שתף קטע נבחר

בתים מבפני-ם: הצצה למבנים הכי יפים בירושלים

לבקר במחנה שנלר שכבר אינו קיים, בגלריה לשודדי העיר או בבניין סרגיי שהוחזר לרוסים - 108 מבנים ובתים מיוחדים מחכים לכם בי-ם בסופ"ש במסגרת "בתים מבפנים", והכל ללא תשלום

>>> ים המלח - פלא עולמי: בואו להצביע ולהשפיע

 

זו השנה החמישית שירושלים פותחת את דלתות בתיה ומבניה לקהל במסגרת פסטיבל "בתים מבפנים". השנה (5-4 בנובמבר) ייפתחו לקהל מספר שיא של מבנים ומתחמים - כ-108 ליתר דיוק. חלון הזדמנויות נדיר וחד שנתי להציץ לשכנים ולשמוע על הרכילויות הטובות בעיר, והכל ללא תשלום.

 

 

עוד בערוץ התיירות:

אז מה ממתין לנו?

הרשימה ארוכה אבל ננסה בכל זאת להמליץ על כמה פנינות ירושלמיות, אם כי חייבים להודות שבמסגרת יומיים בלבד צריך להתפשר ואולי קצת להמר על מה לוותר.

 

מלבד הכניסה למבנים, שברובם לא נדרשת הרשמה מראש, ניתן גם להצטרף לסיורים מודרכים, בחלקם על ידי אנשי מקצוע כמו אדריכלים ובחלקם על ידי דיירי הבתים עצמם. חלקם של האתרים והסיורים הנם יוצאי דופן כדוגמת סיור באזור שוק מחנה יהודה עם אורי עמדי, שכמנהל המינהל הקהילתי "לב העיר" עשה רבות עבור פיתוח מתחם השוק.

 

סיור געגועים לירושלים שילווה אתכם אחר בתים שכבר לא איתנו ופשוט נעלמו עם התפתחותה של העיר. נשמע לא הגיוני? מי שיירשם לסיור יגלה שבירושלים אין כזה דבר לא אפשרי.

 

למשל, ביקור במחנה שנלר שכבר אינו קיים, או בבית מזי"א הסמוך לשכונת נחלאות, שנחנך השנה כביתם של התיאטראות הירושלמיים. זהו הבית בו גר ד"ר אהרון מזי"א, נשיא ועד הלשון העברית ושבו ביקרו חיים נחמן ביאליק, שאול טשרניחובסקי, אליעזר בן יהודה, הרבנים הראשיים ועוד סלבס רבים בתחילת המאה שעברה. מבנה עם היסטוריה ארוכה ועתיד מבטיח גם הוא ייפתח את שעריו לקהל הרחב.

 

לירושלמים שבנו, וכמובן לא רק, שרוצים לדעת היכן ואיך נראה אולם מליאת העיר, שבסמוך לו אחת מהתצפיות המרשימות על מזרח העיר, יוכלו לבקר במתחם עיריית ירושלים כמו גם במבנה העירייה המנדטורי המקורי שבו ישב טדי קולק ז"ל שנים רבות. למה ומי ירה על חזית המבנה המחורר? על השאלה הזו תקבלו תשובה אם תצטרפו לסיור במתחם וצפונותיו.


אולם המליאה בעיריית ירושלים (צילומים: רון פלד)

 

להרגיש כמו אינדיאנה ג'ונס

גן הקבר בדרך שכם יכול להמחיש לנו גן אנגלי מהו. חצר מטופחת, בור מים ענק מימדים ומערת קבורה אחת שזוהתה לפני כ-120 שנה כמקום בו אולי נצלב ישוע ונקבר - גבעת הגולגותא. אתר שהפך למוקד תיירות וקדוש על ידי זרמים פרוטסטנטיים שונים. האם זיהוי המקום נכון? מה ההבדל בינו לבין כנסיית הקבר הקדוש? הצטרפו לסיורים והחליטו בעצמכם. מה שבטוח שחווית חוצלארץ במיטבה מובטחת.

 

מוזיאון רוקפלר שנבנה בתקופת המנדט כמוזיאון ייעודי לארכיאולוגיה ארצישראלית ואשר שימר את פניו מקדם. חצר פנימית נדירה ומדהימה, אוצרות ארכיאולוגיה נדירים ומגוונים ואפילו דלתות מסגד אל אקצא מלפני יותר מאלף שנה. מי שחפצה נפשו להרגיש כמו אינדיאנה ג'ונס ולבקר גם באולמות התצוגה בסגנון ה-British Museum לא יתאכזב. הרצפה, אגב, במוזיאון עשוייה שעם.

 

המלצה נוספת שלי, הנה ביקור המרכז ללימודי המזרח הקרוב המוכר לנו יותר כאוניברסיטה המורמונית בהר הצופים, מבנה ארכיטקטוני מהמם עם נוף לעיר העתיקה כמו שרק ירושלים יכולה לספק. קונצרט בעוגב הגדול במזרח התיכון על רקע העיר העתיקה יוסיף אווירה של קסם למי שיבחר לבקר במקום.


אל תוותרו על הנוף הזה. מבט לי-ם מהאוניברסיטה המורמונית

 

ואם בנוף עסקינן, בקרו גם בכנסיית הגואל הגרמנית ברובע הנוצרי. טפסו (קצת כושר) אל המגדל הגבוה בעיר העתיקה וקבלו תצפית 360 מעלות על העיר העתיקה ורכס הר הזיתים.

 

המושבה הטמפלרית, טלביה, המושבה היוונית, קטמון הישנה ושכונות רבות כמו גם גנים ומרחבים עירוניים, כולם ייפתחו וייחשפו בחינם למי שינצל הזדמנות זו של פחות מ-48 שעות ובכ-108 אתרים ברחבי העיר.

  

 

לאתר של רון פלד בנושא ירושלים   

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבקר את ההיסטוריה הירושלמית. מחנה שנלר
צילום: רון פלד
מומלצים