שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: "פצצה רדיואקטיבית" נגד סרטן

חוקרים מאוניברסיטת ת"א פיתחו טכניקה ייחודית לטיפול בסרטן, המעוררת הדים בכל העולם. מדובר בשתל רדיואקטיבי המושתל בגוף ו"מפגיז" את הגידול הסרטני עד לחיסולו. השתל נוסה בהצלחה בעכברים - ובקרוב יתחיל בבי"ח בילינסון בהיערכות לקראת ניסוי בבני אדם

מהפיכה כחול לבן בטיפול בסרטן: חוקרים מאוניברסיטת תל אביב פיתחו "פצצה רדיואקטיבית" חכמה שמטרתה להשמיד את הגידול הסרטני באופן ישיר. מדובר בשתל המוחדר לגוף בסמוך לגידול ו"מפגיז" אותו בקרניים רדיואקטיביות - עד לחיסולו. הפיתוח, שמעורר הדים ברחבי העולם, נוסה בינתיים בעכברים בהצלחה רבה. בקרוב תחל היערכות לקראת שלב הניסויים הקליניים בבני אדם. המחקר פורסם במספר כתבי עת אקדמיים, ולאחרונה הופיע בכתב העת Translational Research.

 

עוד על החיסונים לסרטן:

פריצת דרך: חיסון חיסל את סרטן השד 

חיסון לסרטן צוואר הרחם: בטוח שזה בטוח?

ילדים שהתחסנו מוגנים הרבה יותר בפני סרטן   

 

הפיתוח החדשני של פרופ' יונה קיסרי מהפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר ופרופ' יצחק קלזון מהמחלקה לפיסיקה ואסטרונומיה, הוא מחט רדיואקטיבית, בעלת אורך של ס"מ אחד ועובי של סיכה. כשמחדירים את המחט לתוך גידול סרטני מוצק, היא משחררת אטומים רדיואקטיביים קטלניים, שיוצרים הקרנה מבפנים, וגורמים להתפרקותו של הגידול בתוך הגוף.

 

מסביר פרופ' קיסרי: "הגידול המתפרק משחרר אנטיגנים, שמעוררים תגובה חיסונית כנגד תאים סרטניים. היתרון, אם כן, הוא כפול: הגידול עצמו מושמד באופן יעיל יותר, ובמרבית המקרים הגוף מפתח חסינות שתמנע את חזרתו. מצב כזה הוא נדיר כאשר גידול סרטני מוסר בניתוח בדרך הרגילה".

 

כיום מטופלים חולי סרטן רבים בהקרנה של קרני גאמה. קרני אלפא יעילים הרבה יותר, אך הטווח שלהם קצר מאוד, ולכן הם אינם מסוגלים לחדור את העור, ואינם מתאימים לשיטות ההקרנה המקובלות. המחט הרדיואקטיבית שפותחה במעבדתו של פרופ' קלזון עוקפת חיסרון זה: היא מוחדרת לתוך הגידול באמצעות מזרק, ושותלת אטומים רדיואקטיביים פולטי חלקיקי אלפא ישירות בתוך הגידול הסרטני.

 

"המחט מצופה באטומים שפולטים חלקיקי אלפא, ובנוסף מייצרים אטומי-בת, שפולטים גם הם חלקיקי אלפא. חלקיקים אלה הולכים ומתפשטים בתוך הגידול הסרטני, לפני שהם מתפרקים", מסביר פרופ' קלזון. "זה דומה לפצצת מצרר: במקום להתפוצץ בנקודה אחת מסוימת, ממשיכים האטומים להתפזר ולפלוט חלקיקי אלפא במרחק גדל והולך ממקור הקרינה הראשוני". התהליך כולו אורך כעשרה ימים, ומותיר בסופו רק עופרת שאינה רדיואקטיבית, בכמות שאינה רעילה. המחט עצמה נשארת בגוף, מבלי לגרום נזק.

 

בניסויים שנערכו על מודל של עכברי מעבדה, התברר כי לשיטה החדשה יש יתרון מובהק על פני הסרת גידולים סרטניים בניתוח. קבוצה אחת של עכברים חולי סרטן טופלה בניתוח, בעוד שקבוצה שניה טופלה באמצעות המחט הרדיואקטיבית. לאחר מכן הוזרקו לכל העכברים תאים מהגידול המקורי. והתוצאה: כל העכברים שטופלו בניתוח (100%) חלו שוב, לעומת 50% בלבד מהעכברים שטופלו במחט הרדיואקטיבית. התוצאות המבטיחות התקבלו עבור סוגים רבים ושונים של גידולים סרטניים: בלבלב, בריאות, במעי הגס, בשד ובמוח.

 

לדברי החוקרים, המסקנה מניסויים אלה היא שהשיטה החדשה להריסת הגידול מבפנים מגבירה את חסינות הגוף מפני חזרתם של תאים סרטניים. "ניתוח יכול לחסל 80 עד 90 אחוז מהגידול, והכימותרפיה קוטלת עוד 5 עד 15 אחוז," אומר פרופ' קיסרי. "אך לעתים קרובות נותרים בגוף כמה תאים גרורתיים, ואלה הורגים כ-85% מהחולים". שיטה שמפרקת את הגידול מבפנים ומעוררת חסינות ספציפית כנגדו, תגרום לדבריו להרג תאי סרטן שחומקים מאמצעי טיפול אחרים. לשיטה זו מסביר פרופ' קיסרי, יש גם יתרונות נוספים: היא יעילה, פחות פולשנית ויותר חסכונית.

 

לדברי פרופ' קיסרי, טיפול זה הוא דוגמה טובה ליתרונות של הרס הגידול מבפנים. הוא מקווה שחוקרים נוספים בעולם יפעלו לפיתוח וקידום שיטות לחיסול סרטן מבפנים ובניית החסינות נגד גידולים סרטניים.  בקרוב מתכננים החוקרים להיערך לקראת ניסויים קליניים בבני אדם, במרכז דוידוף לסרטן שבבית החולים בילינסון בפתח תקווה.

 

מבית החולים בילינסון נמסר בתגובה: "כרגע המחקר בשלבי רעיון ובדיקה ראשוניים".

 

על פי ההערכות כ-13 מיליון חולי סרטן מאובחנים ברחבי העולם מידי שנה, ועד שנת 2020 יאמיר מספרם ל-27 מיליון מקרים חדשים בשנה. מתוכם צפויים למות כ-16 מיליון איש בשנה. בישראל חיים כיום כ- 120 אלף חולי סרטן. מדי שנה מתווספים כ-24 אלף חולים חדשים לסטטיסטיקה הקשה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterskock
השתל הרדיואקטיבי. במקום כימותרפיה
צילום: shutterskock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים