שתף קטע נבחר

נשיא סודן מאיים: מלחמה עם הדרום? זו אפשרות

רק בשנה שעברה זכתה דרום סודן לעצמאות, ורבים הזהירו שהדבר עלול להוביל למלחמה. מתיחות סביב רווחי הנפט עלולה להגשים את התחזית העגומה ההיא. הנשיא הסודני, עומר אל-באשיר: "זו תהיה מלחמת התשה, שתפגע קודם בהם"

נשיא סודן, עומר אל-באשיר, המואשם בביצוע פשעי מלחמה בדרפור, העלה היום (ו') את רף המתיחות עם שכנתו החדשה, דרום סודן. בין שתי המדינות שוררת לאחרונה מתיחות סביב שיתוף הפעולה ביניהן בתחום הנפט. לדברי אל-באשיר, המתיחות הזאת עוד עלולה להביא למלחמה בין שתי המדינות.

 

אל-באשיר התראיין לטלוויזיה הממלכתית בחרטום, ושם נשאל על האפשרות הזאת, והוא השיב שהיא בהחלט קיימת. "נצא למלחמה, אם ייאלצו אותנו לעשות כן. אם תהיה מלחמה לאחר אובדן הנפט, זו תהיה מלחמת התשה. אולם, היא תפגע בהם לפני שתפגע בנו".

 

חיילים בדרום סודן. ייקראו לנשק בקרוב? (צילום: רויטרס ) (צילום: רויטרס )
חיילים בדרום סודן. ייקראו לנשק בקרוב?(צילום: רויטרס )

 

בין שתי המדינות מחלוקת סביב רווחי הנפט. דרום סודן פרשה מהצפון בשנה שעברה, ועמה גם שלושה רבעים משדות הנפט של סודן. מדובר באובדן הנאמד בכחמישה מיליארד דולר בשנה. יחד עם זאת, הדרום לא יכול לייצא את הנפט הזה ללא נמלי הים וצינורות ההולכה של השכנה מצפון. שתי המדינות לא מסוגלות לגבש נוסחה לגבי דמי השימוש הראויים בתשתית הנפט של סודן.

 

המשבר הסלים בחודש שעבר עם הודעת ממשלו של אל-באשיר כי צבא סודן תפס כמה מתקני נפט של הדרום, כפיצוי על תשלומים שלא הועברו, לטענתו. הדרום הגיב בהפסקת הפקתו של הנפט. נשיא סודן האשים בראיון היום את עמיתו מהדרום, סלבה קיר, שהוא מנסה להפיל כך את הממשלה בסודן.

 

לדברי אל-באשיר, סלבה קיר סירב להגיע להסכם בדיונים בצדי פסגת האיחוד האפריקני באתיופיה. "הם לא חתמו, והם לא יחתמו", אמר הנשיא הסודני שהוסיף כי לארצו זכות ל-74 אלף חביות שמפיק הדרום. התפוקה של דרום סודן עומדת על 350 אלף חביות נפט ביום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"נצא למלחמה, אם ניאלץ". אל-באשיר
צילום: רויטרס
סירב לחתום. סלבה קיר
צילום: AFP
מומלצים