שתף קטע נבחר

לא התייצבם לדיון בתביעה קטנה - יש סנקציות?

תבעתם סוכנות הנסיעות על חופשה לא מוצלחת, ונציגיה לא טרחו להגיע לדיון? ייתכן שתזכו בפסק הדין. מנגד, אם יש לחברה סיבה מוצדקת, ביהמ"ש עשוי לבטל את החלטתו. מדריך

יצאתם לנופש ביוון. חיכיתם לנופש הזה בכל מאודכם, אך כשהגעתם למלון, התברר לכם שהמרחק בין החופשה לה ציפיתם לבין זו שקיבלתם הוא רב. החדר שקיבלתם היה מלוכלך, המים במקלחת לא היו חמים מספיק, והאוכל לא היה טעים.

 

 

החלטתם להגיש תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות, ולבקש כי בית המשפט יחייב את סוכנות הנסיעות לפצות אתכם. הגיע יום הדיון, אולם אף נציג של סוכנות הנסיעות לא הגיע לדיון. האם בית המשפט יכול לפסוק לטובתכם על סמך הטענות שלכם? האם הוא יקבע מועד חדש לדיון? מה קובע החוק במקרה שצד אחד לא התייצב לדיון? לפניכם מדריך בנושא.

 

במקרה שאתם תובעים אדם או גוף מסוים בבית המשפט לתביעות קטנות, כאשר אתם מגישים את כתב התביעה למזכירות, אתם מקבלים הזמנה לדיון, בה מצוין מועד הדיון. לתובע לא נשלחת הודעה נוספת. הזמנה נשלחת רק לנתבע. המזכירות תשלח לנתבע הזמנה לדיון בצירוף כתב התביעה.

 

אם נמסרה לצדדים הזמנה לדיון, אך צד כלשהו לא התייצב, הוא חשוף לסנקציות. ע"פ החוק (תקנה 11 לתקנות שיפוט תביעות קטנות (סדרי דין), תשל"ז-1976): " נמסרה על הדיון הודעה כראוי ואיש מבעלי-הדין לא התייצב - תימחק התביעה; התייצב התובע והנתבע לא התייצב - יתן בית-המשפט פסק-דין על יסוד כתב התביעה, ובלבד שהתובע הצהיר בפני בית-המשפט על אמיתות האמור בכתב תביעתו; התייצב הנתבע והתובע לא התייצב - תידחה התביעה".

 

מכאן, שבית המשפט לתביעות קטנות רשאי להפעיל את הסנקציה של מחיקת התביעה או דחיית התביעה, בנסיבות המתאימות. דחיית תביעה, בשונה ממחיקת תביעה, לא מאפשרת להגיש תביעה נוספת באותו העניין.

 

פסק דין לטובת התובע

הצד שלא התייצב לדיון, צריך גם לקחת בחשבון שיינתן פסק דין נגדו. כלומר: ייתכן שהתובע יקבל פסק דין על סמך כתב התביעה שהגיש בלבד, מבלי שבית המשפט ישמע את טענות ההגנה.

 

כך למשל, בית המשפט לתביעות קטנות בת"א קיבל לאחרונה תביעה שהוגשה ע"י 5 תובעים נגד חברת טיולי מצדה נסיעות ותיירות לאחר שאיש מטעם החברה לא התייצב לדיון.

 

"בשני התיקים האלה שנקבעו לדיון במאוחד הוגשו כתבי הגנה מטעם הנתבעת, ואולם איש מטעמה לא התייצב לדיון היום. בנסיבות אלו, אני מקבל את התביעה באופן זה שלידי התובעים כולם ישולם הסכום המלא ששילמו עבור הטיול (בניכוי עלות הוויזות), וכן טרחה והוצאות משפט", פסק השופט גיא הימן.

 

בהתאם לכך, השופט חייב את טיולי מצדה לשלם לתובעים 1 ו-2 סכום של 2,275 שקלים, לתובעת 3 סכום של 8,114 שקלים ולתובעים 4 ו-5 סכום של 3,600 שקלים. בנוסף, חויבה החברה לשלם לכל אחד מהתובעים 250 שקלים בשל טרחה והוצאות משפט. (ת"ק 20379-03-11 בן שבתאי ואח' נ' המומחים לתיירות במזרח התיכון בע"מ)

ת"ק 923-03-11 מאירוביץ ואח' נ' טיולי מצדה).

 

ביטול פסק הדין - זה אפשרי?

עם זאת, מתן פסק דין לטובת התובע במקרה שהצד הנתבע לא התייצב עדיין אינו סוף פסוק. ע"פ החוק, צד שלא התייצב לדיון מסיבה מוצדקת, רשאי להגיש בקשה לביטול פסק הדין, בצירוף תצהיר התומך בעובדות שבבסיס הבקשה, בשלושה עותקים לפחות.

 

בית המשפט יכול להיעתר לבקשה ולקבוע מועד חדש לדיון, כדי לתת לצד הנתבע להציג את טיעוניו. אולם, על הנתבע לספק הסבר מניח את הדעת לאי התייצבותו ולהראות כי סיכויי ההגנה שלו אינם קלושים. בית המשפט יכול גם לדחות את הבקשה, ולהשאיר את פסק הדין על כנו.

 

דוגמא לבקשה לביטול פסק דין, אשר נענתה בחיוב, ניתן למצור בעניין עירית פולימרים בע"מ. בני זוג הזמינו סלון בתערוכת רהיטים, ושילמו עבורו לעירית פולימרים בע"מ סכום של 13,850 שקלים. כאשר הסלון הגיע לבית התובעים, הם גילו שהוא לא תואם את ההזמנה. על-כן, הם פנו למחרת לחברה באמצעות פקס, בו ביקשו מהחברה לבוא ולקחת חזרה את הסלון.

 

למחרת ביקר טכנאי מטעם החברה בבית התובעים, ואישר את הטעות בין ההזמנה ובין הסלון שסופק בפועל. בעקבות כך, שוב שלחו התובעים פקס לחברה, על מנת לברר מה יעלה בגורל הסלון. משלא נענו, הם הגישו תביעה לביהמ"ש לתביעות קטנות ברחובות, בבקשה לחייב את החברה לבטל העסקה ולהשיב להם את הסכום של 13,850 שקלים - עלות הסלון - בתוספת 200 שקלים החזר עבור ההובלה.

 

הדיון נקבע ל-4 ביולי 2010. בני הזוג הגיעו לדיון, אך מטעם החברה לא הגיע אף נציג. בעקבות כך, ניתן פסק דין המבטל את העסקה, ומחייב את החברה לשלם לתובעים את סכום התביעה.

 

ב-13 בדצמבר 2012 הגישה החברה בקשה לביטול פסק הדין הנ"ל בטענה, כי היא ובעליה לא ידעו על קיומו של הדיון משום שהם לא קיבלו הזמנה לדיון. לגופו של עניין נטען מטעם החברה, כי ההזמנה שסופקה לתובעים הוזמנה מחו"ל ואין קשר בין הנתבעים לטענות כלפי החברה שאינה פעילה ולכן לא ניתן לבצע הרמת מסך.

 

בהמשך לכך הוגשו מספר בקשות וניתנו החלטות, ובסיכמו של דבר, השופט (בדימוס) ג. ברק קבע, כי יש לקבל את בקשת הנתבעים לבטל את פסק הדין ולשמוע את הדיון מחדש לגופו של העניין, בין היתר משום שישנו ספק בעצם המסירה ובעצם ידיעת הנתבעים על מועד הדיון שהתקיים ב-4 ביולי 2010. על כן, פסק הדין בוטל, ונקבע דיון לגופו של עניין בתביעה.

(תק (רח') 26879-03-10 אילן ברודסקי נ' עירית פולימרים בע"מ) 

 

צריך סיבה טובה להיעדרות

חשוב להדגיש, כי המגמה של בתי המשפט היא להיענות לבקשה ולקבוע מועד חדש לדיון, כאשר ניתן פסק-דין במעמד צד אחד, והנתבע מבקש לבטל את החלטת בית המשפט. זאת, כדי לתת לנתבע את יומו בבית המשפט. אבל, הנתבע חייב להציג בפני בית המשפט הסבר משכנע לכך שנעדר מהדיון, ולהראות כי סיכויי ההגנה שלו לא קלושים.

 

כאשר בית המשפט מחליט לדחות את בקשת הנתבע לביטול ההחלטה, הנתבע יכול לפנות לבית המשפט המחוזי תוך 15 ימים מיום דחיית הבקשה. הנתבע יכול להגיש בר"ע (בקשת רשות ערעור), במסגרתה יתן לבית המשפט הסבר באשר למחדליו ויפרט את טיעוני ההגנה שלו. בית המשפט המחוזי יבחן את סיכויי ההגנה תוך שימת לב לגרסת הנתבע באשר לאי התייצבותו לדיון.

 

עו"ד אורנית אבני-גורטלר עוסקת בכתיבה ועריכה משפטית.

 

יובהר, כי המידע המוצג בכתבה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
לשימוש מקומונים בלבד! אילוסמיינט שופט בית משפט פטיש
צילום: shutterstock
מומלצים