שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

איפה הכסף? הסוד הגדול של שוד הברינקס

ההתחזות, העברת שקי המזומנים, המחבוא שאיש לא גילה. אילן קופרמן-סגל נראה לרגע כגנב המושלם, אז איך הוא יושב שנים בכלא? אולי כי בקרוב יניח ידיו שוב על ארבעה מיליון שקלים. כתבה שמינית בסדרה, הפעם על תיק פתוח-סגור-פתוח

יכול להיות שעוד שנתיים זה יקרה. אילן קופרמן-סגל כבר יהיה אדם חופשי, אחרי תשע שנים בכלא. אולי באחד הימים הוא יחליט שהגיע הזמן, יחזור לאותו מקום סודי, שם מחכים לו מיליוני שקלים שהחביא - ישלוף את המטמון ויפתור את התעלומה. אבל אל תהמרו שזה יהיה פשוט כל כך. בכל הקשור למוח שמאחורי "שוד הברינקס" שהדהים את ישראל לפני יותר משמונה שנים, שום דבר כמעט לא בטוח.

 

תיק פתוח - הכתבות הקודמות בסדרה

מי רצח את בכיר השב"ס בפיצוץ ברכב?

איפה המיליונים משוד הכספות הגדול?

 

מה שבטוח הוא שבשכונת המצוקה נוה יוסף שבחיפה, יש מי שמעריצים את בן המקום. בקיץ 2003 קופרמן-סגל, אז בן 33, היה חתום על תרגיל מתוחכם שבסופו ברח עם 4.7 מיליון שקלים שגנב מחברת "ברינקס" לאבטחת בלדרות מזומנים. עד היום הוא מצליח להסתיר מרשויות החוק את חלק הארי של הכסף.

 

מצאו את המשאית, המנוע עוד פעל (צילום: רוני שיצר) (צילום: רוני שיצר)
מצאו את המשאית, המנוע עוד פעל(צילום: רוני שיצר)

 

כמה שבועות לפני השוד הגדול התקבל קופרמן-סגל לעבוד בברינקס, אחרי שגנב את זהותו של אדם בשם שגיא אונגר, עורך דין במקצועו. ההונאה הייתה מדוקדקת: הוא זייף תעודת זהות, הוציא רישיון נהיגה ולמד על אורח חייו של העורך דין. המכשול האמיתי בדרך לג'וב הנחשק היה בדיקת פוליגרף, שגם אותה עבר בהצלחה. כחלק משלל הסיפורים שסיפר בהמשך, באחת החקירות טען שעשה זאת בעזרת שתיית חצי בקבוק ערק ולעיסת מסטיקים.

 

לא יודעים עם מי יש להם עסק

מרגע הקבלה לעבודה, הדרך אל המיליונים הייתה סלולה. קופרמן-סגל צוות לעבוד כנהג המוביל מזומנים בין עסקים לבין מוסדות פיננסיים. בבוקר יום שלישי, 19 באוגוסט, הוא ושותפו למשאית הגיעו לתחנה הראשונה של האיסוף מבית "אגד" שבקריות. בעוד העובד השני, יצחק ציטונה, ירד להביא את הכסף, ניצל זאת קופרמן-סגל כדי לברוח עם המשאית ועם הכסף שבתוכה.

 

הוא דהר לכיוון המקום שבו החנה את רכב המילוט שלו, פז'ו 205. אז העביר למכונית הקטנה לא פחות מ-14 שקים ובתוכם 4.7 מיליון שקלים, נטש את רכב הברינקס ונמלט.

 

ציטונה, שסיים לאסוף את הכסף וגילה שמשאית הברינקס נעלמה, מיהר להתקשר לחברה ולמשטרה. לאוויר הוזנק מסוק שאיתר בתוך שעה את המשאית בשולי כביש 58, ליד מתחם הקניות "ג'מבו", נעולה ועם מנוע דולק. בתחילת החיפושים עוד עלה חשש שקופרמן-סגל נחטף על-ידי שודדים, אך רק לאחר שפרצו את המשאית המשוריינת וגילו כי הכסף נעלם יחד עם העובד - הבינו בברינקס שנפלו קורבן לעוקץ שלא היה מבייש אף סרט פעולה.

 

קופרמן-סגל בדיון בבית המשפט. מי יצחק אחרון? (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
קופרמן-סגל בדיון בבית המשפט. מי יצחק אחרון?(צילום: אחיה ראב"ד)

 

כל המחוז הצפוני של המשטרה נעמד על הרגליים במטרה לאתר את אותו "שגיא אונגר". כעבור כמה שעות הופיע אונגר האמיתי בתחנת המשטרה, אמר שזהותו נגנבה - וגילה למעשה לחוקרים שהם לא יודעים עם מי יש להם עסק. בינתיים, לשודד האמיתי היה זמן לדאוג להסתיר את הכסף.

 

טריקים? הצחקתם אותו

המשטרה המשיכה להפיץ את תמונתו של קופרמן-סגל עד שזהותו האמיתית התגלתה. כל נמלי התעופה, הים ומעברי הגבול באזור תוגברו בשוטרים בשל החשש כי החשוד ינסה לברוח עם הכסף לחו"ל. השוטרים הונחו לחפש שקים גדולים או תיקים חשודים אצל אנשים שאולי מבריחים עבור קופרמן את הכסף.

 

באותו שלב, הבינו החוקרים רק בדיעבד, קופרמן-סגל כבר היה במקום מבטחים עם השלל השמן. במשך שבועיים המשיך השודד להסתתר, עד שיצא והסגיר את עצמו למשטרת זבולון.

 

יכול להיות שהחביא את הכסף בחוף הים? (צילום: שי וקנין) (צילום: שי וקנין)
יכול להיות שהחביא את הכסף בחוף הים?(צילום: שי וקנין)

 

גם כאשר היה כבר בידי השוטרים, המשיך קופרמן-סגל להיצמד למה שנראה כתוכנית מדוקדקת. הוא לא חשף ולו פרט קטן על מקום המחבוא של הכסף. החוקרים ניסו טריקים, הכניסו מדובבים לתא והבטיחו לשודד הקלה בעונש אם יסכים להחזיר את הסכום העצום. גם מעצר של חברו שהוקלט משוחח איתו בזמן שהסתתר, ונחשד בשיתוף פעולה, לא הוליד ראיות של ממש.

 

קופרמן-סגל, כך נראה, עשה את החושבים שלו, ובחקירות רק צחק על השוטרים. ידע ששווה לו לשתוק תמורת כמה שנים בכלא. אחר כך אולי יוכל עוד ליהנות מהאוצר הגנוז.

 

קבר את הכסף בבית קברות?

בתום המשפט, כמעט שנה אחרי השוד, נגזרו על קופרמן-סגל תשע שנות מאסר בגין הגניבה, ועוד עבירות שבהן היה מעורב. הוא גם נקנס בסכום של שלושה מיליון שקלים – אותן היה יכול לבחור להמיר בשלוש שנות מאסר נוספות. הגנב ערער לבית המשפט המחוזי, ושם נקבע כי אם יחזיר את הכסף תישקל אפשרות הקלה בעונש.

 קופרמן-סגל חשב, וכמה ימים לאחר מכן הופיעה עורכת דינו תמי אולמן עם מזוודה ובה חלק קטן מהסכום, 700 אלף שקלים. מהיכן בדיוק? גם היא לא סיפרה.

 

כמה חודשים לאחר מכן הקל בית המשפט בעונשו והעמיד אותו על שבע שנות מאסר, כשהקנס הופחת לשני מיליון. אחרי ערעור הפרקליטות, בשנת 2007 היה זה בית המשפט העליון שהחזיר את הגלגל אחורה וקבע שוב: תשע שנים בפנים. על התנהגות טובה, אגב, הוא כבר לא ישתחרר. בין היתר היה מעורב קופרמן-סגל בקטטות ואף נפצע בינוני. אשתקד גם הוגש נגדו כתב אישום בגין תקיפת מנהל מפעל בכלא.

 

כל השנים לא הפסיקו במשטרה לחפש את הכסף. מידעים מודיעיניים העלו כמה אפשרויות: ייתכן שהמזומנים קבורים מתחת לאחת המצבות בבית העלמין בחולון; אולי השקים נטמנו בחוף הים; ואולי חלק מהשלל בכלל נמצא בבית אמו של קופרמן-סגל בחיפה.

 

החיפושים העלו חרס, ודבר לא אומת. טרם אותר שקל אחד מהארבעה מיליון הנותרים שגנב המתחזה המתוחכם. ההחזר החלקי רק מחזק את הסברה שיתר הכסף במקום בטוח, ושקופרמן-סגל רק מחכה לזמן הנכון כדי לצחוק אחרון. מישהו יהיה שם לתפוס אותו?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
הגנב אילן קופרמן-סגל
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: רוני שיצר
אחרי שפרצו - הבינו שזה היה עוקץ מתוחכם
צילום: רוני שיצר
צילום: ערוץ 2
ההסגרה למשטרה
צילום: ערוץ 2
מומלצים