שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

בחסות נתניהו: חוק ההשתקה עבר בקריאה ראשונה

ח"כ חנין אמר כי "אפילו בסעודיה אין חוק כזה", ח"כ אורבך ציין כי הקנס על הריגה קטן יותר וח"כ יחימוביץ' טענה שמדובר ב"נשק יום הדין" - אבל הכנסת אישרה בסופו של דבר את ההצעה להכפיל פי 6 את הפיצוי על תביעת לשון הרע ל-300 אלף שקלים. ברק, שהודיע שסיעתו תיעדר, הגיע ברגע האחרון והצביע בעד

מכה קשה לחופש הביטוי, בגיבוי ובעידוד ראש הממשלה, בנימין נתניהו: הכנסת אישרה אמש (יום ב') את "חוק ההשתקה", המבקש להכפיל פי שישה את סכום הפיצוי על לשון הרע, גם ללא הוכחת נזק, ל-300 אלף שקלים. למרות הפצרותיהם של חברי הכנסת מהאופוזיציה, שהזהירו מפני פגיעה קשה בדמוקרטיה ובחופש העיתונות, 42 חברי כנסת הצביעו בעד, ואילו 31 התנגדו.

 

 

שר הביטחון, אהוד ברק, ברח מההצבעה בעניין השופטים והצביע בעד חוק ההשתקה, כנקמה בכלי התקשורת. עוד על הצבעתו של ברק - בידיעה הבאה. לפניכם הרשימה המלאה של חברי הכנסת שהצביעו בעד ונגד החוק:  


חוק ההשתקה - בעד ונגד

חוק ההשתקה - בעד ונגד
בעד נגד
בנימין נתניהו (הליכוד) ראובן ריבלין (הליכוד)
דני דנון (הליכוד) אבישי ברוורמן (העבודה)
איוב קרא (הליכוד) שלי יחימוביץ' (העבודה)
גלעד ארדן (הליכוד) איתן כבל (העבודה)
לאה נס (הליכוד) יצחק הרצוג (העבודה)
מיכאל איתן (הליכוד) עמיר פרץ (העבודה)
משה יעלון (הליכוד) ציפי לבני (קדימה)
ציפי חוטובלי (הליכוד) אריה ביבי (קדימה)
יובל שטייניץ (הליכוד) יוחנן פלסנר (קדימה)
יריב לוין (הליכוד) שאול מופז(קדימה)
לימור לבנת (הליכוד) אבי דיכטר (קדימה)
זאב אלקין (הליכוד) מרינה סולודקין (קדימה)
יוסי פלד (הליכוד) רוחמה אברהם-בלילא (קדימה)
כרמל שאמה-הכהן (הליכוד) דורון אביטל (קדימה)
ציון פיניאן (הליכוד) מגלי והבה (קדימה)
אהוד ברק (העצמאות) נחמן שי (קדימה)
שלום שמחון (העצמאות) רוני בר-און (קדימה)
נסים זאב (ש"ס) שלמה מולה (קדימה)
משולם נהרי (ש"ס) זאב בילסקי (קדימה)
יצחק כהן (ש"ס) יואל חסון (קדימה)
אברהם מיכאלי (ש"ס) נינו אבסדזה (קדימה)
דוד אזולאי (ש"ס) רחל אדטו (קדימה)
דני איילון (ישראל ביתנו) ניצן הורוביץ (מרצ)
סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו) זהבה גלאון (מרצ)
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו) אילן גילאון (מרצ)
פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) דב חנין (חד"ש)
חמד עמאר (ישראל ביתנו) חנא סוייד (חד"ש)
עוזי לנדאו (ישראל ביתנו) עפו אגבריה (חד"ש)
משה (מוץ) מטלון (ישראל ביתנו) מוחמד ברכה (חד"ש)
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) מסעוד גנאים (רע"מ-תע"ל)
ליה שמטוב (ישראל ביתנו) חנין זועבי (בל"ד)
אנסטסיה מיכאלי (ישראל ביתנו)  
אלכס מילר (ישראל ביתנו) *לא הצביע: ח"כ אורי אורבך (הבית היהודי)
דוד רותם (ישראל ביתנו)  
סופה לנדבר (ישראל ביתנו)  
מאיר שטרית (קדימה)  
זבולון אורלב (הבית היהודי)  
אורי אריאל (האיחוד הלאומי)  
יעקב כ"ץ (האיחוד הלאומי)  
מיכאל בן-ארי (האיחוד הלאומי)  

 

"חוק ההשתקה" - הכתבות האחרונות:

גם בליכוד מתנגדים להשתקה: להרוג זבוב בפטיש

נתניהו: נתקן עיוותים של חוסר ביטוי ברוח ליברלית

כתבת סטטוס מעליב בפייסבוק? שלם 300 אלף ש'

לבני נגד חוק לשון הרע: נתניהו רוצה שיפחדו ממנו   

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהחליט על משמעת קואליציונית בהצבעה, בא לקראת תום הדיון כדי להצביע בעד. על אף שהודיע מראש שסיעתו תיעדר מההצבעה, גם ברק הגיע ברגע האחרון עם השר שלום שמחון כדי לתמוך בהצעה.

 

הביקורת תושתק, אפשר לחייך. נתניהו במליאה  (צילום: אלכס קולומויסקי ) (צילום: אלכס קולומויסקי )
הביקורת תושתק, אפשר לחייך. נתניהו במליאה (צילום: אלכס קולומויסקי )

 

מאחורי הצעת התיקון ל"חוק לשון הרע" עומדים חברי הכנסת יריב לוין (ליכוד), מאיר שטרית (קדימה), זבולון אורלב (הבית היהודי), אנסטסיה מיכאלי (ישראל ביתנו) וישראל חסון (קדימה). לפי ההצעה, אם יוכח כי הפרסום נעשה שלא בתום לב, ומבלי שניתנה לנפגע אפשרות נאותה להגיב, עשויים הפיצויים להגיע עד 1.5 מיליון שקלים. 

 

ח"כ שטרית התייצב להגן על ההצעה בפתח הדיון. "עיתונאי חייב לדווח אמת ואסור לו לדווח דברים שהם לא אמת", אמר, "הוא חייב להיזהר, בעיקר כשדנים בכבודו של אדם ובשמו הטוב". הוא ציין כי הוא תומך בהעלאת גובה הפיצוי, אך לא בחלקו של ח"כ יריב לוין בהצעה, המאפשר לקבוע פיצוי מקסימלי של מיליון וחצי שקלים במקרה שלא פורסמה תגובה מלאה. "מצאנו את עצמנו באותה מיטה", הסביר.

 

המסך יורד על הדמוקרטיה. אמש בכנסת   (צילום: אלכס קולומויסקי ) (צילום: אלכס קולומויסקי )
המסך יורד על הדמוקרטיה. אמש בכנסת (צילום: אלכס קולומויסקי )

 

אחרי שטרית עלתה חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ), שאמרה שמדובר ב"חוק רע". היא אף הזהירה כי "אם ההצעה הזו תעבור, אנחנו נהיה עדים לתביעות סרק בסכומים גבוהים. המטרה שלהן תהיה לסלק חוקרים ועיתונאים". חברה לסיעה, ניצן הורוביץ, הזהיר כי "אדם מן היישוב וכלי תקשורת מהיישוב לא ייקח סיכון" בעקבות החקיקה.

 

"סנקציה רצחנית"

ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר כי "בשיטות משפט ברבריות במיוחד, העונש על לשון הרע הוא פשוט כריתת הלשון - וזה בדיוק מה שמציעים לנו לעשות בהצעת החוק הזו. יש כאן הצעה לסנקציה קיצונית, פרועה, רצחנית, על פרסום שלא הסב שום נזק. אני חושב שאפילו בסעודיה היום אין חוק כזה". חנין הזהיר ממצב בו עיתונאים יחששו לערוך תחקירים. "מי יעז אז להעלות טענות?", תהה, "מי ייקח סיכון ויאמר דברי ביקורת - אפילו אם הביקורת היא אמיתית? לחוק הזה, עמיתיי חברי הכנסת, יהיה לא אפקט מצנן, לחוק הזה יהיה אפקט מקפיא על התקשורת".

 

ח"כ שטרית מעביר את הזמן בין הנאומים (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות) (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)
ח"כ שטרית מעביר את הזמן בין הנאומים(צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)
   

 

גם יו"ר העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', יצאה נגד ההצעה, שאותה כינתה "נשק יום הדין". לדבריה, "תביעות הדיבה לא באות לתבוע את עלבונם של אנשים רגילים, להם אין עורך דין. זה אך ורק כלי בידי החזקים, כלי בידי בעלי ההון".

 

ח"כ רוחמה אברהם בלילא (קדימה) הודתה כי "העיתונות זקוקה לחשבון נפש עמוק", אך הצהירה כי היא מעדיפה את העיתונות כפי שהיא כיום "על פני שלטון האימים של כל האקוניסים, של כל הדנונים ושל כל היריבים". היא גם הזהירה מפני פגיעה בחופש הביטוי של בלוגרים ומשתמשים בפייסבוק: "החוק הזה הוא אות קלון, בושה בפרק החקיקה הפאשיסטי של הממשלה הגרועה הזאת".

 

ח"כ אורלב, אחד מיוזמי ההצעה, הודה כי במתכונת הנוכחית היא אינה ראויה לעבור בקריאה שנייה ושלישית. הוא הודיע שיצביע בעד ההצעה, אך הבהיר: "תמיכתי בקריאה שנייה ושלישית מותנית בכך שתנוח דעתי מכמה סוגיות מאוד חשובות שעלו כאן".

 

חברת הכנסת ציפי חוטובלי (ליכוד) ביקשה להזכיר לחבריה המחוקקים, כי הצעת החוק עלולה לפגוע גם בעיתוני הימין, שלהם לדבריה "יש כיס מאוד קטן". "זאת הצעת חוק שבניסוחה הנוכחי אינה טובה", אמרה חוטובלי וציינה כי הגיעה עם ח"כ לוין להסכמות שלפיהן ההצעה תעבור סדרת שינויים, "כדי שכולנו נהיה שלמים איתה". בסופו של דבר הצביעה בעד.

 

"אני כמעט מבקש - הכפישוני" 

גם חבר הכנסת אורי אורבך (הבית היהודי) יצא נגד הצעת החוק והזהיר כי היא תגרום לעיתונאים "לשקשק". "זאת הולכת להיות העסקה המשתלמת ביותר לחברי כנסת, לשרים, לשועים, לנגידים, טוב שמן טוב משם טוב", אמר, "אני כמעט מבקש - הכפישוני. 300 אלף שקל. שנה עבודה בכנסת. כבר עדיף ללכת על הריגה במקום זה, זה קנסות שלא מקבלים על הריגה. אני אומר לכם, אתם פשוט השתגעתם".

 

ח"כ אורבך. "העסקה המשתלמת ביותר" (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות) (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)
ח"כ אורבך. "העסקה המשתלמת ביותר"(צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)

 

ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה) תקף בחריפות את שר המשפטים, יעקב נאמן. "הוא אפילו לא נבחר ציבור", הזכיר והאשים כי "יש לנו שר משפטים מסוכן, יש לנו שר משפטים נטול כל רסן. הוא לא מדבר, אין לו שיקולי רסן, אין לו שיקולי פריימריז, אין לו ציבור שהוא צריך לרצות - יש לו לקוחות, יש לו לקוחות, גם עסקיים, יש לו לקוחות גם פה, במערכת הפוליטית".

 

ח"כ אילטוב הגן על ההצעה: "אפשר לדון אם 50 אלף שקלים זה מעט ואם 300 אלף שקלים זה הרבה, אפשר להתפשר באמצע. אבל בואו נדבר על העיקרון - האתיקה העיתונאית בשנים האחרונות לא

נשמרת על ידי העיתונאים". הוא הוסיף כי "מה לעשות, למילים יש הרבה משקל. הרבה אנשים מושפעים מהמילים, הם הולכים לקלפי עם המילים האלה". 

 

השר להגנת הסביבה גלעד ארדן הגן על ההצעה בשם הממשלה - ותקף את אמצעי התקשורת: "מביאים עיתנואים פחות טובים, מביאים כותרות שאין זמן לבדוק אותן. אבל מה לעשות שמאחורי הכותרות יש בני אדם, ולבני אדם יש משפחות שצריכות לשאת את הבושה והחרפה".

 

למרות קריאות שונות להחריג מהחוק אנשי ציבור, ח"כ לוין מתכוון להמשיך בהליכי החקיקה כרגיל. אתמול, בעקבות הפרסום ב-ynet כי החוק יחול גם על משתמשי פייסבוק, הודיע לוין כי יפעל להחרגתם מן החוק. בניסוחו הנוכחי של החוק הוא יחול גם על כל פרסום ברשתות חברתיות. 

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 21/11/2011 22:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דחף את חוק ההשתקה. נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
יחול גם על פייסבוק? ח"כ יריב לוין
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
ח"כ יחימוביץ'. "נשק יום הדין"
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
"הצעה לא טובה". ח"כ חוטובלי
צילום: דודי ועקנין
מומלצים