שתף קטע נבחר

אתם נהנים, הסביבה גם: ניהול אתר בנייה ירוקה

חשבתם שחומרי בנייה ידידותיים לסביבה ומערכות לחיסכון במים הופכים את הבית שלכם לירוק? טעות בידכם. גם הפעילות באתר הבנייה פוגעת באיכות חיי התושבים ובטבע: זיהומי קרקע ממכונות ושמנים או אבק מהסעת עפר במשאיות חשופות הם רק חלק מהבעיות. המדריך לבנייה ירוקה

התקן הישראלי לבנייה ירוקה כולל פרק שלם ששמו "ניהול אתר הבנייה", שמתייחס לניהול תהליך הבנייה ולניהול המשותף של המבנה לאחר האיכלוס. אך מה הקשר בין ניהול לבנייה ירוקה?

 

עוד במדריך לבנייה ירוקה :

 

התשובה היא שאתר בנייה שינוהל טוב, יוביל בסופו של דבר לצימצום זיהומים, רעשים, ומשאבים, בעוד שניהול טוב של המבנה לאחר האיכלוס יגרום לתחזוקה טובה יותר של המערכות, שיובילו לצריכת משאבים יעילה יותר.

 

לצפות מפגעים מראש

תהליך של בנייה, במיוחד כשמדובר בבניין משותף או בפרוייקט של מספר בניינים, לוקח חודשים רבים ולעיתים אפילו שנים. הפעילות באתר הבנייה אינטנסיבית מאוד ובתהליך נעשה שימוש רב בחומרים ומכונו. משום כך, יש פוטנציאל גבוה לפגיעה באיכות החיים של התושבים או בערכי טבע כמו עצים, לביזבוז חומרים, מים ואנרגיה, ליצירת פסולת מיותרת ולזיהום אוויר.

 

התקן מכוון אותנו לנקוט באמצעים למניעה וצימצום של המפגעים הללו וכך לנהל טוב יותר את אתר הבנייה. תהליך של חשיבה ותיכנון יכולים בין השאר, לצפות פעולות העלולות לפגוע בעצים או לגרום לזיהומי קרקע ממכונות ושמנים, לזהות פעילות שמייצרות אבק בשל הסעת עודפי עפר במשאיות חשופות, למצוא פיתרון לאשפה ושפכי שפכים העובדים ולמזער מפגעי רעש לשכנים משימוש במכונות מערבלי בטון.

 

שינוע פסולת בנייה במשאית פתוחה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שינוע פסולת בנייה במשאית פתוחה(צילום: אוהד צויגנברג)

 

אם מזהים את כל אותן פעילויות מזיקות, ניתן לגבש נהלים ותוכנית פעולה למניעת הנזק. משום כך חשוב למנות אדם שיהיה אחראי על הניהול הסביבתי של האתר. בנוסף, באתר בנייה שמתוכננת בו פעילות ארוכת טווח, חשוב לפתח תיק נהלים למקרי חירום בילתי צפויים. כך למשל, מה עושים במקרים של נזילות שמן וזיהום הקרקע, או במקרה של גשמים חזקים שעלולים לגרום לתשטיפים של חומרים מזהמים?

 

פסולת? לא להטמנה

מרבית הבנייה בישראל מתבססת על בטון ובלוקים, ותהליך הבנייה גורם ליצירת פסולת רבה, שאמורה להגיע לאתר מיחזור ייעודי לפסולת בנייה או להטמנה. בפועל, קבלנים רבים שופכים את הפסולת בטבע בכדי לצמצם עלויות הובלה ועלויות הטמנה.

 

פינוי הפסולת להטמנה היא פיתרון חוקי אבל לא מועדף בהחלט, גם למדינה וגם ליזם. השטחים המיועדים להטמנה בישראל נגמרים והיטלי ההטמנה עולים בהתאם. מהצד השני, השטחים המיועדים לחציבה של חומרי בנייה בתוליים נגמרים גם הם.

 

מכל הבחינות ולכל הצדדים, פינוי הפסולת לאתרי מיחזור לפסולת בניין שמשמישים אותה לשימוש חוזר, הוא הפיתרון המועדף. ניתן להתעדכן במיקום האתר הקרוב ביותר אליך באתר המשרד להגנת הסביבה.

 

פסולת בניין מושלכת בטבע (צילום: קובי קואנקס) (צילום: קובי קואנקס)
פסולת בניין מושלכת בטבע(צילום: קובי קואנקס)

 

הפרדת הפסולת באתר

על מנת שניתן יהיה למחזר פסולת בנייה, חשוב לפתח נהלים להפרדת הפסולת כבר בזמן השימוש. משום כך, חשוב לייעד באתר מקום לכל סוגי הפסולת למשל מתכות, בטון, קרמיקה בלוקים וכדומה.

 

כאשר הפסולת הזו מופרדת, ניתן לעשות בה שימוש חוזר ביתר קלות, למשל באתר הבנייה עצמו וכך לחסוך כסף על רכישת חומרים חדשים. אפשרות אחרת היא להעבירה לשימוש באתרי בנייה אחרים, למשל להשתמש בעודפי החפירה כחומר מילוי באתר בנייה אחר. אם לא ניתן לעשות זאת, לפחות אפשר להעביר אותה ביתר קלות לאתרי המיחזור.

 

הפרק האחרון בתקן מוקדש לחדשנות ונותן ניקוד נוסף על שימוש בשיטות בנייה מתקדמות יותר, שבדרך כלל חוסכות זמן בנייה וגם מפחיתות משמעותית את כמות הפסולת.

 

מדריך למשתמש בדירה

כמעט כל מוצר שאנו רוכשים מגיע עם מדריך למשתמש, אז מדוע דירה, שהיא המוצר היקר ביותר שאנו קונים במהלך חיינו, לא מגיעה עם הוראות שימוש?

 

ובכן, התקן מתגמל עבור אספקה של מדריך לשימוש נכון במבנה ובמערכותיו, שיהיו בו הנחיות לתפעול ותחזוקה נכונה של כלל המערכות הדורשות תחזוקה. כך למשל מערכת חימום מים או מערכת סולרית לייצור חשמל.  

 

לפיכך חשוב עם סיום הבנייה ובטרם שלב האיכלוס, שהיזם יבדוק את קיומן של כל המערכות בהתאם לתיכנון ושהן אכן עובדות בהתאם לביצועים שהוגדרו.

 

המחשבה היא שכאשר מסופק מדריך, התחזוקה נכונה יותר. בבניינים משותפים התקן מתגמל גם עבור שימוש בחברת ניהול חיצונית, במחשבה שחברת ניהול תדע לנהל את המבנה ביעילות ומקצועיות.

 

בשורה התחתונה, העיקרון בפרק הניהול הוא אותו עיקרון כמו ניהול של משק בית או חברה מסחרית - תיכנון נכון וניהול טוב מקטין ביזבוז מיותר, עושה ניצול מקסימלי של המשאבים המוגבלים והקטנה מקסימלית של הפסולת למינימום.

 

הכותב הוא אקולוג מחברת הבנייה הירוקה אקופיט  וחבר בועד המייסד והמנהל של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנייה ירוקה כוללת גם הפרדת פסולת
צילום: shutterstock
מומלצים