שתף קטע נבחר

סובלים מריח רע מהפה? המומחה מגלה מה עושים

עד 25% מהאוכלוסיה סובלים מבאשת - ריח רע הנודף מהפה. מה הסיבות לתופעה, על אילו מחלות היא עלולה להעיד ומה אפשרויות הטיפול? פרופ' מארק קירינן הבלגי, הנמצא כעת בישראל כדי להרצות בנושא, מסביר איך חוזרים לנשוף בשקט

מתביישים לפתוח את הפה ליד אנשים אחרים, ולא משום שאין לכם דבר חכם לומר? אתם לא לבד. על פי דו"ח משנת 2003 של הארגון האמריקני לרפואת שיניים (ADA), עד 25% מהאוכלוסייה סובלים מבָּאֶשֶׁת - ריח רע מהפה - באופן כרוני - נשים וגברים, צעירים ומבוגרים.  

 

"ריח רע מהפה הוא תלונה שכיחה בקרב האוכלוסייה", אומר ל-ynet המומחה בתחום, פרופ' מארק קירינן מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת לובן שבבלגיה. "יש לתופעה השפעה סוציו-אקונומית גדולה מאוד, אבל עד לאחרונה היא הוזנחה מבחינה מחקרית וזכתה רק להתייחסות מועטה בלימודי הרפואה".

 

קראו עוד על ריח רע מהפה :

 

אף אחד מהמינים אינו חסין מהתופעה המטרידה, אם כי כמה מחקרים מצאו שכיחות גבוהה יותר שלה בקרב נשים.

 

פרופ' קירינן מספר על ניסיונו עם עם 2,000 מטופלים שביקרו במרפאה הרב-תחומית לריחות פה בבית הספר האוניברסיטאי בלובן, וטוען כי אכן נמצאו מעט יותר נשים מאשר גברים בין הנבדקים. עניין זה נובע, לטענתו, מהעובדה הידועה שלפיה נשים נוטות יותר לפנות לטיפול מאשר גברים.

 

הסיבות לריח רע מהפה

ישנן שתי סיבות עיקריות לנדיפת ריח רע מהפה, מסביר פרופ' קירינן, שהגיע כעת לישראל כדי להרצות על הנושא במסגרת כנס הליטוזיס שעורכת חברת טבע ישראל, משווקת מרידול הליטוזיס: "הראשונה קשורה בהתרבות של מטבוליטים מסוימים במחזור הדם, למשל בשל מחלה כמו סוכרת, אשר יוצאים דרך שקי האוויר הזעירים בריאות בזמן הנשימה.

 

"הסיבה השנייה קשורה בעלייה של כמות הבקטריות - או בכמות המזון של הבקטריות - בשטחים מסוימים בחלל הפה, בוושט או במערכת הנשימה. כל סוגי הזיהום, הכיבים או הגידולים באזורים האלה יכולים להוביל לריח רע מהפה". 

 

ב-90%-80% מהמקרים, מקור הריח הרע הוא בבעיה אוראלית, הנובעת מפגיעה של חיידקים ברבדים האורגניים. "אצל 2,000 המטופלים שלנו", מתאר פרופ' קירינן, "הסיבה העיקרית הייתה מעין ציפוי על הלשון, שלווה בדלקת חניכיים או מחלות חניכיים אחרות".

 

רוב המטופלים שפגש ב-15 השנים האחרונות חיפשו קודם עזרה רפואית מסוגים שונים, מה שלטענתו מצביע על חוסר הידע הגדול שעדיין קיים היום, גם בקרב הגורמים המקצועיים עצמם. חלק מהמטופלים אף עברו ניתוחי מעיים או התערבויות רפואיות אחרות כדי לטפל בריח הנודף מפיהם, אף על פי שמקור הבעיה הוא בפה עצמו.

 

מה הריח של סוכרת?

אחד ההיבטים המסקרנים ביותר של באשת הוא שאדם אינו מסוגל להריח את הנשימה של עצמו, דבר היוצר פרדוקס: אנשים הסובלים מריח רע מהפה לעתים קרובות כלל אינם מודעים למצבם, בעוד שאחרים עשויים להיות בטוחים שהם סובלים מהתופעה. מחקרים מראים שאמינות התפיסה העצמית של ריח הפה פגומה קשות.

 

באופן הזה, ובשל מורכבות העניין, הסובלים מבאשת אינם מסוגלים לקבוע בכוחות עצמם אם מדובר בבעיה שמקורה בחלל הפה.

 

"כאמור", אומר פרופ' קירינן, "ריח רע יכול לנבוע גם ממקור שאינו קשור בפה, למשל בשל דלקות בתחום אף-אוזן-גרון, גידולים, הפרעות מטבוליות וכולי. את הבעיות האלה קשה הרבה יותר לאתר, אם כי הן עשויות להיות מאופיינות לעתים דווקא בניחוח מסוים. לסוכרת, למשל, יש גוון ריח מתוק יותר; למחלות כבד יש ניחוח גופרית; ולכשל בכליות עשוי להיות ניחוח של דגים דווקא".

 

בקרב המטופלים שבדק פרופ' קירינן, 2% סבלו מחיידק כלשהו בגרון, ו-3% נוספים סבלו מבעיות שאינן קשורות בחלל הפה, כגון אלה שהוזכרו לעיל. "אסור לנו גם לשכוח", הוא אומר, "שב-15% מהמקרים המטופל חושב שיש לו בעיה, אך אנו לא מסוגלים לזהות ריח רע הנודף ממנו. מקרים כאלו מכוונים אותנו יותר לתחום הפסיכולוגי".

 

ב-90%-80% מהמקרים, מקור הריח הרע הוא בבעיה אוראלית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ב-90%-80% מהמקרים, מקור הריח הרע הוא בבעיה אוראלית(צילום: shutterstock)

  

איך מטפלים בריח רע מהפה?

"הטיפול בריח רע מהפה צריך להתמקד בהפחתת הבקטריות באזורים הרלוונטיים באמצעות תהליכים הקשורים להיגיינת הפה, כולל קרצוף הלשון", מסביר פרופ' קירינן. "יש לטפל במחלות הקשורות בשיניים ובחניכיים, וניתן להוסיף כתמיכה בטיפול שימוש במי פה למניעת הצטברות פלאק. היתרון של מי הפה הוא ביכולתם להגיע לאזורים נגישים פחות בחלל הפה וביעילות הרכיבים שבהם".

  

כיוון שרוב מקרי הבאשת קשורים כאמור בבעיות בחלל הפה, על המטופלים להקפיד לטווח ארוך על היגיינת הפה שלהם. אצל מטופלים שבהם ציפוי הלשון התברר כבעיה, יידרש ניקוי יומי של הלשון כדי להקטין למינימום את ההצטברות עליה. כשמדובר בסובלים מבאשת, קרצוף הלשון הוא קריטי.

  

אם אתם סובלים מריח רע מהפה רק בבוקר, בשל הזרימה הנמוכה של רוק במשך הלילה, הוא ייעלם מעצמו לאחר צחצוח השיניים וניקוי הפה או לאחר ארוחת הבוקר.

 

"יש כמובן מאכלים העשויים לגרום לריח רע מהפה באופן זמני", אומר פרופ' קירינן, "כמו שום, בצל או תבלינים מסוימים. גם עישון, תרופות, קפה, יין ומשקאות קלים עשויים להעצים את נוכחות הבעיה. אנו מעודדים את המטופלים לשתות יותר מים, ולפחות כוס מים לאחר שתיית קפה או יין. אנו מקפידים גם לא לבלבל בין באשת לבין ריח העולה בשל קיבה ריקה". 

 

פרופ' קירינן מעיד כי ב-90% מהמקרים הצליחו להעלים לחלוטין את בעיית הריח הרע אצל המטופלים או לשפרה משמעותית. לטענתו, ברוב המקרים ניתן לפתור באשת בקלות, אם ניתן הטיפול המתאים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש לטפל במחלות הקשורות בשיניים ובחניכיים
צילום: shutterstock
אדם אינו מסוגל להריח את הנשימה של עצמו. פרופ' קירינן
צילום: שוקה כהן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים