שתף קטע נבחר

חדש על הבמה: תיאטרון ידידותי לאוטיסטים

תיאטרון מדיטק בחולון העלה את ההצגה "נחמן", המיועדת לילדים אוטיסטים. כמות הקהל הופחתה, התאורה נחלשה, המוזיקה רוככה - והמאמץ השתלם. "חשנו נפלא, רצויים ומקובלים", דיווחו ההורים

תיאטרון מדיטק חולון העלה את ההצגה "נחמן" מאת עוזי בן כנען כניסיון ראשון למסגרת חדשה שתקרא "תיאטרון ידידותי לאוטיזם". ההצגה והתיאטרון הותאמו לצפייה עבור ילדים אוטיסטים. להצגה הוזמנו 50 ילדים והוריהם, בסיוע ובשיתוף מנהלת אגף חינוך יסודי בעירית חולון, רותי קרן. 

 

בתום ההצגה וכחלק מהניסוי התבקשו הורי הילדים לתת משוב על החוויה שהם וילדיהם עברו. מהמשובים עולה כי עבור משפחות רבות זו הייתה הפעם הראשונה בה העזו לבקר עם הילדים בתיאטרון כיוון ש"אינם מרגישים נוח במקומות עם הרבה קהל..." או "לא הולכים בגלל הרעש וחוסר ההתאמה".

 

על החוויה במדיטק אמרו הורים כי "זו הפעם הראשונה בחמש שנים שהרגשנו כל כך טבעי ונוח", "חשנו נפלא, מקובלים ורצויים","חוויה מהממת של פעם בחיים". 

 

ידידותי לאוטיזם. מתוך ההצגה "נחמן" (צילום: גדי דגון) (צילום: גדי דגון)
ידידותי לאוטיזם. מתוך ההצגה "נחמן"(צילום: גדי דגון)

 

מאחורי היוזמה עומד רוני פינקוביץ' המנהל האמנותי של תיאטרון המדיטק: "הפיילוט הוכתר כהצלחה. כעת מגיע השלב בו נצטרך לגייס מימון כדי להפוך את הניסיון הראשון והמוצלח הזה למסגרת קבועה. הפיכת חוויית התיאטרון לנגישה לילדים עם צרכים מיוחדים היא אבן יסוד בחזון תיאטרון המדיטק.

 

"ילד הלוקה באוטיזם הוא בדרך כלל חרד ורגיש יותר לגירויים (צליל, אור ותנועה, מגע וכו') ויגלה קושי להסתגל ולהתנהל בתוך מצבים חדשים. כל אלה יכולים להפוך עבורו ביקור בתיאטרון לחוויה קשה עד בלתי אפשרית. ההגעה למקום זר צפוף ורועש, חשוך עם מוסיקה חזקה ואורות מתחלפים על הבמה היא קשה ומציפה. וכך גם עבור ההורה המלווה שלעתים קרובות מעדיף לוותר על הניסיון. רצינו לאפשר את החוויה המובנת מאליה של ביקור משפחתי בתיאטרון, גם לילדים אלה ולמשפחותיהם".

 

צפו בקטע מההצגה

 

עבודת ההכנה נעשתה ביחד עם תומי יואל- פינקוביץ', מטפלת ומדריכה למשפחות עם ילדים אוטיסטים. ההכנה כללה כתיבת סיפורים חברתיים המתארים את התיאטרון ואת סיפור ההצגה בליווי צילומים וסמלים (מתוכנת "כתיבה בסמלים"- תקשורת תומכת חליפית). המשפחות קיבלו מראש ספרונים עם הסיפורים החברתיים הללו, וכך היו שותפות לתהליך החשוב של הכנת ילדיהם לחוויה.

 

כמו כן עבר כל צוות התיאטרון, לרבות שחקנים, מנהלים וסדרנים, הכשרה להתנהלות מול ילדים עם אוטיזם, הכרת הרגישויות של המשפחות, וניסיון להבין ולצפות את האופן בו ילד עם אוטיזם יכול לחוות ביקור בתיאטרון. 

 

 (צילום: גדי דגון) (צילום: גדי דגון)
(צילום: גדי דגון)

 

ההצגה הותאמה במיוחד לקהל הילדים במישורים רבים: כמות הקהל הופחתה לחצי (עד 200 צופים) על מנת למנוע את תחושת הדוחק והלחץ העלולה להתעורר בתוך קהל גדול, באולם נשמרו אורות נמוכים ונמנע חושך מוחלט, מעברי התאורה בהצגה נעשו ברכות תוך הימנעות מהבזקי אור פתאומיים וכך גם בתחום הצלילים - המוסיקה והקולות הונמכו ורוככו. בתיאטרון עצמו הוכשר אזור מיוחד ושקט כדי לאפשר לילדים הפוגה בעת שיזדקקו לה. 

 

מוסיף אלון ספן מנכ"ל מתחם המדיטק: "מאז ומתמיד לתיאטרון היה תפקיד חשוב בכל קהילה וחברה. חלק מהחזון של המדיטק הוא לאפשר לילדים באשר הם ליהנות, להעשיר עצמם ולספוג את כל הטוב שבאמנות התיאטרון. אין כל סיבה שהחויה תמנע מילדים אשר התיאטרון במתכונתו הרגילה קשה להם". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים