שתף קטע נבחר

הרוסים על אסד: למה פוטין מגן על רוצח?

מוסקבה רוצה להמשיך להרוויח כסף ממכירת נשק לסוריה ולשמר את הבסיסים הצבאיים שלה בטרטוס ולטקיה. אבל בטווח הארוך גם הגיבוי ממנה במועצת הביטחון לא ימנע את ההתפוררות הפנימית של משטר אסד - הוא רק יאריך את רצח ההמונים

"העם הרוסי! הכדורים שלכם והמדיניות שלכם הורגים אותנו" (מתוך שלט בהפגנה בחלב, ינואר 2012)

 

מדוע מתעקשת רוסיה לתמוך במשטר הסורי? משטרו של בשאר אסד לא היה מסוגל להתקיים במצב הנוכחי לאורך זמן, לולא תמיכתה של המעצמה השנייה בגודלה בעולם. עליו להתמודד עם הפגנות אלימות ובלתי פוסקות מבפנים, עם עריקה מתמדת משורות הצבא ועם החרפה מתמדת של הגינוי מבחוץ - השעיה מהליגה הערבית ואיומים מהאו"ם.

 

השבר הסורי - כתבות אחרונות:

אובמה נגד אסד: רצח מאות אזרחים בחומס 

 

רוסיה שולחת ספינות עם נשק לדיכוי המהומות ומקפידה להטיל וטו על כל גינוי של מועצת הביטחון של האו"ם. בשעה שאיראן נתונה ללחץ ואיומים הנוגעים לסוגיה הגרעינית ואינה מסוגלת לתמוך בסוריה כבעבר, ממלאת רוסיה תפקיד מרכזי בהישרדותו של המשטר הסורי. אולם נראה כי המחיר שישלמו המשטרים ברוסיה ובסוריה על עסקת הדמים שלהם יהיה כבד ביותר.

 

מפגינים נגד הטבח של סוף השבוע בחומס מול שגרירות סוריה בלונדון (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים נגד הטבח של סוף השבוע בחומס מול שגרירות סוריה בלונדון(צילום: AP)

 

ככל שנמשכות המהומות בסוריה, כך עולה מספר ההרוגים ומתמעט והולך הסיכוי להשיג פשרה מדינית. גם רף הפחד עולה בהתמדה, שכן המשטר העלווי ומשפחת אסד במיוחד מודעים לחומרת הגורל שמצפה להם אם יקרוס משטרם. אמנם ראשי המשטר הרוסים אינם חוששים לראשם, אולם הם חרדים מפני הנזקים הכלכליים והמדיניים העצומים שעלולים להיגרם להם מנפילתו של בשאר אסד. הישרדותו של המשטר הסורי נחוצה כדי למנוע את המשך אפקט הדומינו למדינות נוספות הנתמכות על-ידי רוסיה במזרח התיכון, כגון אלג'יריה ואיראן.

 

כדי להבין את האימה של רוסיה מפני קטסטרופה כלכלית-מדינית, יש לעקוב אחרי ההיסטוריה של המעורבות הרוסית במזרח התיכון. בתקופת ברית המועצות, נשענו רוב מדינות ערב על תמיכתה הצבאית של רוסיה. התפרקות ברית המועצות ב-1990 הביאה להפסקת האספקה של הנשק הרוסי ולסיומה של התלות הערבית ברוסיה. אבל אחרי השפל של שנות ה-90, חידשה רוסיה בשנות ה-2000 את סחר הנשק עם רוב מדינות ערב.

 

עוד מד"ר ירון פרידמן על הטלטלה במזרח התיכון:

 

היקף הסחר הצבאי הרוסי במזרח התיכון קיבל תנופה משמעותית בשנים האחרונות, בעיקר עם סוריה, אלג'יריה ואיראן, והוא נאמד במיליארדי דולרים בשנה. רוסיה אף הסכימה למחוק את כל חובותיה של סוריה ב-2005 בתמורה לנוכחות בסיסי צבא רוסיים בנמלי לטקיה וטרטוס, אך המהומות בעולם הערבי מאיימות לערער מחדש את המעורבות הרוסית באזור.

 

סחר הנשק עם הערבים בסכנה

נפילת המשטר בסוריה והסיכוי לזליגת המהומות למדינות ערביות נוספות עלולים לסכן את עתידו של סחר הנשק של רוסיה במזרח התיכון, שהוא כרבע מהיקף סחר הנשק של רוסיה בעולם. עד לשנות ה-70 זקפו הערבים את יכולתם הצבאית מול ישראל לטובת הסיוע הרוסי, אולם בתקופת "האביב הערבי" תמיכתה של רוסיה במשטרים הערביים נזקפת לרעתה.

 

13 מ-15 חברות המועצה הצביעו בעד; רוסיה וסין סיכלו (צילום: AP) (צילום: AP)
13 מ-15 חברות המועצה הצביעו בעד; רוסיה וסין סיכלו(צילום: AP)

 

מדיניות רוסיה הגבירה מאוד את העוינות כלפיה בקרב אוכלוסיית מדינות המזרח התיכון, המזדהה עם סבלו של העם הסורי. מצב זה עלול לפגוע בעתיד גם בקשרים הכלכליים שפיתחה רוסיה עם מדינות ערביות שבהן התחלף המשטר (כגון מצרים ותוניסיה) או עם מדינות החוששות מהתפשטות המהומות לארצן (כגון ירדן וסעודיה).

 

קיים גם חשש בקרב המשטר הרוסי כי המהומות בעולם הערבי לא יגיעו רק לשערי טהרן ואלג'יר, כי אם גם לפתחה של מוסקבה. ההפגנות של עשרות אלפים ליד הקרמלין שהיינו עדים להן בחודש דצמבר היו אזהרה לראש הממשלה ולדימיר

פוטין ולנשיא דמיטרי מדבדב, כי תמיכתם במשטרים מושחתים יכולה להביא לפרוץ המהומות גם ברוסיה. נפילתו הצפויה של בשאר אסד לא תביא רק למעשי נקם בסוריה בלבד. אתר שכותרתו "האופוזיציה הסורית ברוסיה" קרא לאחרונה בפייסבוק לפגוע בנציגויות רוסיה בכל העולם, כנקמה על תמיכת רוסיה ברצח העם הסורי.

 

המשטר הסורי בחר להישען על רוסיה כבעלת ברית חיצונית, דבר המאפשר לו לשרוד לעת עתה. אולם צעד זה אינו יכול למנוע את התפוררותם הפנימיים של הממשל והצבא. התמיכה הרוסית יכולה רק להאט את קצב קריסת השלטון ולהפוך את סבל העם הסורי מדיכוי אלים קצר טווח לרצח המוני מתמשך.

 

ד"ר ירון פרידמן, בוגר אוניברסיטת הסורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם בטכניון במחלקה ללימודים הומניסטיים ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור ב-2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת הביטחון, אמש. נציגויות רוסיה על הכוונת
צילום: AP
מדבדב ופוטין. יודעים שזה יכול לקרות גם אצלם
צילום: MCT
מומלצים