שתף קטע נבחר

ושובייר יפרוץ בבכי. סמל מרחץ הדמים במצרים

הסרטון שבו נראה פרשן הטלוויזיה משתולל בעקבות אסון פורט סעיד כבש את העולם. חובבי הכדורגל זיהו אולי את שמו: זהו שוער העבר של מצרים, שכיכב במונדיאל 1990 והונצח ב"ואלה שמות" של אריק אינשטיין. המפגינים בקהיר נשאו אותו על כפיים

מרחץ הדמים במגרש הכדורגל במצרים כבש לאורך כל היום כותרות ראשיות בעולם, אך בין תמונות הזוועה של האוהדים המשליכים זה על זה אבנים, בקבוקים וסכינים, היה סרטון אחד שהאפיל על השאר. היה זה הקטע שבו נראה פרשן הכדורגל המצרי אחמד שובייר מתייפח בשידור חי באולפן, וצורח כמי שאיבד את עשתונותיו: "אנשים מתו בגלל משחק כדורגל! זה מה שרצינו?". צפו בו בוכה בשידור.

 

 

"רציחות בגלל משחק כדורגל", צעק שובייר עם הגיען של הידיעות הראשוניות על המהומה באיצטדיון בפורט סעיד שבה נהרגו 74 איש ומאות נפצעו, זועם על כך שמצרים הורגים במצרים ופוגעים גם באנשי כוחות הביטחון. "זה מה שרצינו? שאנשים ימותו במשחק כדורגל? זה עוד לא קרה בהיסטוריה של הכדורגל המצרי מאז הקמת הליגה ב-1948". הוא השתולל במשך דקות ארוכות כששותפו לשידור באולפן טומן את ראשו בין ידיו, המום מזעקותיו ומגודל האסון. קולו נשבר שוב ושוב, והוא היכה בידו בשולחן. 

 

מרחץ דמים בפורט סעיד, כותרות אחרונות

אחרי ההרג במגרש: גז מדמיע בקהיר, מאות נפצעו
נמצאו קליעים באצטדיון: "הטבח - עונש למפגינים"

מגרש הדמים: "באו לעברנו עם סכינים ומאצ'טות"

   

ושובייר וחוסם חסן: השוער ב"ואלה שמות"

 

עבור רוב הצופים הישראלים, שובייר הוא עוד פרשן ספורט אפור שיער, אבל

 אוזניהם של מי שהעבירו את לילות הקיץ של 1990 מול שידורי המונדיאל בערוץ הראשון, בוודאי הזדקרו למשמע שמו. ולא במקרה: שובייר הוא אותו שוער אגדי שהביא את נבחרת מצרים לטורניר הגמר של גביע העולם באיטליה לפני 22 שנה, המונדיאל האחרון של ארץ הנילוס עד כה, וגם נבחר לשוער השלישי בטיבו באליפות. יחד איתו מצרים סיימה בתיקו 1:1 עם הולנד ובתיקו 0:0 עם אירלנד, והפסידה רק לאנגליה - 1:0.

 

עוד בערוץ החדשות

נער מפגר גר שנתיים בכלוב בסלון: "זה להגנתו"

איראן מאיימת בחרם על 'סמסונג' - בגלל עספור 

 

שובייר, בן 52, הוא אחד הגדולים שבשחקני מצרים אי פעם. מעבר להיותו פטריוט מצרי, בשידור הוא גם היה כנראה מעורב רגשית יותר מאיש טלוויזיה ממוצע - קבוצת "אל-אהלי", שהפסידה במשחק 3-1 ל"אל-מסרי" ושעיקר הנפגעים באסון היו מקרב אוהדיה, היא הקבוצה שבה שיחק לאורך שנות ה-80 ובתחילת שנות ה-90, ושאיתה גם זכה בשלל תארים במצרים וביבשת אפריקה.

 

 

ב-1990 זכה שובייר לאזכור באחד משירי הספורט הישראליים המוכרים ביותר, כשעלי מוהר שיבץ את שמו ב"ואלה שמות" שאותו הלחין יוני רכטר וביצע אריק אינשטיין. "דסייב זיגמנטוביץ' דמייננקו ניקו קלאסן, ומג'די עבד אל-ראני ושובייר וחוסם חסאן" שר אז אינשטיין, בשיר שהורכב כולו משמותיהם של כוכבי כדורגל, בעיקר כאלה ששיחקו באותו מונדיאל שנערך באיטליה.

 

היה חבר פרלמנט מטעם מפלגת מובארק

שש שנים אחרי שכיכב בגביע העולם פרש שובייר מכדורגל, ואז החל את הקריירה התקשורתית והפוליטית שלו. במרוצת השנים הוא הפך לאחד הפרשנים הבכירים במצרים, מונה לסגן נשיא התאחדות הכדורגל של המדינה, ובשנים 2005-2010 אף כיהן כחבר פרלמנט מטעם המפלגה הלאומית הדמוקרטית של הנשיא חוסני מובארק. "האולטראס" (האוהדים הקיצונים) של "אל-אהלי", אגב, נחשבים לשונאי המשטר ולמי שיש להם חשבון פתוח משכבר הימים עם כוחות הביטחון שלו. גורמים באחים המוסלמים אמרוכי האסון הוא עונש לאוהדים על חלקם במהפכה.

 

פעם על כתפי האוהדים, אתמול על כתפי המפגינים (צילום: אתר אל-ערביה) (צילום: אתר אל-ערביה)
פעם על כתפי האוהדים, אתמול על כתפי המפגינים(צילום: אתר אל-ערביה)

 

לפני שנתיים איבד שובייר את מקומו בפרלמנט, ושב לעסוק בכדורגל. לאחרונה כיכב בתוכנית "הכדורגל עם שובייר" בערוץ הטלוויזיה "אל-חיאת", ואחרי מרחץ הדמים הפך לאחד מסמלי האסון כשקרס מול המצלמות. אתמול (יום ה') כבר עמד שובייר בראש הפגנה שערכו בקהיר אנשי ספורט, בהם כאלה ממועדוני הכדורגל של אל-אהלי וזמאלק, בעקבות האירועים. בתמונות שפורסמו ב"אל-ערבייה" נראה שובייר נישא על כתפי המפגינים.

 

המהומה בפורט סעיד החלה בתום המשחק, כשהמונים מאוהדי "אל-מסרי" פרצו למגרש ורצו לעבר אוהדי "אל-אהלי". הם החלו לתקוף אותם ואת השחקנים, ובמהומה שנוצרה גם נרמסו רבים. האירוע נתפש כביטוי נוסף לאנרכיה במצרים של אחרי מהפכת 2011, וחברי פרלמנט מטעם האחים המוסלמים האשימו את אנשי הצבא ושרידי המשטר הקודם באחריות לאסון, כיוון שאוהדי "אל-אהלי" נחשבים למי שמילאו חלק משמעותי בהתקוממות שהביאה להדחת מובארק אשתקד. האסון היכה את מצרים בהלם, והביא להשעיית משחקי הליגה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמד שובייר ממרר בבכי, אחרי מרחץ הדמים
מפגינים בקהיר, אתמול
צילום: AP
המהומות בפורט סעיד
צילום: AP
מומלצים