שתף קטע נבחר

צילום: AP

ארה"ב: מדברים עם רוסיה על סנקציות נגד איראן

דובר מחלקת המדינה בוושינגטון סיפר על התייעצויות עם רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה - על צעדים נוספים כדי להגביר את הלחץ על טהרן. בוושינגטון הדגישו כי הדו"ח "מאשר את מה שארה"ב ידעה במשך שנים, שלאיראן יש תוכנית גרעינית"

יממה לאחר פרסום דו"ח סבא"א על הגרעין האיראני - מנסים בוושינגטון לפעול להחרפת הסנקציות על טהרן: דובר מחלקת המדינה, מרק טונר, אמר הערב (יום ד') כי ארצות הברית מתייעצת עם רוסיה, עם שלוש החברות הקבועות הנוספות במועצת הביטחון של האו"ם ועם גרמניה, בנוגע לנקיטת צעדים נוספים שיגבירו את הלחץ על איראן

 

הדו"ח הדרמטי של סבא"א - הכותרות האחרונות:

 

"ארצות הברית אינה משנה בינתיים את מדיניותה לגבי איראן בעקבות דו"ח סבא"א", אמר הדובר טונר, "היא תמשיך בשלב זה במדיניות של שני ערוצים - לאפשר לאיראן לחזור לשיחות מהותיות או לאלץ את טהרן לשנות את החלטתה על המשך פעילות הגרעין באמצעות הכבדת הסנקציות".

 

נשיא ארה"ב אובמה. הווטו הרוסי הוא מכשול בדרך לסנקציות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב אובמה. הווטו הרוסי הוא מכשול בדרך לסנקציות(צילום: רויטרס)

 

גורמים אמריקנים מנהלים גישושים ראשונים עם דיפלומטים באו"ם, כדי לדון בהשפעת הדו"ח על הסיכוי להדק את הסנקציות הקיימות ולהציג סנקציות חדשות. בנושא זה ימשיכו האמריקנים לקדם סנקציות מחוץ לאו"ם. העמדה האמריקנית אינה מצביעה על תמימות, אלא על לשון דיפלומטית ומאמץ לצרף את רוסיה וסין למהלך דיפלומטי של מימוש הסנקציות הקיימות בצורה מלאה.

 

הממשל האמריקני קובע בהודעה כי הדו"ח של סבא"א הוא "ההערכה הפומבית המקיפה והמפורטת ביותר על מאמצי איראן לפתח נשק גרעיני והיא מעלה שאלות נוספות על אופיה של תוכנית הגרעין האיראנית ועל נכונותה של ממשלת איראן לדון בפעילות הגרעין בצורה כנה". הממשל הדגיש כי הדו"ח "מאשר את מה שארה"ב ידעה במשך שנים, שלאיראן יש תוכנית גרעינית".

 


הנקודות העיקריות בדוח סבאא

הנקודות העיקריות בדוח הגרעין
1.

איראן חשודה בביצוע ניסויים סודיים שמטרתם היחידה היא פיתוח נשק גרעיני

2.

חלק מהפעילות הגרעינית החשודה עשויה להיות למטרות אזרחיות, אך חלק ממנה "ספציפי לנשק גרעיני"

3.

איראן עוסקת בכל היבטי המחקר הקשורים לייצור נשק גרעיני, כולל הרכבת ראש נפץ על הטיל "שיהאב 3"

4.

תוכנית הגרעין פעלה באופן מסודר עד 2003, אך ייתכן שהפעילות עדיין נמשכת

5. איראן נעזרה בפעולותיה ב"רשת גרעינית סודית"

 

6.

איראן הכינה ב-2008 ו-2009 הדמיות ממוחשבות של ראשי נפץ גרעיניים

 

האמריקנים מדגישים כי סבא"א מבקשת הבהרות מאיראן על ההיבט הצבאי של התוכנית הגרעינית שלה. "הסוכנות קראה שוב ושוב לאיראן לשתף פעולה עם החקירה שלה ומנהל סבא"א דיווח בקביעות למדינות החברות שהוא לא זוכה לשיתוף פעולה משביע רצון מצד איראן".

 

ישראל הגיבה לראשונה: לעצור המרוץ לפצצה

האמריקנים ציינו כי "בהיעדר שקיפות ושיתוף פעולה, נמשיך לעבוד עם השותפים שלנו שעמם תכננו את החלטת מועצת הביטחון 1929 ואמצעים רב-לאומיים ולאומיים אחרים, אשר יצרו את משטר הסנקציות האגרסיבי, המבודד והמחליש ביותר שאנחנו כופים היום על איראן כדי לבודד אותה". ארה"ב מזכירה כי זוהי חובתה של איראן לבנות אמון ולהציג שקיפות.

 

מפת מתקני הגרעין של איראן ()
מפת מתקני הגרעין של איראן

 

רוסיה, שלה יש קשרים כלכליים ענפים עם איראן ושגם סייעה לתוכנית הגרעין של הרפובליקה האסלאמית, הודיעה היום שלא תתמוך בסנקציות נוספות נגד טהרן על רקע דו"ח סבא"א. "כל סנקציה נוספת נגד איראן תתפרש בקהילה הבינלאומית ככלי לשינוי המשטר בטהרן. גישה כזו איננה מקובלת עלינו, הצד הרוסי לא מתכוון לשקול הצעות כאלה", אמר סגן שר החוץ הרוסי, גנאדי גטילוב לסוכנות הידיעות "אינטרפקס".

 

בישראל ובמערב קיוו שדו"ח סבא"א יאפשר להטיל על איראן סנקציות חריפות בהרבה מבעבר, כדי לגרום לה להפסיק את

תוכנית הגרעין גם ללא התערבות צבאית. כדי לאשר סנקציות כאלה במועצת הביטחון יצטרך המערב לגייס את תמיכתן של רוסיה וסין, שכחברות קבועות במועצה נהנות מזכות וטו בה ויכולות לסכל כל החלטה.

 

הערב פרסמה לשכת ראש הממשלה את תגובתה הרשמית הראשונה של ישראל על הדו"ח, שבה נכתב: "הדו"ח מאשש את טענת הקהילה הבינלאומית וישראל כי איראן מפתחת נשק גרעיני. משמעות הדו"ח היא כי על הקהילה הבינלאומית לעצור את המרוץ האיראני לנשק גרעיני, שמסכן את שלום העולם והאזור".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן גרעיני באיראן
צילום: EPA
נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים