שתף קטע נבחר

רבבות הפגינו נגד פוטין: "כלום לא השתנה"

הטענות על שחיתות בבחירות לפרלמנט מוסיפות להתסיס את המתנגדים למשטרו של פוטין. עשרות אלפי בני אדם, מגובים בכוכבי טלוויזיה, סופרים וגיבורי תרבות, מחו מול הקרמלין וטענו כי דבר לא השתנה מאז העידן הסובייטי. "בפעם הבאה נוציא מיליון רוסים לרחובות"

סוף שבוע נוסף של הפגנות ברוסיה. מתנגדיו של ראש הממשלה, ולדימיר פוטין, הציבו היום (שבת) אתגר גדול, עם הצתת גל הפגנות נוסף, המוחה על השחיתות במערכת הבחירות האחרונה במדינה. בעוד בערים ברחבי המדינה לא נרשמה נוכחות גדולה של מפגינים, בבירה מוסקבה מחו, לטענת המארגנים, כ-120 אלף בני אדם, שנשאו סרטים לבנים - סמל המחאה - והתלוננו על כך שדבר לא השתנה מאז העידן הסובייטי, "בו החזיק השלטון בכל הכוח".

 

הערכת מספר המפגינים לפי משטרת רוסיה נמוכה בהרבה ועומדת רק על כ-30 אלף. המשטרה מסרה כי ההפגנה עברה ללא תקריות מיוחדות, ואיש לא נעצר. גורם משטרתי מסר לסוכנות הידיעות "אינטרפקס" כי השוטרים שהוצבו במקום נדרשו להתערב רק פעם אחת, לבקשת מארגני המחאה, כאשר מפגינים ניסו להתפרץ לבמת העצרת.

  

עוד בערוץ החדשות:

 

מארגני העצרת הגדולה בבירה מוסקבה הביעו תקווה מוקדמת שזו תעמוד ברף שהציבה הפגנת ההמונים הקודמת, שנערכה שם לפני כשבועיים. זמן קצר לאחר תחילתה, עם זאת, היה כבר ברור כי מדובר בהצלחה לאופוזיציה. מתוגברים במוזיקאים, סופרים וכוכבי טלוויזיה - בהם הסופר בוריס אקונין, שחקן השח גארי קספרוב והנשיא לשעבר מיכאל גורבצ'וב - קראו המפגינים לפרשיה של אנשי המשטר הנוכחי ולמעבר הכרחי ללונדון, "לפני שיהיה מאוחר מדי".

 

"זמן לעבור ללונדון", היום בסנט פטרסבורג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"זמן לעבור ללונדון", היום בסנט פטרסבורג(צילום: רויטרס)

 

בכך, נמשך מה שהוגדר כמפגן האופוזיציה הגדול ביותר מאז נפילת המשטר הסובייטי בתחילת שנות התשעים. מעודדים מנוכחות ההמון, הביעו מובילי המחאה תקווה לפעילות אפקטיבית אף יותר. "בהפגנה הבאה נוציא מיליון רוסים לרחובות", הצהיר אלכסיי נבלני, בלוגר הידוע בפעילותו האופוזיציונית. "כבר כעת אנו רבים מספיק בשביל להסתער על בנייני ממשל פוטין, אבל אנחנו דוגלים בפעילות לא אלימה", הדגיש.

 

הפגנת ההמונים, היום במוסקבה (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנת ההמונים, היום במוסקבה(צילום: AP)
 

במקביל, זכו תנועות האופוזיציה לחיזוק ממקור בלתי צפוי. אלכסיי קורדין, שר האוצר לשעבר ומי שנחשב כמקורבו של פוטין, הבהיר כי "דיאלוג עם המפגינים הכרחי למניעת מהפיכה אלימה במדינה". לדבריו, דו-שיח שיעסוק בעתיד המשטר יוביל לשינוי מוסכם, בעוד שהתעלמות מתנועת המחאה תביא נזק לרוסיה. קורדין הוא הדמות הבכירה ביותר המקורבת לפוטין שהביעה הזדהות עם חלק ממסררי המפגינים עד כה.

 

הפגנה נגד פוטין, היום ברוסיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד פוטין, היום ברוסיה(צילום: רויטרס)
   

תוצאות הבחירות לדומה, הבית התחתון בפרלמנט, שנערכו בתחילת החודש, הציתו עד מהרה מחאה ציבורית רחבה,

שתודלקה בשני מזרזי בעירה: דיווחים רבים על שחיתות במהלך ההצבעה ונפילתו של פוטין בקלפי, שהציגה אותו לראשונה כפגיע.

 

מפלגת השלטון "רוסיה המאוחדת" - שהחזיקה ברוב אדיר של כשני שלישים ממושבי הפרלמנט הקודם - איבדה כמעט 20% מכוחה בבחירות, והצליחה לשמור על רוב קטן מאוד. מדובר בהפסד משמעותי לדמות החזקה ברוסיה, והמפגינים אף טוענים כי גם ההישגים להם זכה בסופו של דבר נובעים מ"שיפוץ" ההצבעות. במרס 2012 יתקיימו במדינה גם בחירות לנשיאות, בהן צפוי פוטין לנצח בקלות - ולשוב לתפקידו הקודם, בו כיהן בין 2000 ל-2008.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים בסנט פטרסבורג, היום
צילום: רויטרס
פוטין. ינהל דיאלוג עם המפגינים?
צילום: AFP
כרזות מחאה נגד פוטין, היום ברוסיה
צילום: רויטרס
מומלצים