שתף קטע נבחר

ח"כים נגד חוק לשון הרע: "ביריונות, סתימת פיות"

תסיסה בכנסת בעקבות הכוונה לקדם את התיקון לחוק, שיגדיל את סכום הפיצוי ללא הוכחת נזק מ-50 ל-300 אלף שקל. "מתכון להשתקת ביקורת, מקומה של ההצעה - בפח", אמרו ח"כים. יוזם החוק, ח"כ לוין, מתעקש: היוזמה תשמור על חופש הביטוי

ההצבעה על התיקון לחוק איסור לשון הרע אמנם נדחתה היום (ב') באופן זמני – אבל הסערה סביב היוזמה מסרבת לדעוך. "החוק יחזיר אותנו לתקופה חשוכה", "חוק שראוי לפח זבל" ו"בריונות משפטית לצורך סתימת פיות", כך הגדירו במסדרונות הכנסת את החוק שיאפשר לפסוק פיצויי עתק בתביעות לשון הרע מבלי להוכיח שנגרם נזק.

 

כיום קובע החוק סכום פיצוי מקסימלי של עד 50 אלף שקל ללא הוכחת נזק. הצעת החוק מבקשת להכפיל פי שישה את הסכום ולקבוע אותו על 300 אלף שקל. מנגד, יוזם החוק טוען כי "ההצעה תשמור על חופש הביטוי".

 

עוד בעמוד החדשות :

טבח אושרנקו: קרליק הורשע ב-6 מעשי רצח

טלטלה באירופה? "ברלוסקוני יתפטר היום"

עובדי הקבלן באו לעבודה: "בפנסיה נאסוף זבל"

 

אחרי שהביע התנגדות ליוזמת החקיקה, הודיע יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, על דחייה זמנית של ההצבעה על התיקון. ריבלין נימק את ההחלטה בהיעדרותם של חברי כנסת מוסלמים ודרוזים השוהים בחופשות חג. בהחלטתו קבע ריבלין כי גם "חוק גרוניס", שאמור לסלול את דרכו של השופט אשר גרוניס לתפקיד נשיא בית המשפט העליון, לא יעלה היום להצבעה.

 

ריבלין, מתנגד לחוק (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
ריבלין, מתנגד לחוק(צילום: נועם מושקוביץ)

 

חברי הקואליציה תקפו את ריבלין על החלטתו, בטענה שהוא משתמש בכך כתירוץ על רקע התנגדותו לחוק לשון הרע. אמש אמר יושב ראש הכנסת, בהתייחסו ליוזמת החקיקה, כי "חופש הביטוי עומד בפני מתקפה חוקתית שבאה מתוך הכנסת". ריבלין טען כי "התקשורת הרוויחה ביושר את היוזמה הזאת", אבל הדגיש: "הצעת החוק אינה מידתית והיא תגרום לסגירת כלי תקשורת קטנים ותסרס יכולתם של האחרים מלמלא תפקידם בדמוקרטיה הישראלית".

 

לפי הצעת החוק של ח"כ יריב לוין (ליכוד) בית המשפט יוכל לפסוק פיצויים גבוהים משמעותית מאלו הקבועים כיום בחוק במקרה של תביעות לשון הרע. ההצעה אושרה לקריאה ראשונה בוועדת חוקה, בתמיכת הקואליציה, ולפי הערכות תזכה לרוב קולות במליאת הכנסת. בנוסף להעלאה הדרמטית של הפיצוי בלי הוכחת נזק, אם הוכח כי הפרסום נעשה שלא בתום לב, ומבלי שניתנה לנפגע אפשרות נאותה להגיב, עשויים הפיצויים להגיע עד 1.5 מיליון שקלים.

 

יוזם החוק: "דיוק עדיף על סקופ"

"אנחנו נתנגד באופן ברור וחד משמעי לרעיון הזה", הבהיר היום ח"כ איתן כבל (העבודה). לדבריו, "מדובר בהצעת חוק שאיננה ראויה להיות בספר החוקים של ישראל - מקומה בפח אשפה". חברו לסיעה, ח"כ דניאל בן סימון הוסיף: "זהו נדבך נוסף בחשכה שנפלה על הכנסת בקדנציה הזאת, שכל כולה נועדה להצר את מקומו של האזרח כדי לחזק ערכים אחרים שנוגדים לחופש הביטוי וחופש היצירה". 

 

 בן סימון, עיתונאי בעברו, טען כי "ההצעה הספציפית הזאת מקשה בצורה יוצאת דופן על עיתונאי למלא את תפקידו ותמיד יהיה לו החשש מתביעה ותשלום של מיליונים".

 

ח"כ אילן גילאון (מרצ) תקף את הממשלה שפועלת "בשיטת סתימת פיות". לטענתו, "סכומים אסטרונומים שנקבעים בחוק, ללא הוכחת נזק הם מתכון להשתקת ביקורת לגיטימית באמצעות ביריונות משפטית".

 

ח"כ רונית תירוש (קדימה) הגדרה את החוק "לא מידתי", כיוון שלטענתה "לחוק אין איזון בסיסי בין שמירה על חופש הביטוי ובין הוצאת לשון הרע". תירוש אמרה כי "פה הולכים רחוק מידי". מנגד, יוזם החוק, ח"כ לוין טען שהיוזמה "תשמור על חופש הביטוי ותמנע הפיכתו לחופש הביזוי. על כל עיתונאי לבדוק סיפור לעומקו ולהעדיף את הדיוק על פני הסקופ".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ כבל. "מנוגד לחופש הביטוי"
צילום: גיל יוחנן
ח"כ גילאון. "סתימת פיות"
צילום: נועם מושקוביץ
ח"כ לוין. "נשמור על חופש הביטוי"
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים