שתף קטע נבחר

עגבניות ירקרקות ויקרות

מחיר העגבניות טיפס ל-10 שקלים לק"ג אם כי רוב הרשתות הזולות שומרות על מחיר נמוך. אבל למה הן כל כך מכוערות? לאחרונה הן מגיעות למדף בצבעים ירוק-כתום צהוב, ולא באדום כפי שאנחנו רגילים. "בגלל הביקוש הן מגיעות לא בשלות אך הן טובות לאכילה. מחירן ירד בקרוב"

מה קורה לעגבניות? לא רק שמחירן האמיר לאחרונה באשמת נובמבר הקר, הן גם נראות רע: הצבע האדום הבוהק שכה מזוהה עמן נעלם ובמקומו הופיעו גדודי עגבניות בצבעים ירוק בהיר, צהוב לבנבן וכתום חיוור.

 

 

"כיוון שיש מחסור בעגבניות, מביאים אותן מהשדה לרשתות מוקדם מהרגיל", אמר ל-ynet מנהל ענף ירקות במועצת הצמחים, אברהם (נונה) ארליך. "זו הסיבה שהצבע שלהן הוא לא הצבע לו אנחנו רגילים, אך אין בעיה בעגבניות האלה, אחרת לא היו מוכרים אותן.

 

"העגבנייה, בניגוד לאבטיח או למלפפון, ממשיכה להבשיל ברגע שהיא נקטפת, כלומר גם במדף בבית היא תמשיך להבשיל. בארה"ב למשל, קוטפים את העגבניות ירוקות כי צריך לשנען מקליפורניה לניו יורק והן מאדימות בדרך. זה נכון שכצרכן אני רוצה לקנות עגבניה אדומה, אך אין בעיה לשים עגבנייה על אדן החלון ואחרי יום יומיים תהיה אדומה".

 

גם העגבניות הירוקות טובות לאכילה?

 

"רק בתנאי שמבחינים שיש בעגבנייה גם צבע נוסף. עגבנייה טובה לאכילה בתנאי שנקטפה אחרי שנשבר הצבע הירוק, כלומר אחרי שהיא עברה את שלב הירוק בכל ההיקף שלה. ברגע שניכרים בה צבעים שאינם ירוק, היא תאדים במדף וטעמה לא יפגע. אם היא ירוקה לגמרי היא לא טובה לאכילה".

 

4.99 שקלים לק"ג ברמי לוי; 8.99 לק"ג במגה

מחירי העגבניות ממשיכים לעלות והגיעו גם ל-10 שקלים לק"ג, אם כי בכמה מהרשתות ממשיכים לשמור על מחירים נמוכים. באושר עד ורמי לוי נמכרו אתמול עגבניות ב-4.99 שקלים לק"ג. במגה בול ושופרסל דיל ב-8.99 שקלים לק"ג. בשופרסל שלי ומגה בעיר נצפו אתמול עגבניות ב-11-10 שקל לק"ג. כל העגבניות ללא יוצאות מן הכלל היו פחות אדמוניות מהרגיל, אם בכלל.

 

"יש ביקוש גדול לעגבניות, אך המחירים כבר מתחילים לרדת", מרגיע ארליך."המגדלים אומרים שבעקבות שיפור במזג האוויר, המחיר של העגבנייה הגיע לשיא שלו והחל לרדת. מגמת הירידה תמשיך, בתנאי שלא יקרו אירועים דרמטיים הקשורים במזג האוויר".

 

"מחירי הירקות, הפירות והפרחים ימשיכו לעלות"

נשיא התאחדות האיכרים, דובי אמיתי, טען לאחרונה כי מחירי הירקות הפירות והפרחים ימשיכו לעלות החורף בשל מחסור בידיים עובדות שגרם לחקלאים לצמצמם משמעותית את שטחי הגידול ועליית מחירי התשומות והמים.

  

לפי אמיתי, חציל צפוי להתייקר בעד 25%, מלפפונים ב-15%, תפוח ב-15%, אבוקדו ב-11%, מלון ב-20% תפוזים ב-8% ותפוחים ב-12%. עגבניות שהתייקרו מאוד לאחרונה יתייקרו בחורף ב-10%. בענף הפרחים צופים התייקרות של בין 25%-35%.

  

"ממשלת ישראל לא יכולה להחזיק את המקל בשני קצותיו, מצד אחד להטיל סנקציות על החקלאים ומצד שני לדרוש מחירים זולים לפירות, ירקות ופרחים. בהשוואה למדינות ה-OECD", אמר.

  

"המסים וההיטלים בישראל גבוהים מאשר בכל מדינה אחרת. ישראל היא המדינה היחידה הגובה מס מעסיקים על העסקת עובדים זרים. אם הממשלה תתמוך בחקלאים בשיעור הדומה למדינות ה-OECD, אזי, המחירים ירדו בהתאם. החקלאים לא מסוגלים להמשיך ולספוג את ההיטלים ואין להם ברירה אלא להעלות את המחירים".

 

אם נקנה פחות עגבניות - המחיר ירד

מנהל ענף ירקות במועצת הצמחים, אברהם (נונה) ארליך אמר לאחרונה ל-ynet: "כיוון שהביקוש לעגבניות קשיח ולא גמיש כמו ברוקולי למשל, מחירן עולה. הישראלים לא יוותרו על עגבניות למרות שיש פחות מהן כרגע, לכן כוחות השוק מביאים לעליית מחירים, לא החקלאים. החקלאים לא מעלים מחירים.

  

"מינואר 2010 ועד לפני חודש וחצי, מכרנו עגבניות במחירים מגוחכים, ולראייה, המחאה הצרכנית דילגה על נושא הירקות, כי לא היה מה להגיד, הצרכנים קיבלו ירקות כמעט בחינם. נוסיף לזה את מבצעי המכירות של הרשתות - גם זה תרם לירידה משמעותית במחירם לצרכן.

  

"בחורף של 2010-2011 המחירים ירדו מאוד ל-4-3.5 שקלים מחיר סיטונאי, ובקיץ המחירים הסיטונאים ירדו גם מתחת ל-2 שקלים, כך שהמחיר לצרכן עמד על 4 שקלים. זו היתה שנה קשה לחקלאים. לייצר ק"ג עגבנייה עולה 2 שקלים, ואם הם מוכרים ק"ג בפחות מ-2 שקלים כל החורף, זה אומר שהחקלאים סיבסדו את הייצור של הגידול. אי אפשר להרוויח מזה".

 

גם המלפפונים מתייקרים

במלפפונים - יש עליית מחיר זוחלת. מחירם כפול לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה: 4.45 שקלים מחיר סיטונאי נכון להיום (12 בדצמבר), לעומת 2.20 שקלים בשנה שעברה. המחיר לצרכן עומד על ל-7.80 שקלים לפי אתר משרד החקלאות, ירידה לעומת 8.15 שקלים לפני שבועיים.

  

"רוב השנה המחירים של המלפפון נעו בין 1.90 ל-2.5 שקלים", מסביר ארליך. "המחירים עלו לאחרונה כי היה קר בלילות, אך במהלך כל האביב והקיץ מלפפונים נמכרו הרבה מתחת להוצאות הייצור שלהם. לייצר ולשנע מלפפון עולה 1.50 שקלים. גם פה המגדלים עברו עונה מאוד מאוד קשה. אבל אל דאגה, מחירי המלפפון משתנים במהירות: התנודתיות במחירי המלפפון גדולה יותר לעומת עגבנייה, לכן התיקון במחיר יקרה מהר מאוד".

  

יש טענה שסל הירקות בישראל יקר.

  

"עד לפני חודש, סל ירקות נמכר לצרכן במחירים נומינליים של לפני 5 או 6 שנים. וזה למרות שההוצאות לצרכן ולחקלאי גדלו ב-30% -40%. עכשיו המחירים עולים מעט אך בקרוב הם יתייצבו. מוצרי המאסות כמו גזר, בצל, תפו"א ופלפל נמכרים במחירים טובים. הצרכן הישראלי קיבל ומקבל סל מוזל מאוד, אולי באיכות הכי טובה שיכולה להיות. ואנחנו מבקשים שימשיכו עובדים זרים ומים, לא בחינם, אלא במחיר עלות". 

  

ומה לגבי פערי התיווך בין מחירי החקלאי למחירי הרשתות?

  

"חשוב שיטפלו בפערי התיווך. אך אני לא רואה איך אפשר להחזיר לפיקוח את המחירים. אני מקווה שימצא פיתרון להגבלת הפערים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
עגבניות באושר עד. מכוערות אך זולות
עגבניות במגה. פחות ירוקות אך יותר יקרות
עגבניות בשופרסל בצבע כתום-ירוק-צהוב
עגבניות אצל רמי לוי
גם המלפפונים לא נראים במיטבם
מומלצים