שתף קטע נבחר

איך לבקש העלאת שכר - וגם לקבל

זה קורה גם לעובדים האסרטיביים ביותר, שיודעים להציג את עמדותיהם בבהירות מול לקוחות, אך נתקפים פיק ברכים לפני השיחה עם הבוס. לכבוד השנה החדשה ודיוני השכר שבפתח - איך נפעל באופן יעיל ומדויק כדי להשיג תוספת שכר?

אחד הדברים הכי קשים לביצוע בעבודה הוא לבקש מהבוס העלאת שכר. אני שומעת מנהלים שאומרים לי: "אני יכול לריב בשביל עובד שלי ולדרוש עבורו העלאה בשכר, ומה שקורה הוא שהעובד שלי מקבל העלאה, אבל כשאני בא לבקש בשביל עצמי אני ממש לא מסוגל". זה נכון.

 

 

זה קורה גם במקרים שבהם צריכים לבקש מלקוח תשלום עבור עבודה שעשינו. רבים מאיתנו העצמאיים, איננו מסוגלים לנהל שיחה בגובה העיניים עם לקוח שלנו ולהסביר לו בבירור ובקלות מדוע מגיע לנו תשלום עבור עבודה שביצענו, יהיה התשלום גבוה או נמוך ככל שיהיה. הקושי הקיים גורם לנו שיתוק ואינו מאפשר לנו לנהל שיחה בנושא.

 

שני גורמים לקושי

הקושי הראשון להתמודד עם הבעיה, הוא שאני אמנם מאמין וחושב שמגיע לי - אבל לא מסוגל להעלות את הבקשה בשיחה ולבטא אותה במלים. הקושי השני נובע מהחשש להיראות כמי שמבקש משהו שאולי לא ממש מגיע לו.

 

כמעט אצל כל אחד מאיתנו חבוי עמוק עמוק בפנים החשש ש"לא באמת מגיע לי", שמה שעשינו הוא פעוט וחסר משמעות, שהעבודה שעשינו היא בעצם מה שאנחנו מחויבים לעשות ולא מגיע לנו עבורה תשלום נוסף, שבעצם לא השקענו בזה "מי יודע מה", או התחושה שלא השתנה משהו מהותי בעבודה שאנחנו עושים, אז למה מגיע לנו תשלום נוסף?

 

לפעמים יש תחושה שאפילו נהניתי ממה שעשיתי, אז ברור שלא מגיע לי על זה כסף. אולי אפילו אני צריך לשלם עבור זה שנתנו לי את ההזדמנות לעשות את מה שאני כל כך אוהב?

 

נכון שלעתים עשוי להיות מימשק לא לגמרי ברור בין מתי אני צריך לשלם על משהו שאני עושה ומתי צריכים לשלם לי. בהרבה מקרים זו שאלה של ביקוש והיצע או של תפיסת עולם כלכלית. אם אני שר במקהלה ואני מאוד אוהב להופיע, ומאוד נהנה מזה, האם אני צריך לשלם להם או שצריכים לשלם לי? ובכלל, כל מה שמרגיש כמו הנאה בעשייה או סוג של תחביב, לעתים נותן תחושה שלא מגיע לנו על זה תשלום.

 

גם בתפקידים מקצועיים היכולת לתת ביטוי למיומנות שרכשתי או למקצוע שהתמחיתי בו זו חוויה מאד משמעותית בחיים. אם אני אוהב את מה שאני עושה וחשוב לי להמשיך בזה, אין ספק שאהיה מוכן להישאר בתפקיד בכל מחיר. לעתים יש תפקידים שאם תחדל מלעסוק בהם, תאבד את המיומנות ואת היכולת לממש את תפקידך בעתיד, ואתה מרגיש שעצם השמירה על הרצף ועל ההמשכיות היא היא החשובה, ולא רק כמה אתה משתכר.

 

מהי האלטרנטיבה שלי?

החששות והשאלות רבים: אם אני לא אהיה בתפקיד הזה, לאן אפנה? מי ירצה לשלם לי על מעשי - ובפרט שאני כל כך נהנה מהעבודה שלי? ואולי זה הדבר היחיד שאני באמת יודע לעשות, מה גם שלא תמיד יש מבחר של עיסוקים בתחום שלי, וכבר התרגלתי, וטוב לי במידה זו או אחרת, ומי יודע מה מצפה לי במקום אחר?

 

כבר שמעתי מאיש מקצוע מאד בכיר בתחומו שאמר לי: "אני מוכן לעבוד בחינם, רק שיתנו לי לעשות את מה שאני אוהב כל כך, כי אם לא - מצבי יהיה גרוע הרבה יותר". אז ממקום כזה לבקש העלאה - זה ממש לא הגיוני.

 

במידה ואני באמת סבור שמגיעה לי תוספת בשכר, עולה שאלה נוספת: מה להגיד?

 

איך אני אתמודד בשיחה עם הבוס שלי? ומה הוא יגיד לי? ואולי הוא ינצל את ההזדמנות להטיח בי נזיפות ועלבונות על דברים שבהם לא הצלחתי, אז אולי כדאי בכלל לא לפתוח את הנושא? הלבטים רבים, והמצב יכול להימשך שנים.

 

אז כדי לעשות סדר בעניין חשוב לזכור: הארגונים מרוויחים - והרבה, ומישהו בתחתית הסולם עובד מאד קשה כדי לייצר את הרווחים וההכנסות הללו, שמישהו מאד עשיר בקצה הפירמידה נהנה מהם. לכן, יש חשיבות לדרוש את המגיע לנו. לא ממקום של התנשאות או יהירות, אלא ממקום של הערכה, מחויבות ונתינה שאנחנו משקיעים במקום עבודתנו.

 

היום, בעידן ההתעוררות והמחאה החברתית, גם זה רובד חשוב שיש לתת עליו את הדעת ולא לוותר. כאן לכל אחד מאיתנו יש תרומה משמעותית ביצירת תשתית לשיח פתוח והדדי של הצורך להעלות את השכר, כדי ליצור איזונים נכונים ובריאים בין תרומה לתמורה.

 

מה עושים?

1. זיכרו היטב: את מה שאתם עושה – מישהו אחר רוצה לקבל. ומישהו צריך לעשות את מה שאתה עושה. ולא בטוח שלבוס שלך יש אלטרנטיבה טובה יותר ממך.

 

2. תחשוב שגם הבוס שלך, שכבר מכיר אותך, לא בטוח שרוצה להתחיל עכשיו מסע ארוך ומפרך של חיפוש עובד חדש.

 

3. העלות הכספית של החלפת עובד ותיק בעובד חדש מסתכמת באלפים רבים ומדובר בתהליך ארוך, מתיש ויקר מאד לארגון. (גיוס עובד חדש לפעמים עולה יותר מההעלאה השנתית שתבקש!)

 

4. אם יחליפו אותך בעובד חדש סביר להניח שעד שתתקבל התפוקה שאתה ייצרת, ושאתה כבר מייצר באופן מהיר, מיידי ואיכותי - ייקח זמן. וזמן שווה כסף.

 

5. הבוס שלך מאוד יעריך אותך כאדם שיודע לעמוד על שלו אם תציג בפניו את דרישותיך באופן ישיר וגלוי.

 

6. אל תשכח: גם לבוס שלך קשה לבקש העלאה בשכר לעצמו, וסיכוי טוב שהוא "מתאמן עליך" איך לדרוש זאת עבורו.

 

7. בקשה להעלאת שכר היא סוג של שיחה, לא קלה אמנם, שצריך ללמוד לנהל, לתרגל ולהתמודד איתה.

 

8. אל תתביישו לתרגל את השיחה הזו עם חברים, בני משפחה או כל מי שיהיה מוכן לעמוד מולכם ולשוחח בנושא. (גם הם יפיקו מזה משהו לעצמם...)

 

9. תרגול מקדים משפר לאין ערוך את התוצאות ומקל על הדיאלוג. בזה כדאי להשקיע קצת כסף, ולעשות זאת עם איש מקצוע.

 

10. זכור שאם אתה טוב במה שאתה עושה, אל תתבייש! זה בהחלט מגיע לך, ואין שום בושה בלנהל נכון את תזרים המזומנים האישי שלך ושל משפחתך, ולהציג בכך את האחריות שלך כלפי משפחתך.

 

11. אתה בוודאי מרגיש כעובד אסרטיבי ורציני שיודע להציג את עמדותיו בפני לקוחות, ספקים ושאר נותני ומקבלי השירות בחברה. לכן חשוב שתדע לעשות את התהליך הזה גם עבור עצמך. כדי להקל עליך פשוט תחשוב שאתה מדבר על מישהו אחר, זה בוודאי יקל את החוויה.

 

12. בסוף, כשתצליח במשימה ותהנה מתוצאותיה, תרגיש איך עלית שלב ביכולת האישית שלך לנהל משא ומתן, גם אם התהליך נראה בתחילת הדרך קשה עד בלתי אפשרי.

 

הנה הצבת לך יעד ועמדת בו. הישג חשוב כחלק מהצמיחה האישית בעבודה ובחיים.

  

הכותבת היא לשעבר מנכ"ל ויצ"ו העולמית, מנכ"ל פרומדיקו שווק והפצה ומנכ"ל סיון מחשבים. מייסדת חברת קוד אתי ליעוץ אישי וניהולי. ניתן לפנות אליה בדוא"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגיע לי יותר
צילום: Shutterstock
אתי גולדברגר
צילום: עידן גולדברגר
מומלצים