שתף קטע נבחר

וינשטיין הכריע: יוקם גוף ביקורת על הפרקליטות

היועץ המשפטי לממשלה החליט, בניגוד לעמדת פרקליט המדינה לדור, להקים גוף שיבקר את התביעה בישראל. בראשותו יעמוד משפטן מוכר - שלא יהיה כפוף לוינשטיין. "המהלך מבצר את אמון הציבור במערכת", הסביר היועץ

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, הודיע על הקמת גוף ביקורת לפרקליטות שהוא יהיה אחראי עליו והכריע בניגוד לעמדת פרקליט המדינה: יחידה עצמאית לביקורת על עבודת התביעה ומערך ייצוג המדינה בערכאות תקום במשרד המשפטים. כך הודיע הערב (יום א') היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שהכריע נגד האפשרות השנייה להקים את גוף הביקורת בתוך משרד מבקר המדינה. אנשי הפרקליטות הביעו במהלך הדיונים חשש שהמתווה שיתקבל לא יתרום לאמון הציבור בפרקליטות, שכן מדובר באדם שכפוף ליועץ המשפטי לממשלה וייתפס בציבור כפנימי ויהפוך לאיום על התביעה.

 

לקריאת הטיוטה - לחצו כאן  

 

עוד בחדשות:

איראן נזפה באזרבייג'ן: משתפים פעולה עם המוסד

בפעם השנייה: גילה קצב ביקרה את בעלה בכלא

הליגה הערבית: לשלוח כוחות או"ם לסוריה

 

היחידה החדשה תוקם תחת היועץ המשפטי לממשלה. בראשה יעמוד משפטן בעל יוקרה מקצועית, יושרה ומעמד ציבורי מכובד אשר אין לו זיקה ישירה ליועץ, לפרקליטות או לתביעה המשטרתית (כגון שופט בדימוס של בית משפט מחוזי או

פרקליט מדינה או מחוז בדימוס או משנה ליועץ המשפטי לממשלה בדימוס). היחידה תפעל לבדיקה מערכתית, יזומה ושיטתית, של התנהלות מערך הפרקליטות והתביעה ובכלל זאת בהיבטים של ניהול תקין, אחידות ביישום הנהלים והמדיניות, שקיפות תהליכי העבודה, אתיקה מקצועית ויעילות, והכול מבלי להתערב בעצמאות שיקול הדעת של מערך הפרקליטות והתביעה בניהול ההליכים המשפטיים, ומבלי לשבש את הליכי אכיפת החוק.

 

תוכנית הביקורת השנתית של היחידה תיקבע על ידי ראש היחידה, שיוכל במהלך השנה להוסיף לה מטלות נוספות שעליהן יחליט במקרים המתאימים. היועץ המשפטי לממשלה לא ימנע עריכת ביקורת שמבקש ראש היחידה לערוך או יתערב במתכונתו של הבירור. עם זאת היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה וראש התביעה המשטרתית/ראש אח"מ יהיו רשאים לבקש מן היחידה לבצע מטלות ביקורת נוספות.

 

הפרקליטים והתובעים יחויבו בהנחיות פנימיות לשתף פעולה עם עבודת היחידה. ראש היחידה יביא בפני היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה דו"חות על הנושאים שבדק באופן נושאי או שנתי לפי שיקול דעתו, ויהיה מוסמך להמליץ בפניהם על תיקון הליקויים המערכתיים שמצא. היחידה לא תבדוק עניינים התלויים ועומדים בפני בית המשפט, אולם לא תהיה מניעה לעשות כן אם יראו היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה או ראש התביעה המשטרתית מקום לכך בנסיבות העניין.

 

היחידה לא תבדוק מקרים שבהם אזרח מתלונן נגד הפרקליטות, אלא אם כן היועץ המשפטי לממשלה יאשר זאת.

 

"שיפור איכות העבודה"

וינשטיין אמר כי לפני כשנה הוא מינה צוות לבחינת אפשרות היישום של הקמת נציבות תלונות על הפרקליטות, וביקש כי הצוות יגיש את מסקנותיו והמלצותיו באשר לאופן יישום היוזמה. "לאחר בחינת הנושא וקיום מספר רב של ישיבות שבהן לובנו הדברים, הועברה אליי טיוטת הדו"ח המסכם של הצוות, ובו ההמלצה לעצב מנגנון ייעודי שיעסוק בבקרה מערכתית יזומה וסדירה על מערך התביעה", כתב וינשטיין במכתב ליו"ר הוועדה לביקורת המדינה בכנסת, ח"כ רוני בר-און.

 

היועץ המשפטי לממשלה אמר כי הוא "משוכנע שצעד מתבקש זה

 יתרום לשיפור איכות עבודת הפרקליטות בפרט ורשויות התביעה בכלל, ויהווה נדבך נוסף בביצור אמון הציבור במערכת האכיפה".   

 

לפני חודשיים אמר וינשטיין כי הוא "מתייסר" ומתקשה להחליט בנוגע למודל גוף הביקורת על הפרקליטות. הוא אמר בדיון שנערך בוועדה לביקורת המדינה בכנסת: "גם אני וגם פרקליט המדינה סבורים שיש מקום להקים גוף ביקורת על הפרקליטות. השאלה שאנו מתלבטים בה - והיא עולה לי בייסורים לא מעט - היא איזה גוף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יהודה וינשטיין
צילום: גיל יוחנן
משה לדור
צילום: מוטי קמחי
מומלצים