שתף קטע נבחר

קלף טכנולוגי או בלוף איראני?

חשיפת מוטות הדלק נועדה לתת לטהרן יתרון בכל משא ומתן עתידי עם מעצמות המערב על תוכנית הגרעין שלה. בנוסף, היא מגייסת יוקרה בתוך איראן עבור המשטר. עם זאת, יש כמה סימני שאלה לא פתורים בנוגע להישגים שהוצגו

ייצור מוטות דלק עבור כור המחקר הגרעיני בטהרן הוא הישג טכנולוגי ומדעי לתעשיית הגרעין האיראני, שמחייב את המערב לשנות את דרך המשא ומתן עם משטר האייתוללות. זאת משום שההישג שהוצג בחגיגיות בטהרן שומט כמה טיעונים חשובים מתיבת התחמושת של הקהיליה הבינלאומית, שדורשת מאיראן להשעות את העשרת האורניום בשטחה. פרט לכך, זה גם הישג איראני במערכה הדיפלומטית שהיא מנהלת נגד ארצות-הברית, ישראל והאו"ם, מפני שיש בה לכאורה אישור שתוכנית הגרעין של טהרן נועדה לצרכים אזרחיים בלבד.

 

כותרות אחרונות בנושא איראן:

 

עצם ייצור מוטות דלק באיראן על בסיס אורניום שהועשר לרמה של 20% מהווה הישג טכנולוגי למהנדסים האיראנים. עד כה הייתה יכולת כזאת רק למעצמות ביניהן ארה"ב, צרפת, רוסיה ואנגליה.

 

הישג מדעי לאיראן. מוט הדלק נחשף בכור בפני אחמדינג'אד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הישג מדעי לאיראן. מוט הדלק נחשף בכור בפני אחמדינג'אד(צילום: רויטרס)

 

כשאיראן טענה לפני שנתיים שהיא מעשירה אורניום בשטחה מפני שהיא זקוקה למוטות דלק עבור הכורים שבשטחה ועבור הכור שהיא מקימה בעיר אראק שמצפון לטהרן, הטענה הנגדית של המערב היתה שעליהם להסתפק בכמות נמוכה בהרבה מזה שאיראן מעשירה וכי את הכמות הזאת מוכנה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית להפוך עבור איראן למוטות דלק, ברוסיה או בצרפת.

 

כל זה בתנאי שהאיראנים יוציאו את האורניום שהעשירו כבר לרמה נמוכה משטחם ויעבירו אותו לטורקיה או לברזיל. הרי ממילא אינכם יכולים לייצר מוטות דלק, ולכן אין טעם שתעשירו אורניום בשטחכם, טענו מדינות האיחוד האירופי, ארה"ב, אנגליה ואפילו רוסיה לפני שנתיים.

 

האיראנים לא הסכימו וזה גרם לפיצוץ השיחות. עכשיו יכולים האיראנים לומר למעצמות המערב שהם אינם זקוקים לפשרה מהסוג שהוצע להם, מכיוון שיש להם יכולת עצמאית לייצר מוטות דלק. זה טיעון אחד חשוב שהאיראנים שמטו מידי המערב באקט שביצעו היום.

 

אם ייפתחו שיחות בין איראן לבין מעצמות המערב ולאו"ם, יהיה על מומחי הגרעין של המערב לגלות יצירתיות ויחד עם הרוסים לחפש מתווה פשרה חדש שישביע את רצון האיראנים.

 

טיעון נוסף שהמערב מעלה כנגד איראן כורסם במידת מה מפני שכור המחקר הגרעיני שפועל בטהרן כבר כמעט למעלה מ-40 שנה הוא בפיקוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית והפעילות בו היא לצרכים רפואיים ומחקריים אזרחיים טהורים. כך יכולים האיראנים לטעון שאת האורניום שהם מעשירים הם אכן ממירים למוטות דלק וכי ההעשרה מ-3.5 אחוז ל-20 אחוז של האורניום על ידם רק נועדה לצרכי שלום.

 

וכך גם לגבי הכור בבושהר, שגם עבורו יצטרכו האיראנים מוטות דלק חדשים וכך גם לגבי כור המים הכבדים ההולך ומוקם באראק. זה מאפשר לאיראנים להסביר את הכמויות הגדולות של אורניום שהם מעשירים בשטחם, בתחילה לרמה של 3.5 אחוז, ומשם ל-20 אחוז.

 

הדבר השלישי שהמשטר בטהרן הרוויח כתוצאה מחשיפת ייצור מוטות הדלק שהוטענו בכור המחקר בטהרן, הוא יוקרה כלפי פנים. לא לחינם שידרה הטלויזיה האיראנית את האירוע בשידור חי, כיוון שעצם ייצור מוטות הדלק והטענתם בכור הוא הישג לכל הדעות. גם של המבקרים החמורים ביותר של המשטר הנוכחי בטהרן.

 

סימני השאלה כלקח מבושהר

עם זאת, צריך לשים לב לשני סימני שאלה גדולים שניצבים מעל האירוע שנחגג היום באיראן. האחד, אנחנו רגילים שהאיראנים מכריזים על משהו בקול תרועה גדול ואחר כך מסתבר שההישג, אם יש בכלל, הוא מינורי. כך לדוגמא איננו יודעים אם מוטות הדלק שהוטענו בכור המחקר אכן פועלים כראוי. עובדה זו עדיין לא הוכחה.

 

בכור בבושהר, למשל, עברה יותר משנה מאז הוטענו מוטות הדלק בכור על-ידי מומחים רוסים ועד שמערכת הדלק פעלה כהלכה. בין לבין, היה צורך להוציא את כל מוטות הדלק מהכור בבושהר, לנקותם, להתקינם מחדש ואז לטעון אותם חזרה בכור. וזה כשמדובר במוטות דלק שיוצרו כאמור, ברוסיה, על ידי מדענים שיש להם ניסיון בכך. נותר לראות אם מוטות הדלק שיוצרו באיראן אכן ממלאים את תפקידם ואם אין בהם סכנת בטיחות חמורה.

 

סימן שאלה בנוגע למספר הצנטריפוגות בנתנז (צילום ארכיון: AP) (צילום: AP) (צילום: AP)
סימן שאלה בנוגע למספר הצנטריפוגות בנתנז (צילום ארכיון: AP)

 

סימן שאלה נוסף נוגע להכרזתו של אחמדינג'אד כי מדעני הגרעין הצליחו להתקין במפעל ההעשרה בנתנז 3,000 צנטריפוגות מסוג חדש שמעשיר אורניום במהירות כפולה ואפילו משולשת לעומת הצנטריפוגות הישנות. לפי המידע שמספקת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שהיא מקור מהימן על הנעשה בנתנז, יש כעת לאיראנים במתקן זה רק כ-330 צנטריפוגות מסוג IR-1 שהוא הסוג החדיש, ולא 3,000.

 

יש להם עוד כ-700 צנטריפוגות מהסוג הזה שהם מתקינים במפעל  החדש,

שהקימו סמוך לעיר קום. במפעל הזה מותקנות כעת עוד ארבע סוללות של צנטריפוגות IR-1 שאיראן פיתחה וביחד בשני המקומות יש להם רק כ-1,300 צנטריפוגות (בכל סוללה יש 164 צנטריפוגות וככל הידוע פועלות כעת שתי סוללות של צנטריפוגות חדישות בנתנז, עוד שתיים פועלות בקום, ועוד שתיים נמצאות בשלב התקנה).

 

השורה התחתונה היא שהאיראנים ממשיכים להתקדם בתוכנית הגרעין שלהם, אבל חשיפת מוטות הדלק היום מייצור עצמי תחייב את המערב לשנות את הטקטיקה וגם את האסטרטגיה שלו במשא ומתן עתידי עם איראן, אם ייפתח בעקבות הסנקציות שמטיל המערב על איראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לצד הצנטריפוגה. מחמוד אחמדינג'אד
היו תקלות על אף הסיוע הרוסי. בושהר
צילום: AP
מומלצים