שתף קטע נבחר

המחאה בתחריר: "להיפטר מהמפלצות"

"נמאס לנו מכל התרגילים של המועצה הצבאית", אמר מפגין בכיכר בקהיר. "אנו משלמים מסים כדי שכוחות הביטחון יצטיידו בנשק כדי להגן עלינו - והם יורים עלינו". שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" מדווח מכיכר תחריר

המהפכה המצרית חזרה לכיכר תחריר. עדיין לא במלוא עוצמתה המספרית של קודמתה, שהביאה לפני תשעה חודשים להפלת הנשיא לשעבר חוסני מובארק - אבל בנחישות רבה יותר, להשיג הפעם סופית את העברת השלטון מידי הצבא לעם, ולא להסתפק בשינויים פוליטיים קוסמטיים בלבד. בינתיים ההמונים שבכיכר שבקהיר לא מתכוונים לעזוב, למרות נאומו של ראש המועצה העליונה של הכוחות המזוינים, מוחמד חוסיין טנטאווי. משרד הבריאות המצרי מסר כי בימים האחרונים נהרגו 30 בני-אדם במהומות במדינה, והבוקר (יום ד') התחדשו החיכוכים במרכז קהיר וב"אל ג'זירה" דווח על הרוג מירי כוחות הביטחון באלכסנדריה.

 

על סף מהפכה שנייה במצרים? כותרות אחרונות:

טנטאווי נאם לעם, ההמונים השיבו: "לך!"

חשש ישראלי: "להכין כוח שיוכל להיכנס לסיני"

אל-בראדעי עשוי להתמנות לראש ממשלת מצרים

"אלימות המשטר במצרים גרועה מבזמן מובארק" 

 

על פי אתר האינטרנט המצרי "אל-יום א-סאבע" ביקשו הבוקר כוחות הביטחון להקים עמדות באזור מרכז קהיר, לא הרחק מכיכר תחריר. המפגינים, שראו בכך ניסיון להשתלט על הכיכר יידו לעברם אבנים ואלה השיבו בגז מדמיע. החיכוך בין הצדדים הגיע עד למבואות הכיכר.

 

"נמאס לנו מכל התרגילים של המועצה הצבאית", קובע רפיק, רואה חשבון בעל משרד פרטי, שנושא על ראשו עדות לאלימות הימים האחרונים. תחבושת גדולה מכסה פציעה, שנגרמה לו ביום שלישי בבוקר מירי כוחות הביטחון, המוצבים סביב משרד הפנים. הם ירו לעבר המפגינים הרבים, המנסים מאז שבת להשתלט על המבנה, המסמל יותר מכל בעיני ההמונים המצריים את המשטר הישן.

 

"הם אמרו לנו בוקר טוב, וירו לעברנו", מספר רפיק (45). "מה שקורה כאן הוא פשוט לא ייאמן: אנחנו, בעלי ההכנסות הנמוכות, משלמים מסים כדי שכוחות הביטחון יצטיידו בנשק, כדי להגן עלינו. ובמקום זאת, הם יורים עלינו בנשק הזה. אנחנו רוצים להיפטר מהמפלצות הללו. כוחות הביטחון צריכים לעמוד לשירותו של העם, ולא לשירותם של כמה מושחתים ששודדים את קופת המדינה ומכניסים את כל הכספים לכיסיהם".

 

"אתה לא פוחד להיות פה?", אני שואל. רפיק מגיב בתמיהה: "מפחד ממה? מהמוות? מישהו מאיתנו לא ימות? אז מה עדיף - למות תוך הגנה על מה שאתה מאמין, או למות בשקט במיטה? איש מאיתנו אינו מפחד למות למען מצרים טובה יותר".

 

"חזרנו לכיכר"

אנחנו עומדים בלב כיכר תחריר, שאמש התמלאה יותר ויותר במפגינים. הם באו להביע את שאט-נפשם מהמשך משטר החירום שהטילה המועצה הצבאית על המדינה, וגם ממה שמפורש כתרגילים פוליטיים "מסריחים", שנועדו להותיר את מוסרות השלטון בידי הצבא ולא לממש את שאיפות והבטחות הדמוקרטיה. שבוע לפני הבחירות לפרלמנט המצרי, קראו מפלגות האופוזיציה מכל קצוות הזירה הפוליטית לעם המצרי לשוב לרחובות הערים הגדולות ולקיים "הפגנות מליונים" נגד המשטר הצבאי. ההיענות להפגנת הכוח הזו הייתה מרשימה, אך לא שברה את שיאיה של "מהפכת ינואר".

 

"אנחנו עם בעל סבלנות רבה", צועק ראוף, מפגין צעיר, המנסה להתגבר בקולו על הרעש הרב המציף את הכיכר הגדולה. קבוצות צעירים רצות מסביב לכיכר נושאות דגלי מצרים, שאורכם כמה עשרות מטרים ומשמיעות סיסמאות לוחמניות: "חזרנו לכיכר", "יא טנטווי, יא חזיר, בית המשפט מחכה לך", "קדאפי, קדאפי, גם במצרים".

 

בפינות אחרות של הכיכר משלהבים צעקני סיסמאות את קהל ההמונים, שנושא על פניו מסיכות גז ומסיכות רפואיות, כהגנה מפני שימוש אפשרי ברימוני גז על-ידי השוטרים והחיילים, כפי שאכן קורה אחת לכמה זמן, כשמפגינים אלימים מתקרבים יתר על המידה למשרד הפנים, השוכן באחד הרחובות המוליכים לכיכר המהפכה. קטנועים נוסעים שוב ושוב ליד המפגינים ומעבירים למרפאות המאולתרות בשולי הכיכר אנשים, שנפגעו מאלימות כוחות הביטחון. רובם סובלים מהשפעות רימוני העשן, הנורים לעבר המפגינים. 

 

"אנחנו סבלנים, אבל לא טפשים", אומר ראוף, שאת כתפיו מעטרת כאפיה לבנה ושחורה. "נמאס לנו מהמשחקים של המועצה הצבאית ושל העומד בראשה, טנטאווי. המועצה הזו היא המשך ישיר של משטר מובארק. 60 שנה אנחנו כבר תחת משטר צבאי, ואנחנו לא רוצים בו יותר. אנחנו גאים בהיסטוריה המצרית הארוכה, אבל מתביישים במנהיגים שלנו. כל אחד חושב שהוא פרעה, ורוצה להישאר לנצח על כס הנשיאות. אנחנו רוצים סופסוף חופש אמיתי".

 

כמו מובארק

עות'מן (33), מפיק סרטים מצויירים, עומד סמוך לאחד מדוכני האוכל והשתייה הרבים, שהוקמו ברחבי הכיכר. הוא שותה מים, ובין לגימה ללגימה נחשפות שפתיו היבשות. עות'מן הוא מראשי החץ של המפגינים, המתעמתים עם כוחות הביטחון סביב למשרד הפנים. "אנחנו מתקרבים אליהם", הוא מתאר את שיטת הפעולה של המפגינים, "הם יורים לעברנו רימוני עשן, אנחנו נסוגים לכיכר לשאוף אוויר צח ולשתות מים, וחוזרים לצור על משרד הפנים. נמשיך בזה, עד שנשתלט עליו ועל משרד ההגנה. כוחות הביטחון מתנהגים כמו רוצחים? גם אנחנו נתנהג כך".

 

נאומו המוקלט והקצר של ראש המועצה הצבאית, ששודר אמש, היה רחוק מלענות לציפיותיהם ודרישותיהם של המפגינים. למעשה, לרובם כלל לא היו ציפיות מהנאום. "הנאום הזה לא משנה מבחינתנו דבר", העריך עלי, סטודנט לשפות, בן 23. "טנטאווי, כמו מובארק, רוצה לדבוק בכסאו ולא לזוז".

 

כדי להמחיש את עוצמת תחושת האכזבה העממית מצמרת הצבא, נתלית על אחד מעמודי התאורה של הכיכר כרזת פוטו-מונטאז' עם פניו של איש צבא בכיר, שחצי מפניו פני מובארק והחצי האחר פני טנטאווי. "מאחורי כל קיסר, עומד קיסר אחר", נכתב על הכרזה. מפגינים מצטלמים, כשהם משליכים נעליים לעבר הפנים שבכרזה.

 

מפגינים בקהיר, אמש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים בקהיר, אמש(צילום: רויטרס)

 

טנטאווי נקט אמש בטקטיקה של היעלבות. כנציגו של "הצבא המפואר, מגן העם" הוא דחה על הסף את כל ההאשמות נגד המועצה הצבאית, כי היא מבקשת להיאחז בשלטון ומעדיפה את המפלגות האסלאמיות על פני המפלגות החילוניות. "לא מענייננו

 מי ינצח בבחירות, אנחנו רוצים להחזיר את הביטחון לרחובות ולערוב לביצועה של תקופת מעבר בתנאי חירום", אמר הגנרל, "תנו לצבא לחזור ולעשות את מלאכתו".

 

הוא הבטיח שהבחירות לפרלמנט יתקיימו במועדן ושבחירות לנשיאות ייערכו עד סוף יוני הבא. בכך הוא הזים את השמועות הרבות בדבר דחייתן הצפוייה של הבחירות הדמוקרטיות הראשונות במדינה, שיחלו ביום שני הבא. עם זאת, מצרים רבים, העוקב בחרדה אחר התרחבות העימותים האלימים בין מפגינים לכוחות הביטחון, בטוחים שההסלמה רק בתחילתה.

 

מנהיג מפלגת "החירות והצדק", מפלגתה של תנועת "האחים המוסלמים" הגיב על הנאום ואמר כי מפלגתו תעקוב אחר "מחויבותו של טנטאווי להעביר את רסן השלטון לידי נציגי העם האזרחיים באמצעות בחירות לפרלמנט ולנשיאות עד למחצית 2012".  "אז אמור לשוב הצבא למחנותיו ולמלא את תפקידו בהגנה על המולדת", אמר ד"ר מוחמד סעד אל-כתאתני.

 

רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההמונים חזרו לכיכר
צילום: AFP
"לא מפחדים למות". ההפגנה בכיכר
צילום: AFP
"יש לנו סבלנות". מפגינים במצרים
צילום: AP
פצועים בקהיר
צילום: רויטרס
מומלצים