שתף קטע נבחר

טורקיה מאיימת בחרם: "נאסור ייבוא מצרפת"

ארדואן השעה את הקשרים עם צרפת וכינה את החוק האוסר על הכחשת השואה הארמנית "טורקופוביה ואיסלאמופוביה" - והקרע עוד עשוי להעמיק. בפריז הפגינו טורקים נגד ההצעה, שר טורקי איים בחרם: "שוקלים איסור ייבוא בשמים, בגדים וקוסמטיקה"

הקרע הדיפלומטי בין צרפת וטורקיה נראה היטב בפריז, והמשבר עוד עשוי להחריף. לאחר אישור החוק האוסר על הכחשת השואה הארמנית והתגובה הטורקית החריפה - החזרת השגריר מפריז, השעיית הקשרים הצבאיים והמדיניים ואיום בצעדים נוספים - הפגינו אתמול (יום ה') צרפתים ממוצא טורקי בעיר האורות. הם ביקשו להשאיר את הנושא הטעון להיסטוריונים ודרשו מצרפת: אל תתערבי. בינתיים, הציג שר בממשלת ארדואן את מה שעשוי להיות הצעד הבא: החרמת מוצרים צרפתיים. 

 

טורקיה מסתבכת גם עם צרפת - כתבות נוספות בנושא:

טורקיה נגד צרפת: אין כניסה למטוסי קרב וספינות

הצרפתי אינו זמין: סרקוזי "סינן" את נשיא טורקיה

 

השר הטורקי לענייני האיחוד האירופי, אגמן בגיש, איים להחרים מוצרים צרפתיים ואמר: "העם הטורקי הוא עם אמוציונלי ומביע את רגשותיו. נשקול לאסור על ייבוא מוצרי קוסמטיקה, בשמים ובגדים מצרפת".

 

"הצרפתים הם לא אלו שצריכים לדבר על נושאים כאלה", אמר עלי, מפגין ממוצא טורקי, לאחר אישור הצעת החוק שלפיה כל מי שיכחיש את שואת הארמנים ייאסר וייקנס. הוא העלה מהאוב את העבר שצרפת תעדיף לשכוח: "כולנו יודעים מה היה באפריקה, כולנו יודעים מה צרפת עשתה בקולוניות. במקום להסתכל על ההיסטוריה, הפוליטיקאים כאן צריכים לנסות לפתור את המשבר הכלכלי".

 

הייטן דוגן מהעיר גרנובל, שהשתתף אף הוא במחאה בפריז, אמר על רצח העם הארמני שביצעו שלטונות האימפריה העות'מנית ב-1915 כי "זו לא הבעיה של צרפת, זה נושא טורקי. ההיסטוריונים הם אלו שצריכים להתעסק בכך, לא הפוליטיקאים". 

 

אירופה ביקרה את צרפת, ארה"ב מנסה להרגיע

אחד מיוזמי הצעת החוק, שעברה בבית התחתון של הפרלמנט הצרפתי, טען כי ההפגנה בפריז אורגנה על ידי ממשלת טורקיה. "לא הקהילה הטורקית, זו ממשלת טורקיה שארגנה את ההפגנות עם דגלים טורקיים, על אדמת צרפת. אין כאן דבר ספונטני", אמר חבר הפרלמנט הצרפתי פטריק דוידיאן. חבר במפלגה הסוציאליסטית, רנה רוק, ציטט אימרה ידועה של אלי ויזל: "להסכים להכחשת רצח עם זה כמו להרוג את הקורבנות בפעם השנייה".

 

בטורקיה עצמה אולי לא יצאו לרחובות, אבל הזעם על הצעת החוק היה ניכר. כתב ה"נובל אובזרבטור" ביקר בבית קפה ברובע ביוגלו באיסטנבול, בו ישבה חבורה של טורקים מבוגרים כשהם עסוקים במשחקי קוביות, בהם דומינו. "קודם האיחוד האירופי ועכשיו הסיפור עם הארמנים. סרקוזי החליט באופן מודע להפוך את טורקיה לשק החבטות שלו. צריך ללמד אותו לקח", אמרו בכעס רב.

 

המחאה הטורקית. "כולם יודעים מה צרפת עשתה בקולוניות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המחאה הטורקית. "כולם יודעים מה צרפת עשתה בקולוניות"(צילום: AFP)

 

ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, שהודיע על שורת הצעדים נגד צרפת, כינה את ההצעה "טורקופוביה ואיסלאמופוביה שנועדה להרוויח קולות". בין היתר, ארדואן החזיר את השגריר מפריז, ביטל את כל הפגישות הכלכליות, הצבאיות והמדיניות עם צרפת והכריז שאנקרה אף תמנע מעתה נחיתת מטוסי קרב צרפתיים בשטחה, וכן עגינת ספינות מלחמה צרפתיות בנמלי טורקיה.

 

האיחוד האירופי מתח ביקורת על ההצעה, שהובילה לשפל ביחסי אנקרה-פריז. נציגת הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה של האיחוד ביקר כתבה בהודעה שפרסמה כי "אני מאמינה כי אישור סופי של הצעת החוק יעורר דאגה ביחס לסטנדרטים בינלאומיים של חופש הביטוי". האמריקנים מצידם מנסים להרגיע. "אנחנו מעוניינים שהיחסים בין טורקיה לצרפת ישתפרו, ומקווים שהן יוכלו לפתור את הבעיות ביניהן", אמר גורם אמריקני.

 

ובארמניה, כמובן, הודו לצרפת. שר החוץ של ארמניה, אדוארד נלבנדיאן, הביע היום בפני צרפת את "הכרת התודה" של ארצו בעקבות ההצבעה בבית התחתון של הפרלמנט בפריז. "אני רוצה, פעם נוספת, להביע את תודתי לראשי המדינה בצרפת, לאסיפה הלאומית ולעם הצרפתי", אמר שר החוץ הארמני. "באימוץ החוק הזה הוכיחה צרפת מחדש כי אין התיישנות על פשעים נגד האנושות ושמי שמכחיש אותם ייענש".

 

בשבוע הבא בוועדת הכנסת: שואת ארמניה

לפי הצעת החוק שאושרה בבית התחתון של הפרלמנט הצרפתי, הצעה שאותה יזם חבר מפלגתו של הנשיא ניקולא סרקוזי, אזרח שיכחיש את שואת הארמנים צפוי לעונש של שנת מאסר וקנס על סך 45 אלף אירו. כדי שההצעה תהפוך לחוק, צריך הסנאט לאשרה גם כן, בתהליך שעשוי להימשך כמה חודשים. צרפת מכירה בשני מקרים של רצח עם - שואת היהודים והטבח בארמנים - אך רק הכחשת השואה נחשבת כיום לעבירה שגוררת עונש.

 

בינתיים, גם אצלנו עולה לדיון שואת הארמנים. ועדת החינוך של הכנסת תדון ביום שני בהצעתה של ח"כ זהבה גלאון ממרצ להכרה רשמית של ישראל בטבח העם הארמני. "יש חובה מוסרית להכיר ברצח העם. הכרה בזוועות העבר לא צריכה להשפיע על היחסים בעתיד, ואני מעריכה שגם טורקיה תמצא את הדרך לשמור על קשרים דיפלומטים עם צרפת ועם שאר מדינות אירופה.

 

ארדואן. איים בצעדים נוספים נגד צרפת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארדואן. איים בצעדים נוספים נגד צרפת(צילום: רויטרס)

 

המתיחות סביב הצעת החוק בצרפת גרמה לתקרית דיפלומטית השבוע, כאשר סרקוזי סירב לענות לשיחת טלפון מנשיא טורקיה, עבדוללה גול. סרקוזי נמנה עם המתנגדים הנחרצים לצירופה של טורקיה לאיחוד האירופי ותקופת כהונתו הייתה רווית מתיחות בין פריז לאנקרה. טורקיה ממשיכה להתעקש כי ההרוגים הארמנים הם קורבנות מלחמה, וכי לא מדובר ברצח עם. לאורך השנים איימו הטורקים לצמצם את היחסים הדיפלומטיים עם מדינות שפעלו להכיר ברצח העם הארמני.

 

צעדות המוות במדבר הסורי

רצח הארמנים הוא אבן נגף המלווה את היחסים בין טורקיה לארמניה זה עשרות שנים. הארמנים טוענים כי בין 1915 ל-1918 טבחו קברניטי האימפריה במיליון עד מיליון וחצי ארמנים משום שהחשיבו אותם לגיס חמישי, והם רואים בעצמם הקורבנות הראשונים של רצח עם במאה העשרים.

 

סביב אותן שנים, כך מעידים סיפורים ותמונות מצולמות, קיימו הטורקים בין השאר את "צעדות המוות" שבהן הוליכו המוני ארמנים שבועות ארוכים בלי מים ומזון עד שמתו בדרך. הם הוכרחו לצעוד בין השאר אל המדבר הסורי. לפי עדויות, רבים מאלה שלא מתו מרעב או מצמא - נורו למוות.

 

אנקרה מכירה אמנם ב"סבל" הארמנים, אך טוענת כי מימדי ההרג היו צנועים בהרבה, וכי לא היה מדובר ברצח בכוונה תחילה. הטורקים מסרבים לקבל אחריות על מעללי הדורות הקודמים, ועושים מאמצים דיפלומטיים כבירים כדי למנוע מהעולם להכיר בזוועות כרצח עם. בעבר כבר איימו בניתוק יחסים עם מדינות והחזירו שגרירים על רקע כל החלטה שנתפשת כצעד בדרך להכרה בהרג הארמנים כרצח עם.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי סמיוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה טורקית בפריז, אתמול. מי ארגן?
צילום: MCT
הפרלמנט הצרפתי. גם הסנאט צריך לאשר
צילום: AP
מומלצים