שתף קטע נבחר

בת 18 כמעט נחנקה במסעדה בגלל אלרגיה לעגבניות

הצעירה, שסובלת מאלרגיה לעגבניות, דרשה מהמלצרית במסעדת "בלאק בורגר" כפר סבא להקפיד שלא להוסיף אותן למנות שהזמינה. למרות זאת הוגש לה רוטב המכיל אותן. בתוך דקות לקתה בקוצר נשימה ובהמשך בפריחה. ברשת "בלאק בורגר" מתנצלים ואומרים: "לא היינו צריכים לקבל אותה למסעדה"

לפני מספר חודשים זה הסתיים בטרגדיה - הפעם נמנע אסון: צעירה בת 18 וחצי לקתה באלרגיה מפושטת במסעדת "בלאק בורגר" בכפר סבא, לאחר שבמנות שהוגשו לה היו עגבניות, שאליהן היא אלרגית.

 

לדברי הצעירה, היא הזהירה את המלצרית בדבר האלרגיה. היא פונתה לקבלת טיפול רפואי ומצבה משתפר.  

 

קראו עוד על אלרגיה :

 

"זה היה יכול להסתיים באסון"

האירוע התרחשה אתמול (ב'), כאשר הנערה, שפרטיה המלאים שמורים במערכת, תושבת קיבוץ בעמק חפר, הגיעה עם בן זוגה לסניף של רשת "בלאק בורגר" במתחם G בכפר סבא.

 

לדבריה, השניים הזמינו סלט וכנפי עוף ברוטב צ'ילי והבהירו למלצרית כי הצעירה אלרגית לעגבניות ולכן יש להימנע מכל רכיב במנות המכיל עגבניות.

 

לאחר זמן קצר הגישה המלצרית לזוג את המנות המבוקשות. לדברי הצעירה בתוך דקות מרגע שהחלה לאכול החלה לחוש צריבה וקוצר נשימה. השניים ביקשו לשוחח עם מנהל הסניף וזה בתגובה אמר להם כי "המלצרית חדשה והיא טעתה בהזמנה".

 

הפריחה על גופה של הצעירה. פונתה לקבלת טיפול רפואי ()
הפריחה על גופה של הצעירה. פונתה לקבלת טיפול רפואי

 

לדברי הצעירה הם עזבו את המסעדה כשהיא חשה ברע וסובלת מקוצר נשימה מתמשך ותחושות צריבה בגרון. במהלך הלילה היא הבחינה בפריחה שמתפשטת בכל חלקי גופה ולדבריה היא פנתה לטיפול רפואי ומצבה כעת משתפר.

 

"אני מאוד כועסת ובעיקר מפוחדת", אומרת הצעירה ל-ynet. "ביקשתי שלא יהיו עגבניות במנות שמוגשות לנו. הדגשתי את זה יותר מפעם אחת. אני סובלת מאלרגיה לעגבניות ולפניצילין מגיל ילדות, והאלרגיה הלכה והחמירה עם השנים. אסור לי לאכול שום פריט מזון שמכיל אפילו כמות קטנה של עגבניות. זה היה יכול להסתיים באסון. לולא ערנותו של בן הזוג שלי, מי יודע אם הייתי מתעוררת בבוקר". הצעירה מדגישה כי היא מתכוונת לפנות בהמשך לבירור משפטי.

 

מהרשת נמסר: "במסעדה עובדים אנשים צעירים עם המון רצון טוב, ורשת בלאק שמה לה למטרה להנגיש מנות לקהלים שמוגבלים באכילה: היינו הראשונים להנהיג הליך הגשה של מנות ללא גלוטן בלחמנייה טעימה ומכינים מנות קינוח טעימות ללא סוכר. למקרים האלה הצוות מתודרך היטב - אך קשה להכיר את כל הרכיבים במנה.

 

"במנת הכנפיים שלנו קיימת כמות קטנה של עגבניות. בכלל, מקום העבודה במטבח הקר משמש לחיתוך עגבניות במקום במשך כל העבודה - כך שהעובדים שלנו לא היו צריכים לקבל לקוח עם אלרגיה לעגבניות. לפעמים רצון טוב מוביל לתוצאה הפוכה.

 

"גם אם לפעמים יש תחושה, וזה כואב להגיד את זה, כי אנשים מנסים למתוח את גבול הסכנה מעבר להיגיון הבריא - הפעם היינו צריכים ביוזמתנו לא לקבל את הלקוחה, עם כל המבוכה והכאב שבדבר. לכל אלרגיה יש הוראות מדויקות משלה ולא כל מלצר יכול לדעת את כל הפרטים.

 

"בכל מקרה, חשבון כל השולחן זוכה ומנהל המשמרת הציע לארגן עזרה רפואית, אך הלקוחה טענה שהיא חשה בטוב. אנו מאחלים החלמה מהירה לגברת ומבקשים את סליחתה".

 

מעמותת יה"ל, העמותה לאלרגיות מזון, נמסר: "תגובת רשת 'בלאק בורגר' על כך שלא היו צריכים מראש לקבל את הלקוחה הסובלת מאלרגיה לעגבניות, היא תגובה מקוממת ומדאיגה, אולם לצערנו היא אינה מפתיעה. מאז מקרה מותה הטראגי של חן אפרת ז"ל הפכו חיי האוכלוסייה האלרגית בארץ לכמעט בלתי אפשריים. גם מבלי שיצהירו על כך ברבים, בעלי מסעדות נמנעים מלקבל לקוחות אלרגיים למזון.

 

"במקום שמישהו ייקח אחריות, מנדים את האוכלוסייה האלרגית מאירועים חברתיים. זה מתחיל במסעדות, דרך אולמות אירועים ונגמר בסופו של דבר בכך שגם חברות המזון לא מוכנות לקחת אחריות ומסמנות על מוצריהן אזהרות יתר. התוצאה: לאוכלוסיה האלרגית כבר אין כמעט מה לאכול בארץ. להגיד 'מי שאלרגי שלא יאכל במסעדה' זו אפליה! הרי אף אחד לא היה מעז להגיד על נכה גפיים 'שלא יסתובב ברחוב'.

 

"לא יעלה על הדעת שבמדינת ישראל בשלהי שנת 2011 מנדים אוכלוסייה שלמה, המונה אלפים, רק בגלל המוגבלות שלה. אנו תקווה כי משרד הבריאות יתעורר ויקבע תקנות ראויות שיאפשרו גם לאוכלוסיה האלרגית לחיות בבטחה ובשוויון בישראל".

 

בפעם הקודמת הסתיים בטרגדיה

כזכור, בחודש יולי הסתיים אירוע דומה בטרגדיה: חן אפרת בת ה-26, שסבלה מאלרגיה לאגוזים, ביקרה במסעדת "לה-גופרה" בתל אביב שהגישה לה מנה המכילה ממרח מסוג "נוטלה", הכולל בתוכו אגוזים. בתוך דקות היא לקתה בהתקף אלרגיה קשה ולבסוף נפטרה. חברתה, שהייתה איתה במסעדה, סיפרה כי היא שאלה את המלצרית האם המנה מכילה אגוזים ונאמר לה שלא. אמה אמרה אז שהיא "כועסת על המלצרית והמסעדה".

 

5% מהאוכלוסייה, בעיקר ילדים, סובלים מאלרגיה למזון כלשהו. האלרגיה היא תגובה של מערכת החיסון למרכיבים חלבוניים באוכל, שמתבטאת ביצירת נוגדנים שתוקפים את הגוף וגורמים לשרשרת תגובות. ברוב המקרים האחראים הם מספר מצומצם של מזונות: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים, סויה, שומשום ודגים.

 

לא כל נזלת או התעטשות היא אלרגיה למזון. קיימים תסמינים מוגדרים של תגובה אלרגית למזון, שנעים בין תגובה מיידית בתוך מספר דקות, לתגובה מאוחרת יותר, שמתרחשת לעתים גם לאחר מספר ימים.

תגובת האלרגיה המיידית, הנקראת בשפה הרפואית "תגובה אנפילקטית", מתרחשת בתוך מספר דקות מרגע האכילה.

 

היא מתבטאת בפריחה, גרד, התנפחות, הקאה, קשיי נשימה וירידה בלחץ הדם. תגובה זו עלולה להיות מסכנת חיים, בעיקר בחשיפה חוזרת למזון האלרגני.

 

הגורם לאלרגיות עדיין לא ברור, אולם ההשערות הן שלסיכוי המוגבר ללקות בה קשור הרקע המשפחתי של המחלות. כדי לבדוק אם אכן מדובר באלרגיה למזון, מסתמך הרופא על הסיפור הקליני: המטופל אכל את המזון האלרגני ובתוך מספר דקות הופיעו תופעות של אלרגיה.

 

הוא נעזר גם בתבחיני עור שמדגימים בתוך רבע שעה את האלרגיה, ובבדיקת דם שמראה אם קיימים נוגדנים ספציפיים. למעשה אין דרך לחזות מי יהיה אלרגי למזון או לא, זאת משום שהאלרגיה מתפתחת רק לאחר החשיפה למזון.

 

הטיפול בתגובה אלרגית שמתבטאת בגרד ופריחה כולל תרופות אנטי-היסטמיניות, דוגמת פניסטיל. אם התגובה חמורה יותר, מצוייד המטופל או ההורים במזרק "אפיפן", המכיל אדרנלין. חומר זה עובד על המערכות שנפגעות מהתגובה האלרגית הקשה: הוא מרחיב את כלי הנשימה שהתכווצו, ובמקביל מכווץ את כלי הדם ומעלה את לחץ הדם שנפל.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצעירה. ""אני מאוד כועסת ובעיקר מפוחדת",
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים