שתף קטע נבחר

"שמחה שחליתי במחלת הנפש". טור אישי מיוחד

ליאור שהתה בבידוד חברתי עד שאישפזה את עצמה ומצאה סביבה תומכת, מעודדת ויוצרת. בסניפים של עמותת אנוש היא מציירת, כותבת ועוסקת במה שאהוב ומסקרן אותה - נפש האדם. טור מיוחד לקראת יום ההתרמה

נולדתי בשנת 1966 בשם פנינה פלדשטיין. בת להורים ניצולי שואה שהיו ילדים קטנים ועברו חוויות קשות בחיים. למדתי פסנתר מגיל 7 עד גיל 15. תמיד אהבתי לצייר. בצבא הייתי במשך שנה מדריכה בפנימיה של נוער טעון טיפוח בשם "ניצנים", ושנה פקידה במרכז גיוס. תמיד היה לי קשה להשתלב חברתית וכשלחברות שלי היו חברים נותרתי לבד, ללא קשרים קרובים.

 

אני בוגרת מכללת הדסה בירושלים בחוג טכנאות דפוס. בגיל 22 בערך התחלתי לכתוב שירים. בגיל 24 החלפתי את שמי. החלטתי ללמוד באוניברסיטה תיאטרון ומוסיקולוגיה. שם הצטיינתי בחוג של תיאטרון מערבי ואסייתי, כתבתי מחזה בסגנון יפני וגם המחזתי אותו. התאהבתי במרצה שלי לתיאטרון והייתי אובססיבית לגביו.

 

שנה מאוחר יותר עברתי לתל אביב וניסיתי ליצור קשר עם המרצה שכמובן אמר שזה לא מתאים. התקבלתי ללימודי משחק אבל נכנסתי להתקף פרנואידי שבעקבותיו חזרתי לגור אצל ההורים בקרית חיים. אז החל המסע שלי עם המחלה. דרך פסיכאטרים, פסיכולוגים, מרפאים ברפואה אלטרנטיבית. 

 

בכל התקופה הזו, ולמרות שחוויתי פסיכוזה, לא התאשפזתי כי ההורים שלי לקחו אותי לרופא פרטי. הייתי מבודדת מבחינה חברתית וגם לא רציתי קשר עם אנשים חולים מפני שזה נראה לי מביש. בשנת 1996 החלטתי להקדיש את הזמן והאנרגיה שלי ביתר רצינות לכתיבה ולציור. ולמרות פסיכוזה ובדידות קשה ודכאון כבד המשכתי לכתוב שירים.

 

בתקופה הזו התעוררה בי האמונה באלוהים וחיפשתי את הדרך שלי לאמונה. לאט לאט התברר לי שהדת הממוסדת אינה תואמת את השקפת עולמי. התחלתי להתפלל ולהניח תפילין בליווי מוסיקת עולם והתאמתי את התפילות להשקפת עולמי האוניברסלית מפני שאני מאמינה שכל בני האדם הם בני האלוהים ואין עדיפות לעם כזה או אחר. האלוהים שלי הוא של כולם. ולכן אני שרה "עושה שלום במרומיו הוא יעשה שלום עלינו ועל כל העולם".  

 

ליאור שיר והדר שמואלי, שהלחין שיר של ליאור בפרויקט "אני האחר" (צילום: עמותת אנוש) (צילום: עמותת אנוש)
ליאור שיר והדר שמואלי, שהלחין שיר של ליאור בפרויקט "אני האחר"(צילום: עמותת אנוש)

 

ב-1999 אשפזתי את עצמי במחלקה פסיכיאטרית ברמב"ם וזו הייתה חוויה נפלאה. הכרתי שם אנשים טובים. אהבתי את הריפוי בעיסוק ופרחתי מבחינה חברתית. הפסיכיאטר שטיפל בי הציע לי להצטרף לקבוצת "התמודדות" בסניף אנוש נוה שאנן ומאז אני בקשר עם עמותת אנוש. במשך שנים השתתפתי בפעילויות באנוש נווה שאנן. מזה שלוש שנים משתתפת בפעילות באנוש טבעון.

 

אני מאוד אוהבת חוגים שנוגעים לאמנות כמו ביבליותרפיה, תיאטרון ומוסיקה ואני מאושרת להגיע למועדון, להתבטא ולקבל תמיכה מהחברים ומהמדריכים. אני משתדלת להעניק אהבה לסובבים אותי. בשנת 2010 הוצאתי ספר בשם

 "המתאהבת המהירה" שזכה לכתבה במוסף ספרות של "הארץ". השתתפתי בפרוייקט ה"אני האחר" בשיתוף עמותת אנוש עם בית ספר "רימון" למוסיקה, ובתוכנית רדיו ב"רדיו עמק יזרעאל" שם הקראתי את השירים שלי במשך שעה. 

 

הציורים שלי דורשים שקדנות ושקט על מנת לציירם וזה מפתח אצלי את השקט והשלווה ומהווה חלק מהריפוי שלי, ואני תקווה שהלך רוח זה עובר גם לצופים בציורים. בשירים אני מתעדת 20 שנים של התמודדות עם בעיות נפשיות ומכיוון שכל חיי ניסיתי לנסח לעצמי מה עובר עליי ומה המצוקה שלי, למדתי לבטא את חוויותי במילים ובצירופים שמבהירים לקורא מה זה אומר להיות חולה במחלת נפש. 

 

אני מתגוררת כיום בקרית ים, לבדי. כרגע מתפתח בחיי קשר זוגי חדש שמוקדם לדבר עליו. מבחירה אין לי ילדים. בהתבוננות לאחור אני ממש שמחה שחליתי. אני מרגישה שכל ההתפתחות הרגשית שלי קיבלה תפנית לטובה כתוצאה מסבל וייסורים.

 

מבחינה רגשית אני בריאה היום הרבה יותר מאשר בעבר. הסבל גרם לי לצורך עצום לבטא את עצמי בכתב. ואלו הם שירים וציורים מפני שזה צורך לרפא את עצמי על ידי שימוש בצבע ובצורה. חזרתי לנגן באורגן ואני עוסקת בתחומים שהכי מעניינים אותי - אמנות ונפש האדם.

 

אפוקליפסה

מים שקטים שלי

חדרו עמוק

 

כחול עמוק שלי

היה שקט

 

מים כחולים שלי

שקט עמוק לנצח.  

 

  • האירוע השנתי של אנוש יתקיים ב-27.11.2011 באודיטוריום סמולרש באונ' ת"א, במעמד סגן שר הבריאות יעקב ליצמן וח"כים נוספים. תנחה נשיאת אנוש צופית גרנט. ברי סחרוף נרתם להופיע בהתנדבות, ולצידו יופיע גם ההרכב המוסיקלי של עמותת "שווים", בניהולו של חמי רודנר.  

 

  • עלות כרטיס בין 150 לאלף שקלים. ניתן לתרום מבלי להגיע למופע. כל תרומה תתקבל בברכה. לרכישת כרטיסים ולתרומות ניתן להתקשר ל-054-9299760 או במייל truma@enosh.org.il.


 

נשיאת אנוש, צופית גרנט: "אני קוראת לציבור להסיר את מחסום הבושה ולהפנים שמדובר באוכלוסיית הנכים הגדולה בישראל. למרות שמדובר בעשרות אלפי אנשים המתמודדים עם פגיעה נפשית בארץ ובבני משפחותיהם, זו האוכלוסייה שמפאת הסטיגמה והדעות הקדומות – היא החלשה, המוחלשת והשותקת ביותר מכל אוכלוסיות הנכים. אני קוראת לחבריי הידוענים והמובילים החברתיים לא להתבייש, להתגייס לשינוי התדמית ולפתיחת הלבבות למען אוכלוסיית המתמודדים עם המחלה הקשה הזו ובני משפחותיהם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיאת אנוש, צופית גרנט
צילום: ערוץ 2
יופיע בהתנדבות. ברי סחרוף
צילום: דודו אזולאי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים