שתף קטע נבחר

המשטרה על ביזוי נשים: לא מספיק רבנים מגנים

מפקד משטרת מחוז ירושלים העריך בדיון בוועדת הכלכלה על ההפרדה בתחבורה הציבורית כי נפגעות רבות לא מתלוננות: "הייתי שמח לשמוע רבנים מגנים את התופעה", וסיפר כי המשטרה מפעילה שוטרים סמויים בתחבורה הציבורית. הבוקר נעצר חרדי שקרא לחיילת "פרוצה"

"הייתי שמח לשמוע רבנים מגנים את התופעה הזו". כך אמר הבוקר ניצב ניסו שחם, מפקד משטרת מחוז ירושלים, בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת הבוקר (יום ד'), בנושא "הדרת נשים בתחבורה הציבורית". לדבריו, "אני מאמין שיש המון שלא מתלוננות. מוטלת חובה גם על הגורמים המפעילים לדווח. התופעה שידועה לנו לא משקפת את גודל הדבר הנורא הזה, וזה איום ונורא".

 

הוועדה מתכנסת לאחר הפגנת האלפים בבית שמש, שמחו על היחס המבזה כלפי נשים בעיר, ולאחר שהנוסעת טניה רוזנבליט הצליחה להעלות את ההפרדה בתחבורה הציבורית לראש סדר היום התקשורתי, כשסירבה לעבור מקום באוטובוס באשדוד. 

 

ניצב שחם הדגיש כי אינו שומע את דבר הרבנים מספיק. "אני לא מדבר על השיח הפנימי שלהם איתי, אני מדבר באופן פומבי. שמחתי מאוד לשמוע התבטאויות בהפגנה אתמול, אבל אשמח לשמוע אותן בצורה הרבה יותר משמעותית, גם מהרבנים  של החרדים שמציינים שהם מתנגדים לתופעה". לדבריו, "זה ידחק את כל הקיצוניים האלה ויאפשר לנו לפעול נגד אותו קומץ בצורה הרבה יותר מיטבית". 
 

ביזוי נשים במרחב הציבורי - דיווחים נוספים:

חרדים תלשו כרזות הדרת נשים מאוטובוס

נעצר חרדי שירק על אישה, השופטת שחררה

הדרה ממשלתית: כך נבלמו חוקי סיוע לנשים

 

הוא סיפר על מקרה שאירע רק לפני שהגיע לדיון: "בדרכי לכאן הגיע אלינו מקרה שבו חיילת במדים נסעה באוטובוס, אליו עלה קיצוני בן 44, שלא מוכר לנו מהקבוצה הקיצונית, חרדי, ואמר לה - תעברי לאחור. היא סירבה הוא קרא לה 'פרוצה, תעברי לאחור'. אגד דיווח לנו על כך, שלחנו ניידת ועצרנו את הבחור". הוא דיווח כי במשטרה מינו קצין בכיר במחוז ירושלים שתפקידו "להיות הרפרנט לתחום הדרת הנשים. עצרנו הרבה מאוד אנשים", וסיפר על הפעלת שוטרים סמויים בקווי הנסיעה, במטרה למנוע הישנות מקרים כאלה.

  

לדבריו "אכיפה בלבד לא תתן את המענה. פעלנו גם בהסרת שלטים אבל נדרשת שורה שלמה של פעולות שצריכות להיעשות. זה קרה כאן מתחת לאפנו במהלך הרבה שנים". הוא הדגיש כי המשטרה איפשרה את ההפגנה בבית שמש בסמוך לבית הספר "אורות" לבנות, למרות הקשיים, "כי אנו חושבים שקולם של אלה שמתנגדים להדרה הזו צריך להישמע בצורה ברורה". שחם הזהיר מהכללת כלל החרדים בהקשר להדרת נשים: "קומץ הקיצונים אינם מייצגים את כל המגזר".

 

קווי מהדרין. הנהג מדווח? (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
קווי מהדרין. הנהג מדווח?(צילום: עטא עוויסאת)
  

יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (קדימה), אמר: "הקיצונים החרדים מוכיחים שאין להם בעיה להפחיד ילדות ולהזיק לנשים. בהתנהגותם מוכיחים קיצונים אלה כי מורא האל אינו מרחף מעל ראשם, תוך שהם מפרשים את רצונו באופן מעוות". הוא הדגיש כי הכשרת אוטובוסים, מדרכות ומרחבים ציבוריים אחרים היא בגדר פגיעה בכבודו של האדם.

 

מה קורה בשטח

מנכ"ל משרד התחבורה, אלכס לנגר, סיפר על "מצבים שנהגים אמרו לבחורה – אה, תעשי טובה, תעברי לאחור, למה לך שיכעסו עליך. היום זה דבר אסור בתכלית". לדבריו, כל הנהגים מתודרכים על סמך נוהל של משרד התחבורה, בעקבות עבודת הוועדה ובעקבות פסיקת בג"ץ בנושא. "יש הנחיות של מפעילי הקווים, לנהג יש מספר טלפון של המרכז שלנו שמקבל פניות בתחום". עם זאת הדגיש: "המפעיל שלנו לא יכול לחנך את הציבור, אבל הוא כן צריך להקפיד על הזכויות של הנוסעים".

 

מוריה שחם מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה, ציירה תמונת מצב שונה בתכלית כשסיפרה מנסיונה בעת האחרונה בתחבורה הציבורית: "עדיין מבקשים מנשים לשבת מאחור, אם אישה יושבת מקדימה היא נתקלת בתגובות כמו 'שיקסע'".

 

אך עיתונאי "קול ברמה" שנכח בדיון, הסביר: "כל הסאגה הזו של נשים מאחורה וגברים מקדימה יצאה לדרך לא בגלל שחלילה נשים מופחתות, אלא בגלל שהן עולות עם עגלות תינוקות, מהדלת האחורית. כך אז נוצרה סיטואציה, לא ישב פורום של חרדים חשוכים שאמר 'בואו נשים אותן מאחורה'". הוא קבל על ההתערבות בנושא חרדי פנימי. "אתם באים אלינו ואומרים לנו איך לנסוע ואיך לנהוג, בזמן שאני לא בא אליכם באותה צורה".

     

משרד התחבורה: שבו כרצונכן באוטובוס

אתמול פרסם מרכז המידע והמחקר של הכנסת דו"ח שמצביע על ממצאים קשים בנוגע למצב בשטח. משרד התחבורה הדגיש בדו"ח כי כי אדם שלא מורשה לשבת כרצונו באוטובוס  יכול להגיש תביעה "כמו בכל עבירה אחרת על החוק".   

 
דרור גנון, סגן בכיר למנהל אגף בכיר לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה, הסביר כי "הפרדת נשים וגברים בקווי האוטובוס נעשית בצורה וולונטרית, על-ידי הנוסעים, ואין לה שום קשר למשרד התחבורה, לחברות האוטובוס או לנהגי האוטובוס". עוד טען כי "משרד התחבורה אינו אחראי לצורת הישיבה, לא קבע אותה ולא החליט עליה. יתרה מזאת, משרד התחבורה דואג כי מפעילי הקווים יידעו את הנוסעים כי ניתן לשבת באוטובוסים אלה באופן חופשי ולכן שלט מורה על כך שצורת הישיבה באוטובוס חופשית לחלוטין ואדם יכול לבחור היכן לשבת".

  

בישראל פועלים 30 קווי מהדרין, מהם 23 קווים בינעירוניים ו-7 עירוניים. בקווים אלו הישיבה מופרדת בין גברים ונשים. הגברים יושבים מקדימה והנשים מאחור, לכן הגברים עולים בדלת הקדמית ואילו הנשים בדלת האחורית. משרד התחבורה טוען שהוא מטפל בתלונות השונות, אך סבור כי מי שאמון על שמירת החוק היא המשטרה. בשנה שעברה הוגשו למשרד 20 תלונות בנושא קווי מהדרין, והשנה התקבלו ארבע. 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאה חילונית נגד ההפרדה
פשקוויל קווי מהדרין
באדיבות המרכז הרפורמי לדת ומדינה
ועדת הכלכלה בראשות ח"כ שאמה
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים