4 יתרונות בריאותיים בפירות היבשים
פירות יבשים הם לא רק נשנוש טעים, אלא גם מלאים ביתרונות בריאותיים. הבעיה היחידה: הם עתירי קלוריות. אילו מהם כדאי לאמץ למשך כל השנה וממה כדאי להימנע

מנהג טעים ובריא בט"ו בשבט הוא לאכול מפירות ארץ ישראל, ובעיקר משבעת המינים. הפירות היבשים תפסו מקום של כבוד בחג זה, אך חשוב לזכור שפירות טריים בריאים הרבה יותר. "אמנם גם לפירות המיובשים יתרונות בריאותיים רבים, אך הם עשירים בקלוריות, כך שלאלו מבינינו שרוצים לשמור על משקלם כדאי לשים לב לכמות הקלוריות", אומרת הדיאטנית הקלינית ליז רובין, מחברת ההסעדה "עידית". "מנת פרי יבש, השווה כ-60 קלוריות, ומורכבת משנים-שלושה תמרים או משמשים, שתי תאנים קטנות, מכף צימוקים או מחמוציות, יכולה לשמש כתחליף לנשנוש או כתחליף מזין ובריא למתוק - ולכן אסור להגזים עם הכמויות".

 

לדברי רובין לפירות היבשים יתרונות בריאותיים רבים:

 

1. מניעת עצירות: פירות יבשים יעילים בטיפול בעצירות, במיוחד שזיפים ותאנים מיובשים. הסיבה לכך היא תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה, שמגרה פעילות מעיים. כמו כן ריכוז הסוכר הגבוה בהם גורם לחדירה מוגברת של נוזלים למערכת העיכול ולריכוך המזון המעוכל במעי, ועל ידי כך לזירוז יציאות.

 

טיפ למניעת עצירות: מומלץ להרתיח שניים-שלושה שזיפים ותאנים בכוס מים ולשתות בבוקר על בטן ריקה. אפשר להכין כמות למספר ימים, להוסיף ממתיק מלאכותי ולהפוך זאת ללפתן.

 

2. מניעת אנמיה: שזיפים מיובשים, משמש וצימוקים מכילים כמות גדולה של ברזל. לא רבים יודעים, אך ב100 גרם שזיפים מיובשים יש כמות ברזל הדומה לזו שב-100 גרם עוף, וב-100 גרם משמש מיובש יש כמעט פי שניים ברזל מאשר ב-100 גרם בקר ופי ארבע מאשר בעוף. עם זאת, יש לזכור שספיגת הברזל ממוצרי בשר טובה יותר מאשר ברזל מן הצומח, כמו מפירות יבשים. כדי להגביר את ספיגת הברזל הצמחי יש לאכול באותה ארוחה ויטמין C, המצוי בפירות ובירקות טריים, בעיקר תות שדה, פירות הדר, מלון, פלפל וגמבה צבעוניים, קיווי, עגבנייה ועוד.

 

3. מערכת חיסון חזקה: פירות וירקות טריים יעילים מאוד בחיזוק מערכת החיסון, עקב תכולה גבוהה של ויטמין C. יש לזכור שבפירות מיובשים ויטמין C כבר נהרס והתחמצן. לעומת זאת, פירות יבשים כתומים וצהובים, כמו פפאיה, אננס ומשמש, עשירים בויטמין A ובבטא קרוטן, אשר מחזקים את מערכת החיסון וטובים לעור ולשיער.

 

4. סידן לחיזוק העצמות: תאנים, אגוזים ושקדים עשירים בסידן, אך גם עשירים בקלוריות. אמנם 100 גרם שקדים יספקו לנו 250 מ"ג סידן, אך "נשלם" עליהם למעלה מ-600 קלוריות, בעוד שבמעדן
דיאט, לדוגמה, נקבל 220 מ"ג סידן ב"עלות" של 60 קלוריות בלבד.

 

זהירות פצצת קלוריות! כמו השקדים, גם לפיצוחים האחרים יתרונות בריאותיים רבים כמו סידן, אומגה 3 ומגנזיום, אך כולם עשירים מאוד בקלוריות. 100 גרם שקדים מכילים כ-600 קלוריות, 100 גרם גרעינים (חמניות, דלעת, אבטיח) מכילים כ-500 קלוריות, ו-100 גרם אגוזי מלך כ-650 קלוריות.

 

לסיכום, לפירות היבשים יתרונות בריאותיים רבים. הם טעימים ומתוקים ומומלץ לשלבם כתחליף לממתק לילדים ולמבוגרים כאחד. כדאי להכין קערת פירות יבשים באופן קבוע (לא רק בט"ו בשבט) במרכז הבית וכך כשאנחנו מחפשים נשנוש הם יראו ויאכלו. מומלץ לחתוך פירות טריים לילדים כשהם מול המחשב או הטלוויזיה, במקום חטיפים מזיקים. יש לזכור את ערכם הקלורי הרב של הפיצוחים, ואם ברצוננו לשמור על הגזרה כדאי להמעיט בהם.

 



 

לפנייה לכתב/ת
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה 4 יתרונות בריאותיים בפירות היבשים
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    פירות יבשים. אל תשכחו את הקלוריות
    צילום: shutterstock
    ynet ספיישל
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים