שתף קטע נבחר

12 סימנים שהמשק הישראלי צועד לכיוון הנכון

קצת אופטימיות: מרוב תחזיות שחורות על העתיד לבוא על הכלכלה העולמית, שכחנו שהמשק הישראלי כבר הוכיח שהוא מסוגל להתחמק באופן אלגנטי ממשברים. הנה כמה סימנים לכך שנצליח לעשות את זה גם בשנה הקרובה

אנו מופצצים מזה תקופה ארוכה בשלל תחזיות כלכליות אפוקליפטיות: גוש האירו עומד לכאורה להתפרק ויגרור את העולם למיתון עמוק, ארה"ב לא מצליחה להתאושש, בסין ישנה בועת נדל"ן, אביב העמים הערבי יפגע בתוצר של המזרח התיכון, איראן תסגור את מיצרי הורמוז ולכן מחירי הנפט יזנקו לשמים ועוד.

 

מסביב יהום הסער ועל אף זאת, מבחינה כלכלית, מצבנו מעולם לא היה טוב יותר. לאור תמונת הרקע הקודרת, ייתכן ובעתיד מצבנו הכלכלי יהיה מעט פחות טוב, אך אנו מתחילים את שנת 2012 מנקודה מצוינת ובמקביל קיימות מספר מגמות כלכליות אופטימיות שיועילו לציבור הישראלי כולו.

 

1. מחירי הדירות יורדים 

ראשית, מחירי הדירות התחילו את מסעם בכיוון מטה. רוב התחזיות מדברות כעת על ירידה של בין 5% ועד 15% מרמות השיא אותן חווינו באמצע שנת 2011. מכיוון שקיים חוק כלים שלובים בין מחירי דירות לעלות שכר דירה, ירידת מחירי הדירות תגרור במהלך הזמן גם ירידה במחירי השכירות.

 

2. מכוניות יד שנייה עולות פחות 

שנית, מחירי מכוניות יד שנייה מצויים כבר מזה זמן בעיצומה של נפילה חזקה. ניתן לרכוש כיום כמעט כל מכונית יד שנייה במחירים הנמוכים ב-10% ואפילו ב-20% ממחירוני הרכב. ולמי שאינו מאמין: הציצו בכמויות האינסופיות של מכוניות יד שנייה המצויות בחניוני רכב ברחבי הארץ, בכמות האינסופית של רכבים (מעל 60 אלף) הנצברים בנמלי ישראל, בכמות העצומה של הצעות המכירה, או שפשוט תשאלו מישהו שמכר לאחרונה רכב.

 

3. האבטלה בשפל

שלישית, שיעור האבטלה בישראל ירד לרמת שפל היסטורית של 5%, הרמה הנמוכה ביותר אי פעם. מצבו הטוב של שוק העבודה המקומי בולט במיוחד לאור מצבם הקשה של שוקי העבודה בארה"ב (אבטלה של 8.6%) ואירופה (אבטלה של 10%). נתון זה דרמטי במיוחד בכל הנוגע להשוואת מצב המשק הישראלי ביחס למשק האמריקאי מכיוון שעד לפני 5 שנים המצב היה הפוך: ישראל סבלה מרמות אבטלה של כ-9% ואילו בארה"ב נהנו מרמות אבטלה של כ-5% בלבד.

 

4. יותר עובדים במשק

נתון כלכלי מעודד נוסף מראה שקיים גידול מתמיד בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה במשק. זאת אומרת, לא רק שהאבטלה קטנה, אלא היא קטנה תוך כדי מצב בו יותר אנשים מן האוכלוסייה נכנסים למעגל העבודה. ניתוח רב שנתי של הנתון הזה מראה הפתעה: חלק מן הגידול נובע מחרדים הנכנסים למעגל העבודה במשק, כמו גם נשים ערביות המגדילות את השתתפותן בכוח העבודה.

 

5. יותר ישראלים חוזרים מאשר עוזבים 

לבדידות הכמעט מזהרת של צמיחת המשק הישראלי, ביחס למדינות מערביות אחרות, ישנה תופעת לוואי: ישראלים חוזרים לארץ כי יש כאן עבודה. לראשונה מאז קום המדינה, החל משנת 2010, קיזז מספר הישראלים החוזרים את מספר הישראלים העוזבים את ישראל (כ-12 אלף בשנה) זאת, בלא להתחשב בכניסת עולים חדשים. לכן, כמות העולים החדשים יכולה להיספר כיום כתוספת נטו לאוכלוסיית ישראל.

 

6. 20 אלף עולים בשנה 

בשנתיים האחרונות קצב העלייה לישראל עומד על היקף נאה של כ-20 אלף עולים בשנה והכול כאמור נטו כתוספת לאוכלוסיית ישראל. יש לציין כי תופעה כלכלית זו, של הפרשים בשיעורי האבטלה ובנתוני הכלכלה בינינו לבין ארה"ב ואירופה, הינה גורם מפתח בעידוד עליית יהודים וחזרת ישראלים - וזה הזמן למשרד הקליטה להכות על הברזל בעודו חם.

 

מהגרים (עולים) המגיעים למדינה חדשה הינם גורם כלכלי מסביר ממדרגה ראשונה לצמיחת משק, זאת בנוסף לגורם מסביר אפילו חשוב יותר שהוא מספר הצעירים שנכנסים לשנתוני הגילאים ה-20 עד 30 ביחס לכמות האוכלוסייה הכוללת. שתי קבוצות אלו הינן מנוע צמיחה גדול בכל משק, כי יכולת העבודה והצריכה שלהן היא גבוהה. בשני פרמטרים אלו מצבה של ישראל מצוין ומבחינת משקל הצעירים באוכלוסיה הנכנסים למעגל העבודה, ישראל הינה במקום הראשון ב-OECD.

 

7. היהודיות יולדות יותר

מבחינה דמוגרפית, מחקר חדש של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראה כי בשנים האחרונות קיימת ירידה דרמטית בריבוי הטבעי אצל ערביי ישראל ומצד שני הפתעה: היהודיות החילוניות יולדות יותר. בנוסף לכך, כזכור, יש חזרה של תושבים לישראל וגידול בקצב העלייה לישראל. בשנת 2000 היוו לידות חי בקרב ערביי ישראל 30% מסך הלידות, בשנת 2010 משקלן ירד ל-25%.

 

נתונים: חיסונים פיננסים ()
נתונים: חיסונים פיננסים

 

זאת ועוד, המחקר מראה כי בשנים האחרונות קיימת ירידה של 15% בקצב הילודה של נשים חרדיות, עלייה של 10% בקצב הילודה של נשים חילוניות, קצב הילודה של נשים דתיות לאומיות הינו ללא שינוי וקיימת ירידה של 16% בקצב הילודה של נשים ערביות. מבחינה כלכלית הנתונים הללו עובדים לטובת הרוב היהודי, שתפוקתו לנפש גבוהה באופן ניכר מזו של הסקטור הערבי. 

 

לסיכום, לישראל יש עוצמות כלכליות מוכחות, שעמדו בפרץ גם בשנת 2008 הסוערת והקשה. ממחקר שנעשה באוסטרליה התברר שישראל החזיקה מעמד ויצאה טוב יותר מכל כלכלה מערבית אחרת מהמשבר ההוא. אם שבע הסיבות שציינו עד כה לא מספיקות, נסיים באזכור חמש נוספות:

 

  • יציבותה הפיננסית של ישראל גבוהה;
  • סקטור הבנקאות שלה בריא;
  • הכלכלה הישראלית הינה גמישה יחסית, יודעת ומסוגלת לתמרן במים סוערים;
  • סקטור הייצוא של ישראל מבוסס הרבה על היי-טק שיש בו התפתחויות חיוביות רבות;
  • ישראל מגיעה לעצמאות אנרגטית ואפילו תוכל בעתיד לייצא אנרגיה. 

 

למרות הכתוב בראשית הטור, ייתכן כי מצב הכלכלה העולמית בשנת 2012 לא יהיה בסופו של דבר כה קודר כפי שמציגים לנו: הנתונים הכלכליים בארה"ב מראים שיפור ניכר כבר מזה 5 חודשים, קיימת סבירות גבוהה שגוש האירו לא יתפרק ויצא מחוזק מן המשבר הנוכחי. צריך לשמור על אופטימיות! 

 

הכותב הוא יו"ר רויטר מידן בית השקעות ומנכ"ל חברת הייעוץ חיסונים פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העולם במשבר. ישראל? לא בטוח
צילום: ablestock
ד"ר אדם רויטר
מומלצים