שתף קטע נבחר

סרטן הערמונית: פריצת דרך מאריכה חיי החולים

1 מכל 9 ישראלים יחלה בסרטן הערמונית, ולמרות אחוזי ההחלמה הגבוהים ישנם רבים שהמחלה חוזרת לגופם ואף שולחת גרורות לעצמות. תרופה חדשה בטכנולגיה ייחודית, השולחת קרינה ממוקדת לתאים החולים, מאריכה את חייהם ומפחיתה בצורה משמעותית את הכאבים ותופעות הלוואי

מאז שנות ה-90 חלה עלייה חדה במספר הגברים החולים בסרטן הערמונית: כיום מצביעים הנתונים על כך שאחד מכל תשעה גברים יחלה במחלה וכי היא גורם המוות השישי בשכיחותו מסרטן בגברים. מדובר בסרטן שכיח כל כך עד שהוא ושלושה סוגי סרטן נוספים (הריאה, המעי והשד), אחראים ל-45% מהתמותה מסרטן.

 

עוד על סרטן הערמונית:

הכימו לא עבד; חזי מת צעיר מסרטן הערמונית

תמיד מצריך טיפול? 10 עובדות על סרטן הערמונית

 

בשנים האחרונות הטיפול בסרטן הערמונית, יחד עם האבחון המוקדם, גרם לכך ש-92% מהחולים שורדים את המחלה. הטיפול, ברוב המוחלט של המקרים, כולל כריתה של הערמונית, שלאחריה אפשר להמשיך ולחיות תחת מעקב במשך שנים ארוכות. אך ישנם מקרים בהם המחלה חוזרת כשהיא מפושטת בגוף, לאחר שהסרטן שלח גרורות. ב-90% מהמקרים הגרורות מגיעות לעצמות וגורמות לכאבים בלתי נסבלים, לשברים ולקשיים בהליכה ובתפקוד היומיומי, ומחישות את התמותה מהמחלה.

 

אך נראה כי לאותם חולים יש תקווה חדשה. בכנס של האגודה האירופית לסרטן, שנערך בחודש שעבר בשטוקהולם שבשבדיה, הציגה חברת "באייר" העולמית פריצת דרך בטיפול באותם חולים הסובלים מסרטן הערמונית ששלח גרורות לעצמות. התרופה, שנקראת "אלפרדין", פועלת בשיטה ייחודית, שנראה כי היא העתיד של הטיפול בסרטן. בניגוד לתרופות אחרות לטיפול בסרטן, ביניהן כימותרפיה והקרנות, הפועלות באופן מפושט על כלל הגוף, אלפרדין פולטת קרינה מסוג אלפא, קרינה בעלת עוצמה גבוהה אך חדירות נמוכה. המשמעות היא שהקרינה לא חודרת את כלל רקמות הגוף, אלא מתמקדת ברדיוס של שניים עד עשרה מתאי הגידול וסביבתו, וגורמת להם נזק מקומי.

 

ד"ר כריס פארקר, החוקר הראשי של מחקר ALSYMPCA שבדק את יעילותה של התרופה, הציג במהלך הכנס את תוצאות המחקר בחולי סרטן הערמונית בשלב מתקדם, בו השתתפו 922 חולים מ-19 מדינות, חלקם גם מישראל. ד"ר פרקר ציין כי תוצאות המחקר הדהימו אותו ואת שותפיו למחקר. הסיבה: בקבוצת המחקר הצליחה התרופה להאריך את חיי החולים ולא רק לטפל בתסמינים, כאשר שיעורי התמותה היו נמוכים ב-30% בהשוואה לקבוצת הביקורת. בנוסף, תוחלת החיים של הקבוצה שקיבלה את התרופה הייתה גבוהה בכשלושה חודשים לעומת הקבוצה שקיבלה את הפלצבו. החולים גם דיווחו כי הכאבים מהם סבלו ירדו בצורה משמעותית. אך מה שהדהים אותם יותר הייתה העובדה שתופעות הלוואי בקבוצת הביקורת היו גבוהות יותר מאשר בקבוצת המחקר.

 

ד"ר פרקר הדגיש כי הטיפול בתרופה בסרטן הערמונית הוא רק השלב הראשון ואמר כי הם עדיין לא יודעים כיצד תשפיע התרופה על סוגי הסרטן האחרים, אבל ההרגשה היא שלתרופה יש פוטנציאל עצום".

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרטן הערמונית. 92% שורדים את המחלה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים