שתף קטע נבחר

כמה זמן יימשך החורף הכלכלי הערבי?

הכל מקבלים את העובדה שהשנה הנוכחית אבודה מבחינה כלכלית, אולם השאלה היא כמה זמן יימשך "החורף הכלכלי הערבי". שנה? שנתיים?

משקי "האביב הערבי" ספגו השנה מכה קשה. בדו"ח של קרן המטבע הבינלאומית שפורסם לאחרונה, הוערך כי המשק בתוניסיה, המדינה ממנה החלה תנועת המרד העממי, לא יצמח השנה וזאת לעומת שיעור צמיחה של למעלה מ-3% בשנת 2010.

 

 

התוצר המקומי הגולמי של מצרים צפוי לצמוח השנה בכ-1% וזאת לעומת 5% בשנה שעברה. אי הודאות הפנימית, ביחד עם המשבר באירופה חוברים יחדיו למציאות כלכלית עגומה בשתי מדינות אלה.

 

גם מצבה של לוב, שבורכה בעתודות נפט גדולות להבדיל משתי המדינות שלעיל, אינו מזהיר. מומחי הקרן מעריכים כי השנה יצטמצם התוצר הלובי בלמעלה מ-50% וזאת בשל הפסקת זרם הכנסות הנפט עקב הלחימה הממושכת והנזקים לתשתיות.

 

הכל מקבלים את העובדה שהשנה הנוכחית אבודה מבחינה כלכלית, אולם השאלה היא כמה זמן יימשך "החורף הכלכלי הערבי". שנה? שנתיים? מובן כי התשובה אינה מצויה בידיו של איש, אבל לכל ברור כי ככל שתימשך אי היציבות הכלכלית רמת הסיכון והאיומים באזור לא תפחת.

 

המודל האינדונזי

הדוגמה הכי קרובה למה שקורה כיום במדינות ערב הוא מה שאירע באינדונזיה בשלהי שנות ה-90. בעקבות המשבר באסיה יצאו המונים לרחובות והפגינו נגד משטרו של הנשיא סוהארטו, שנאלץ להתפטר לאחר 30 שנות שלטון. סוהארטו בדומה לעמיתיו כיום בעולם הערבי (מובארק, בן עלי, קדאפי) צמח משורות הצבא. הוא הנהיג משטר אכזרי ומושחת אך בשנת 1998 נאלץ לפרוש.

 

ההשלכות של המשבר הפיננסי באסיה שהוביל להדחת הדיקטטור היו הרסניות עבור המשך האינדונזי. בשנת 1998 התוצר צנח בכ-14%, האינפלציה זינקה ל-77%, שער המטבע המקומי קרס דבר שצמצם בצורה משמעותית את יכולת ההוצאה של הממשלה.

 

השליטים שאחרי סוהראטו (שלושה התחלפו בין 1999 ל-2004) קשרו את גורלם בקהילה הבינלאומית וחתמו שורה של הסכמי הלוואה והתחייבות לרפורמות מרחיקות לכת עם קרן המטבע הבינלאומית. המשק האינדונזי החל לחזור למסלול.

 

סיפור הצלחה

המפנה חל בשנת 2004 עם בחירתו של סוסילו באמבאנג יודהויונו לנשיא שבישר את תחילת הדרך להתייצבות במדינה שכלכלתה נמנית כיום על קבוצת ה-G20. זה לא אומר שהכל הלך חלק. בשנת 2005 ניצבה המדינה בפני משבר נוסף עקב עליית מחירי האנרגיה בשוקי העולם. הממשלה נאלצה לערוך קיצוץ כואב בסובסידיות שנאמדו אז בכ-14 מיליארד דולר.

 

אבל המשק האינדונזי אחרי שורת השינויים שבוצעו בו, גם אם הממשלה ממשיכה להוות שחקן חשוב במשק המקומי, הפגין את חוסנו נוכח המשבר העולמי שהתרגש על כולנו מאז 2008. מובן כי המשק האינדונזי הושפעה מהאירועים בשווקי העולם אולם הוא מתמודד עם המצב בהצלחה טובה יותר ממשקים אחרים בקבוצת ה-G20. השנה ב-9 החודשים האשונים צמח המשק האינדונזי ב-5.8% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. הצפי לצמיחה בשנה הבאה עומד על 6.5%.

 

בשורה התחתונה למעלה מעשור אחרי הפלת המשטר, אינדונזיה כיום נתפסת כסיפור הצלחה כלכלי באסיה. אבל יש לזכור כי לקח לה למעלה מ-5 שנים כדי לעלות על מסלול ההבראה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים