שתף קטע נבחר

מיץ תפוחים לנזלת: איך להקל על מחלות החורף?

קר לכם, האף נוזל והעיניים דומעות? החורף כאן ואיתו הגיעו גם הנזלת והשפעת. איך אפשר להקל על התסמינים? לנטורופתית ד"ר יהודית קופרשטיין יש כמה הצעות

הצטננות ושפעת הן שני סוגי זיהומים ויראליים מדבקים הפוגעים לרוב בדרכי הנשימה. בניגוד לאמונות הרווחות אדם לא מצטנן בגלל שהוא נרטב בגשם, יוצא החוצה ללא כובע או ישב ברוח פרצים, אלא כתוצאה מחשיפה לווירוסים מזנים שונים. 

 

עוד על מחלות החורף:

למנוע מראש שפעת: 5 מזונות שנלחמים בצינון

יין, חלב ותאנים: 10 תרופות סבתא נגד שפעת

מצוננים ומשתעלים? אל תפסיקו להתאמן  

 

הצטננויות נפוצות יותר בחורף לא בשל מזג האוויר, אלא משום שאנשים נוהגים להימצא זמן רב יותר במקומות סגורים, קרובים זה לזה ונושמים אוויר חם ויבש. ילדים מועדים יותר להצטנן כיוון שהם לא פיתחו מספיק נוגדנים לסוגי הווירוסים השונים ועקב שהייתם בכיתות צפופות, המשמשות מקום אידיאלי להעברת וירוסים מאחד לשני.

 

הסימנים המוקדמים להצטננות כוללים: חוסר מנוחה, הרגשת קור, נזלת, עיטושים, עיניים דומעות וכאב ראש. בהמשך יכול להתפתח חום, כאבי גרון, שיעול, הפרעות במערכת העיכול, כאבי שרירים ומפרקים. אז מה עושים? לפניכם מספר עצות מעשיות במקרי הצטננות ושפעת, למבוגרים וילדים:

 

1. תפריט מזונות פשוט

אם מתפתחת הצטננות עברו לתפריט מזונות פשוט ושתו כמות רבה של נוזלים. מומלץ לשלב גם מרק עוף, שמגביר את זרימת הליחה ועוזר לשחרור הגודש. גם ירקות מאודים עם אורז מאוד מומלצים.

 

2. מזונות עשירים בוויטמינים

בעיקר C ,A ,E ואבץ. לדוגמה גויאבה, לימון, אשכולית, פטל שחור, דומדמניות, כרוב, פטרוזיליה, ברוקולי, פלפל אדום חריף, אננס, גזר ותרד. חשוב להימנע ממזונות יוצרי ליחה כגון מוצרי חלב, מוצרי חיטה וסוכר לבן. אצל אנשים מסויימים פירות עלולים ליצור ליחה – ולכן מומלץ להימנע מאכילת פירות.

 

3. משקה זנגוויל והל

שתיית ספל של זנגוויל והל פעמיים ביום יכולה לסייע. זהו משקה מחמם, שמגביר את סילוק הפסולת באמצעות העור והכליות ומפחית גודש בחזה. אופן ההכנה: קולפי שורש זנגוויל טרי באורך חמישה ס"מ, קוצצים, שמים במחבת טפלון יחד עם כף זרעי הל ושני ספלי מים, ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל 15-20 דקות. מסננים ושותים. אפשר להמתיק עם דבש.

 

4. תה שום וריחן

להרתיח במשך חמש דקות שלושה ספלים של מים עם שן שום כתושה, שלוש פרוסות שורש זנגוויל, בצל ירוק קצוץ, שני עלי ריחן ורבע כפית קינמון. לסנן ולשתות את התה כשהוא חם. להיכנס למיטה, להתכסות ולנוח. מומלץ לשתות לפחות שלושה ספלים ביום.

 

טיפים להקלה על הסימפטומים  

מיץ תפוחים: למיץ התפוחים יש יכולת ריפוי במצבים של שפעת והצטננות, ולכן מומלץ לשתות אותו (טבעי, כמובן).

 

חומץ: להרטיב מגבת במי ברז. לסחוט היטב ולהתיז עליה שתיים-שלוש כפות חומץ או ספירט. לסחוט ולעטוף את החזה והגב. לעטוף בניילון נצמד, להתכסות בשמיכה ולהשאיר למספר שעות (אפשר גם כל הלילה).

 

שמן קמפור: לעסות היטב את הגב בשלוש-ארבע כפות שמן קמפור מחומם.

 

גרגרי חרדל: להכניס לשקיק בד גרגרי חרדל. להכניס את השקיק לקערת מים חמים ולטבול את הרגליים למשך 15-20 דקות תוך כיסוי הקערה, על מנת לשמור על האדים. רצוי למרוח את הרגליים בקרם לאחר הטיפול.

 

קומפרס שמן זית עם חומץ לשיעול: מערבבים שמן זית וחומץ בחלקים שווים, מחממים את התערובת ומעסים בעזרתה את החזה והגב. מכסים את האזור בצמר למשך הלילה.

 

קומפרס תפוחי אדמה לשיעול: לבשל תפוחי אדמה עם הקליפה, למעוך אותם ולהניח בעודם חמים על חיתול בד. לקפל את החיתול ולעטוף את החזה. להשאיר ל-20 דקות בערך או עד שיתקרר.

 

להקלה על שיעול יבש: לפרוס צנון לפרוסות, לכסות בסוכר ולהשרות

למספר שעות. לשתות מהסירופ כף כל שעה.

 

להקלה על שיעול: להרתיח שלוש כוסות מים, להוסיף שתי שיני שום וכף אחת של אורגנו. להרתיח על אש קטנה כחמש דקות ולהוסיף כף דבש. לקרר ולשתות.

 

לכאבי גרון ותנגודת בשקדים: לשים בכוס כפית עלי קורנית מיובשים, למזוג מים רותחים ולהמתין מספר דקות. לסנן ולשתות.

 

מיץ אננס: מועיל במקרה של דלקת גרון. מומלץ לשתות חצי כוס מדי שעתיים-שלוש.

 

ויטמין C + אסטרגלוס: תוסף תזונה נוזלי שניתן להשיג בבתי טבע או פארמים. המינון המומלץ למבוגרים בזמן מחלה הוא 10 טיפות, שלוש פעמים ביום.

 

הכותבת היא מנהלת מכללת "מדיסין" מבית המכללה למנהל ומומחית בנטורופתיה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משתעלים? נסו קומפרסים מתפוחי אדמה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים