שתף קטע נבחר

המדריך לבנייה ירוקה: לשמור על הנוף והמרחבים

הפרק האחרון בתקן מיועד בעיקר ליזמים ומתכננים ועוסק בשמירה על השטחים הפתוחים, שחסרונם כה בולט בארץ. אז נכון שאין הגדרה ברורה למבנה ירוק, אבל אפשר להפוך ליותר ויותר ירוקים עם כל נקודה שתאספו בהתאם לביצועים. הרווח יהיה כולו שלכם ושל הסביבה

הפרק האחרון בתקן לבנייה ירוקה מיועד בעיקר ליזמים ומתכנני ערים. פרק זה יוצא מגבולות המגרש ועוסק בשמירה על האקולוגיה והשטחים הפתוחים, שחסרונם בולט בישראל. הקמה של יישובים חדשים והרחבות של היישובים הקיימים, מכרסמים בשטחים הפתוחים והמערכות הטבעיות נעלמות בקצב מהיר מדי. על מנת למזער את ההרס ולשמור על האלמנטים האקולוגיים של הסביבה הטבעית, התקן מעודד מספר דברים:

 

1. העדפה לבנות על קרקעות שכבר פותחו בעבר וכיום הן בעלות ערך אקולוגי נמוך כך למשל, אזורי תעשייה או בסיסי צבא. דוגמה לכך היא מתחמי התעשייה הצבאית ברמת השרון ונחלת יצחק בתל אביב, שהקרקעות שלהם תעשייתיות ומזוהמות, שמתוכננים להיות מוסבים בעתיד לבנית אלפי יחידות דיור, לאחר טיהורם והכשרתם למגורים.

 

2. העדפה של תכנון בניה רוויה וצפופה על פני בתים צמודי קרקע על מנת לעשות ניצול מירבי של השטח המיועד לבניה.

 

3. שמירה של האדמה הטבעית ופיזורה שוב בשטח בתום עבודות הפיתוח, מכיוון שהיא מכילה אלמנטים אקולוגיים חשובים כגון מאגר זרעים ופקעות של הצימחייה הטיבעית.

 

4. שמירה על ערכים אקולוגיים ונופיים בשטחים פתוחים המיועדים לפיתוח ובניה. ישנם למשל יישובים כפריים שהחליטו לשמר את התוואי הטיבעי של הנוף בהרחבות היישוב במקום להשטיח את הקרקע.

 

בנייה ירוקה היא בעיקר גישה

בסדרת המדריך לבנייה ירוקה, ניסינו להנגיש את הסעיפים המרכיבים את הפרקים השונים בתקן החדש לבנייה ירוקה של מכון התקנים. התקן מקיף נושאים רבים אבל גם יש מקום להוסיף ולשפר. בעתיד התקן ישופר ויתעדכן במקביל לשיפורים טכנולוגיים ולקחים מניסיון מצטבר, חלק מהסעיפים יוטמעו כסטנדרט בבניה ודרישות התקן יוחמרו.

 

התקן, שנכתב בהתנדבות, פותח במספר ועדות של מומחים מתחומים שונים. תכולתו משקפת את את הידע והדעה שלהם, ולעיתים רבות מהווה פשרה בין הדעות השונות. חשוב להבין שהתקן אינו כמו מדחום המודד טמפרטורה באופן חד משמעי - מעל 38 מעלות יש חום ומתחת אין. ההגדרה האם המבנה ירוק היא יותר מורכבת ופחות ברורה ולכן השתדלנו להיצמד לסעיפי התקן ולא להיגרר לפרשנות שלנו של מה ירוק ומה לא, מה נכון ומה לא נכון.

 

עם זאת, הדינמיות של התקן היא הזדמנות למומחים וחברות מסחריות להשפיע כיצד תיראה הגירסה הבאה שלו. ארגון או מומחה שמעוניין להשפיע על גירסאות עתידיות של התקן מוזמנים לעשות את זה במסגרת הוועדות השונות של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, או ישירות דרך הועדות של מכון התקנים.

 

המסר העיקרי הוא שאין תשובה אחת למהו מבנה ירוק, אלא שמבקש התקן אוסף נקודות בהתאם לביצועים ועל כל נקודה הבית הופך ירוק יותר ויותר. בנייה ירוקה היא בעיקר גישה לכיצד עושים את הדברים בכל שלב, מהתיכנון דרך הבנייה ועד לשימוש במבנה. התוצאה המצטברת מביאה לכך, שתמעיטו את הפגיעה שאתם גורמים לסביבה, תזכו באורך חיים בריא יותר ותהנו מחיסכון בעלויות השוטפות של תחזוקת הבית.

 

 

המדריך לבנייה ירוקה - כל הפרקים:

 

הכותב האקולוג ברק גוזנר מהחברה לבניה הירוקה ומיתוג ירוק אקופיט www.ecofit.co.il, וחבר בועד המייסד והמנהל של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים