שתף קטע נבחר

הצעת חוק: להגביל את עתירות השמאל לבג"ץ

עמותות יוכלו לעתור רק בשיתוף הנפגע הישיר ויצטרכו להציג את סיכום התרומות שקיבלו - זאת תמצית הצעת חוק חדשה שנועדה להגביל את ארגוני השמאל. היוזם, ח"כ דני דנון: "בשמאל עותרים ללא הצדקה ומבזים את מערכת המשפט"

עוד הצעת חוק מטעם האגף הימני בליכוד מצטרפת לשורת ההצעות ה"אנטי-דמוקרטיות" שעוררו סערה בכנסת. חברי הכנסת דני דנון ויריב לוין יעלו ביום ראשון הצעת חוק חדשה בוועדת השרים לענייני חקיקה, שמטרתה להצר את צעדיהם של ארגוני השמאל. ההצעה מבקשת להגביל את "העותרים הציבוריים"  - עמותות וגופים המגישים עתירות נגד המדינה על אף שאינם נפגעים ישירים בתיק הנדון.

 

עוד בערוץ החדשות:

מורה נבוכים: הכול על חוקי העליון שבדרך

ליצמן יעזיב מומחים שהתפטרו: אי אפשר להשתולל

 

חברי הכנסת מהליכוד מבקשים להגביל את העמותות וליצור מצב שבו יוכלו לעתור לבג"ץ רק בשיתוף הנפגע הישיר. הסייגים הנוספים שמגדירה הצעת החוק: על העותר הציבורי להיות ארגון שפועל בישראל, על העתירה להיות "בעלת אופי חוקתי הנוגע לכלל הציבור". בנוסף, יידרש העותר להציג את סיכום התרומות שקיבל בשלוש השנים שקדמו לעתירה.

 

מליאת הכנסת. עוד חוק שיבעיר אש? (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מליאת הכנסת. עוד חוק שיבעיר אש?(צילום: גיל יוחנן)
 

"השימוש שארגוני שמאל עושים בבג"ץ כמקדם צרכים פוליטיים מבזה את מערכת המשפט בישראל", טוען דנון. לדבריו, ארגונים כמו "שלום עכשיו" עותרים לבג"ץ "ללא כל הצדקה ולמעשה פוגעים בשלטון החוק". עד להעלאת ההצעה לדיון בוועדת השרים, ינסה דנון לגייס רוב לתמיכה בה.

 

ההצעה מתווספת לשורת הצעות חוק ברוח דומה, שמתסיסות את הכנסת - חוק העמותות שמגביל מתן תרומות מגופים בינלאומיים ומדינות זרות לעמותות ישראליות וחוק מיסוי כספי העמותות בשיעור של 45 אחוזים.

 

ארה"ב נגד חוק העמותות

אתמול נפגש שגריר ארה"ב בישראל, דן שפירו, עם שר בכיר בליכוד, והביע בפניו את דאגתו מקידום חוק העמותות. שפירו לא ביקש במפורש לפעול ל"קבורת" החוק, אולם רמז כי ארה"ב מוטרדת מן ההצעה, ואינה רואה אותה בעין יפה. שפירו הבהיר כי אם החוק יעבור, ואם ארה"ב תידרש להציג את עמדתה כלפיו, "אנחנו נגיד את מה שאנחנו חושבים".

 

השגריר הביע חשש כי החוק לא יבדיל בין ארגונים חברתיים לבין ארגונים פוליטיים. השר הישראלי ניסה להרגיע והבטיח כי תוכנו של החוק ייבדק וישתנה. בעקבות פניית נתניהו, הצעת החוק אכן צפויה להתרכך מעט, כך שתבדיל בין עמותות סיוע לבין עמותות פוליטיות.

 

חוקים נוספים, הנוגעים לבית המשפט העליון, עוררו גם הם סערה בימים האחרונים ואף זכו

לגינוי מצד נשיא המדינה שמעון פרס - החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, "חוק גרוניס" שנועד לסלול את דרכו של השופט אשר גרוניס לנשיאות בית המשפט העליון, וחוק השימוע הפומבי למועמדי בית המשפט העליון, שראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי יגנוז אותו במתכונתו הנוכחית.

 

באופוזיציה מחו על כך שבעוד הצעות החוק הללו זוכות להליך מהיר, הצעות חוק אחרות "נתקעות" בביורוקרטיה. בין הצעות החוק המעוכבות: פיקוח על מחירי חניה, ארוחה חמה לכל תלמיד (חרף תמיכת משרד התמ"ת), מענק דיור ציבורי לנשים מוכות, סיוע למשפחות מעוטות יכולת לצאת למעגל העבודה.  

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת "שלום עכשיו". עותרת בענייני ציבור
צילום: אוהד צויגנברג
דנון. "פגיעה בשלטון החוק"
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים