שתף קטע נבחר

ה-FDA: מצאנו כמויות עופרת גבוהות בשפתונים

חוקרים מטעם ה-FDA בדקו 400 שפתונים - ומצאו כי כמעט כולם הכילו עופרת, חומר שעלול לפגוע בהתפתחות העובר ולגרום להפלות. הכמות הגדולה ביותר: בשפתונים של לוריאל ומייבלין. למרות זאת הדגישו כי הם "לא מאמינים שיש סכנה לציבור"

לפני שאת מורחת את הליפסטיק, כדאי שתבדקי מה מסתתר בתוכו: מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA), הבודק מזה שנים את המרכיבים הכימיים במוצרי קוסמטיקה, מצא עלייה בכמויות העופרת בשפתונים, חלקם נמכרים גם בישראל. בסך הכל נמצאה עופרת בכ-400 סוגי שפתונים.

 

ה-FDA החל לבדוק עופרת בשפתונים בתגובה ללחץ מצד קבוצת צרכנים בארצות הברית, שמצאה בבדיקה שערכה באופן עצמאי עופרת ב-33 סוגי שפתונים. הקבוצה אף קראה ל-FDA לקבוע מהן הרמות המותרות של עופרת שאינן מסוכנות לבריאות.

 

עופרת היא חומר שאינו מתווסף למוצרי הקוסמטיקה במתכוון. היא נמצאת באוויר, במים ובאדמה, כמו גם ברכיבים אותם מוסיפים למוצרי הקוסמטיקה. אלא שחשיפה לכמויות גדולות של עופרת עלולה לגרום לבעיות התנהגות והפרעות שפה בילדים ולירידה במנת המשכל. חשיפה של נשים בהריון לעופרת עלולה לפגום בהתפתחות העובר ואף לגרום להפלות.

 

בשנת 2007 ערך ה-FDA בדיקה לאיתור שיירי עופרת ב-20 שפתונים ומצא עופרת בכולם השפתונים, אולם באף אחד לא נמצאה כמות הגבוהה מ-3.06 חלקים למיליון, כאשר כמות העופרת שנקבעה בטוחה בשפתונים במדינת קליפורניה עמדה על מתחת ל-5 חלקים למיליון. בבדיקה שנערכה לאחרונה ב-400 שפתונים מצא ה-FDA כי כמות העופרת הממוצעת שנמדדה בכולם עמדה על 1.11 חלקים למיליון.

 

אך היו גם כאלו שעברו את הכמות המומלצת. כמות העופרת הגדולה ביותר נמצאה בשפתון "עלה כותרת ורוד" מתוצרת חברת "מייבלין" בסדרת Color Sensation: כמות העופרת בו הגיעה ל- 7.19 חלקים למיליון. במקום השני ברשימת השפתונים בהם נמצאה עופרת מעל הכמות המותרת נמצא שפתון Colour Riche in Volcanic מתוצאת "לוריאל", שהכיל 7 חלקי עופרת למיליון. סוגים אחרים הכוללים עופרת הם של החברות Cover Girl ו-Nars, שהכילו כמויות של 4 עד 5 חלקים למיליון.

 

מהי, אם כן, כמות העופרת המותרת בשפתונים? השאלה הזו נותרה עדיין פתוחה. ב-FDA מסרו כי בצבעי שיער הוגבלה כמות העופרת המותרת לשימוש לעד 20 חלקים למיליון. בשאר המוצרים, כולל שפתונים, עדיין לא ידוע כמה עופרת נספגת בגוף וגורמת להרעלה. עם זאת ביקשו ב-FDA להרגיע את הציבור ואמרו: "אנו לא מאמינים שהעופרת שנמצאה בשפתונים מהווה סכנה לציבור, אולם אנחנו בודקים האם יש צורך לקבוע מהי כמות העופרת המקסימלית המותרת כדי לא לפגוע בבריאותן של המשתמשות".

 

מחברת "לוריאל ישראל", המשווקת בישראל גם את מוצרי חברת "מייבלין ניו-יורק", נמסר: "המחקר העצמאי של ה-FDA מאשר כי אין בשפתונים כל בעיה בטיחותית עבור מיליוני הנשים אשר משתמשות בהם מדי יום. רמות העופרת שזוהו על ידי ה-FDA‏ במחקר נמצאו גם הן בתוך הגבולות המומלצים על ידי רשויות הבריאות העולמיות למוצרי קוסמטיקה בכלל, כולל שפתונים. כל המותגים המיוצרים ומשווקים על ידי לוריאל עומדים בתקנות ה-FDA‏, כמו גם בדירקטיבות הקוסמטיקה של האיחוד האירופי ובדרישות לבטיחות הצרכן ביותר מ-130 מדינות שבהן המוצרים שלנו נמכרים. לוריאל שומרת על הסטנדרטים הגבוהים ביותר של בטיחות, והצרכנים יכולים להשתמש בכל המוצרים שלנו בביטחון מלא". 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שפתון. עופרת בכל הסוגים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים