שתף קטע נבחר

דיווח בארה"ב: כך תתקוף ישראל באיראן

גורמים רשמיים אמרו לרשת NBC כי 50% שישראל תתקוף באיראן, בעיקר ככל שמתקרבים לאביב. לפי הדיווח, במקרה של תקיפה תשלב ישראל ירי טילי יריחו, תקיפות של מטוסי F-15I ומטוסים ללא טייס, ואולי גם פעילות של כוחות קרקעיים מיוחדים

את התקיפה איש עדיין לא אישר כנראה, אבל בארצות הברית כבר חושבים על האופן שבו היא תתבצע. בכתבה שפורסמה אתמול (ו') באתר האינטרנט של רשת NBC האמריקנית, שרטט כתב הרשת את האופן שבו לפי גורמים ישראלים ואמריקנים ששוחחו עם העיתון תתקוף ישראל את מתקני הגרעין של איראן אם תידרש לכך.

 

התיק האיראני - כותרות אחרונות:

 

בכתבתו טען כתב הרשת כי גורמים רשמיים מסכימים כי יש סיכוי של 50% שישראל תתקוף, וכי אולי הסיכויים אף גבוהים מכך. לדבריו, "יותר מגורם רשמי אחד לשעבר העלה את האפשרות שהסיכוי שישראל תתקוף הוא אפילו 70%, אולם אירועים שונים יכולים לגרום לסיכוי הזה לגדול או להפוך לנמוך יותר". באשר לשאלה מתי ישראל עשויה לתקוף, נכתב כי רוב אלה שנשאלו בעניין אמרו כי הסיכויים שישראל תתקוף יגדלו לקראת האביב והקיץ.

 

הדיווח ב-NBC בא יממה אחרי ש"וושינגטון פוסט" דיווח כי שר ההגנה האמריקני, לאון פאנטה, מעריך שיש "סבירות גבוהה" שישראל תתקוף באיראן באפריל, מאי או יוני השנה. פאנטה לא הכחיש את הדיווח הזה, אף שלא אישר אותו: "אני פשוט לא מגיב", הסביר.

 

המתקן הגרעיני בקום. שימוש גם במל"טים (צילום: AP) (צילום: AP)
המתקן הגרעיני בקום. שימוש גם במל"טים(צילום: AP)

 

בדיווח של NBC אתמול צוין באילו אמצעים עשויה ישראל להשתמש לכאורה בפעולת תקיפה שכזו. "רבים מאלה שנשאלו

טוענים כי ישראל תבצע מתקפה משולבת תוך שימוש במפציצים שלה ובטילי יריחו", נכתב במאמר של NBC. באתר הרשת מציינים כי לישראל יש טילי יריחו הן לטווח בינוני והן לטווח גדול יותר, כשלטילי יריחו 1 לטווח קצר אין אפשרות לפגוע ביעדים רבים באיראן, אולם טילי יריחו 2 מסוגלים לפגוע במטרות במרחק של 1,500 מייל, ויוכלו לעשות זאת "ללא בעיה". עוד נכתב כי הטילים האלה יהיו מצוידים בחומרי נפץ שאינם גרעיניים.

 

כשנשאל האם לטילי יריחו יהיה הדיוק המספיק ועוצמת הנפץ המספיקה לפגוע בבונקרים מבוצרים אמר גורם רשמי אחד: "תהיו מופתעים מרמת הדיוק שלהם". הוא הוסיף כי חומרי הנפץ המדוברים הם תערובת של חומרי נפץ כימיים המסוגלים לחדור את הביצורים האיראניים.

 

"מטוסים יורשו לתדלק בשמי סעודיה"

לפי הדיווח, השימוש בטילים ייעשה במקרה של תקיפה בשילוב תקיפות של מטוסי קרב, כנראה מסוג F-15I, ומטוסים ללא טייס. במטוסים אלה, כך אמר גורם רשמי לרשת NBC, ייעשה שימוש בטיסה בגובה משתנה - בתחילה גבוה כדי להגביר את יעילות ניצול הדלק, ולאחר מכן נמוך יותר לרוב המסע שלהם, כדי לחמוק מתחנות המכ"ם. לאחר מכן, אמר, הם יטפסו שוב לגובה וכלי הנשק יוטלו אל המטרה. הגורמים הרשמיים, כנראה הכוונה לאמריקניים, אמרו כי ישראל תהיה מוכנה

כנראה גם לאבד כלי טיס אם יהיה בכך צורך.

 

 

לפי הדיווח ב-NBC, אחד הגורמים הרשמיים אמר כי ישראל אינה מתכננת להשתמש בירי טילי שיוט מצוללות - "לא מספיק מהם". עוד לפי הדיווח, ישראל לא תשתמש בכוחות קרקעיים "בדרך המסורתית", אולם גורמים אחדים העלו את האפשרות שכוחות קומנדו ישראלים, אולי של צה"ל, אולי של המוסד ואולי של שניהם גם יחד, יפעלו מהקרקע ליד מטרות כדי להאיר אותם, לאסוף ממצאים ואולי אף לקחת חומרים מסוימים לצורך בדיקה בהמשך.

 

לפי הגורמים ששוחחו עם NBC, גורמים אמריקנים מעריכים שסעודיה ואיחוד האמירויות יתמכו בתקיפה ישראלית בשל האיום שנשקף להן עצמן מצד איראן. לדבריהם, המדינות הללו מעדיפות תקיפה אמריקנית, אבל כיוון ששתיהן רוצות בכל מאודן לשים קץ לתוכנית הגרעין של איראן, הן חולקות מידע עם ישראל, ואם ישראל תחליט לתקוף - סביר להניח שמטוסיה יטוסו בשמי סעודיה ואף יורשו לתדלק שם באוויר.

 

ניסוי איראני בטילים. באיזה גובה יפעלו המטוסים? (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ניסוי איראני בטילים. באיזה גובה יפעלו המטוסים?(צילום: MCT)

 

הגורמים ששוחחו עם NBC מעריכים כי ישראל לא תנסה להשמיד כל מתקן גרעיני באיראן, אלא תתמקד בכמה מתקנים ספציפיים הנחשבים קריטיים בתקווה לעכב את התוכנית, כשהצלחה של מהלך כזה יכולה להחזיר את האיראנים למצב שבו

היו לפני שנתיים או ארבע. לדברי גורם אחד, ישראל תהיה מוכנה לתקוף באיראן שוב שנתיים או ארבע שנים אחר כך אם תוכנית הגרעין של טהרן תשתקם.

 

הגורמים ששוחחו עם הרשת האמריקנית נדרשו גם לשאלה אילו שיקולים עשויים להיות לישראל בכל הנוגע לבחירת מועד לתקיפה באיראן. "זה אולי יישמע ציני, אבל יש במזרח התיכון יש מי שסבורים כי התקיפה יכולה להיעשות סביב הבחירות לנשיאות ארה"ב", נכתב בדיווח. ההסבר שניתן בצד האמירה הזו הוא שיש המאמינים כי ישראל עשויה לבצע את התקיפה בעיצומו של קמפיין הבחירות לנשיאות (הבחירות לנשיאות ארה"ב ייערכו ב-6 בנובמבר) מתוך אמונה שהמועמדים בשתי המפלגות יתחרו זה בזה בכל הקשור לשאלה מי מפגין תמיכה גדולה יותר בישראל.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 03/02/2012 20:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר הגרעין באיספהאן
צילום: EPA
מומלצים