שתף קטע נבחר

צילום: AFP

ביידן וארדואן: נסייע לאופוזיציה, אחרי נפילת אסד

סגן הנשיא האמריקני, שנועד עם ראש ממשלת טורקיה, אמר כי בפגישתם דנו השניים באפשרויות הסיוע לאופוזיציה הסורית. לדבריו, שתי המדינות לא ישלחו כוחות צבא לאזור ויתערבו בנעשה במדינה רק אחרי נפילת אסד על מנת לייצב את האזור

מכוונים לעתיד: בעוד דיכוי האזרחים בסוריה נמשך באלימות, בוושינגטון ובאנקרה מסמנים נתיב למדינה שתהיה לאחר הפלת משטרו של אסד. במקביל, הביעו חשש מהידרדרות אזורית אחרי נפילת המשטר בדמשק. סגן הנשיא האמריקני, ג'ו ביידן, שנועד בשבת האחרונה עם ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, סיפר אמש (א') לעיתונאים כי בין היתר הם שוחחו על אפשרויות התמיכה באזרחים הסורים, אם יצליחו להוציא לפועל הפיכה שלטונית שם. זו ההתבטאות הראשונה של ביידן על תוכן הפגישה שנערכה בשבת.

 

האביב הערבי פסח על סוריה - מעל 3,500 הרוגים

 

בדרכו מאיסטנבול לאתונה, סיפר ביידן כי הוא וארדואן אינם מאמינים שקריסת משטר אסד בהכרח תבעיר את האזור. לדבריו, הוא אמנם חושש שהמתיחות בין השיעים באיראן לרוב הסוני שמאכלס את עיראק, ערב עזיבתם הצפויה של חיילי צבא ארצות הברית, תידרדר לכדי חיכוכים אלימים, אך הוא חש שניתן יהיה "להשאיר את התבערה בגבולות סוריה בלבד".

 

 

נשיא טורקיה וסגן נשיא ארצות הברית. מתאמים עמדות (צילום: MCT) (צילום: MCT)
נשיא טורקיה וסגן נשיא ארצות הברית. מתאמים עמדות(צילום: MCT)

 

יסייעו לאופוזיציה, לא ישלחו כוחות צבאיים

ביידן פירט כמה מהצעדים שעשויים להינקט נגד סוריה, בהם דן עם ארדואן במהלך פגישתם. "ייתכן שנאלץ לספק לאופוזיציה הסורית עזרה כלכלית על מנת לסייע בייצוב המדינה" לאחר נפילת אסד, אך הוסיף כי אין בכוונת ארצו לשלוח כוחות צבאיים לאזור. "אנו מעורבים בנעשה בסוריה. נמתין לנפילת אסד ואחר כך נבדוק איך כדאי לפעול על מנת לייצב ולהרגיע את המצב". ביידן חזר והדגיש בפני העיתונאים כי ארצות הברית וטורקיה יתערבו בנעשה בסוריה רק לאחר נפילת משטר אסד.

 

טורקיה, לשעבר ידידה קרובה של משטר אסד, הצטרפה באחרונה לקריאת הליגה הערבית להטלת סנקציות חריפות על סוריה בעקבות התנהלותו הברוטלית של אסד נגד אזרחי מדינתו. ארדואן אף הצטרף לקריאות בעניין הצורך להקים אזור חיץ שיבטיח את שלומם של הפליטים שנמלטים מהמדינה.

 

הדעות עדיין חלוקות בנושא איראן

ארצות הברית וטורקיה משתפות פעולה באופן הדוק בסוגיה הסורית, אך דעותיהם של ביידן וארדואן נותרו חלוקות בנושא איראן. בוושינגטון היו מעדיפים אילו אנקרה הייתה מאמצת כלפי טהרן קו נוקשה יותר, אך הטורקים, שמשק האנרגיה שלהם מסתמך במידה רבה על ייבוא נפט איראני, מתקשים להתאים את עצמם לגישה האמריקנית. ביידן הסביר שעמדות הטורקים והאמריקנים בעניין איראן נבדלות זו מזו ברמה "הטקטית", אך הבטיח כי המדינות מסכימות על המטרה הסופית. 

 

"בכוונתה של ארצות הברית לשמר את כוחה באזור כולו, בעיראק ובאיראן, לאורך 'האביב הערבי' כולו", ציין ביידן, "והדעת נותנת ששיתוף הפעולה עם ידידותינו ובנות בריתנו כאן יהיה הדוק ככל הניתן. בסך הכל, לכולנו מטרות דומות", סיכם.

 

סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, היה למנהיג הזר הראשון שנפגש עם רג'פ טאיפ ארדואן, מאז שראש ממשלת טורקיה עבר ניתוח במעיים לפני כשבוע. אתמול, יממה לאחר פגישתם באיסטנבול, אמר ביידן כי נראה שהחלמתו של ארדואן מתקדמת כשורה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא ישלח כוחות. סגן הנשיא ביידן
צילום: AFP
מתכוננים לכל מצב אפשרי. טורקיה
צילום: AP
מומלצים