שתף קטע נבחר
צילום: Index open

האביזר המוזר: אופים על הכיריים

מירי צל דונטי מתאהבת מחדש בכלי המטבח המוזרים, שמוסיפים לבישול צבע וקריצה. בכתבה הראשונה בסדרת אביזרי הביזאר, היא בודקת מחבתות להכנת מאפי פטריות ואגוזים מרוסיה, וואפל הונג-קונגי ומאפים מטוגנים משבדיה. יש גם מתכונים

כשדניאל ואיציק הודיעו לי שחבילת אביזרים מוזרים בדרכה אלי, לא ידעתי את נפשי משמחה. האביזרים שקיבלתי לניסוי ותהייה החזירו לפינה קבועה שהייתה לי בתכניתו של גיל חובב. הצגתי שם, כמה פעמים בשבוע, אביזר מטבח מיוחד במינו. חובב נתן לפינה את השם "האביזר המוזר", והאמת - לא בכדי.

 

עוד בערוץ האוכל:

מסביב לקדירה: כלי מטבח לארוחה חורפית

הסודות של מאמא : קורסי בישול בחו"ל

סברינה המכשפה המתוקה: המדריך השלם להכנת סברינה

 

כשהגיעה החבילה, פתחתי אותה בהתרגשות של ילדה קטנה. מצאתי שם דברים מקסימים שהעלו בדעתי רעיון - להכין סדרת כתבות על אביזרים מעניינים ומוזרים, כאלה שאינם חלק מהציוד השוטף והרגיל במטבח, אביזרים שעושים אותו יותר מרתק, מעניין ומרענן.

 

ניגשתי בחדווה לעבודה, בדקתי מתכונים וניסיתי להכין עם האביזרים שלל מאכלים. לפניכם הכתבה הראשונה בסדרה, העוסקת באביזרים ממקומות שונים בעולם המשמשים להכנת דברי מאפה מסורתיים ומעניינים על הכיריים.

 

מחבת כפולה להכנת וואפל ביצים של "נורדיק-וור"

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)

מטיילים בהונג קונג בוודאי נתקלו במאכל הרחוב, הריחני והטעים להפליא. במחבת הכפולה המיוחדת הזו של "נורדיק וור" ניתן להכין את וואפל הביצים בבית, המכונה כך בשל צורתו, המזכירה ביצים קטנות מחוברות.

 

טעמו מדהים כשהוא נקי מתוספות אך אפשר לפזר עליו בכיף אבקת סוכר, להזליף סירופ מייפל אמיתי, או להניח במרכז קצפת עם תותים ולגלגל.

 

לאחר ניסוי מספר מתכונים מצאתי שהוריאציה ההונג-קונגית הכי מוצלחת:

 

וופל ביצים הונג-קונגי

 

המרכיבים: 

140 גרם קמח לעוגה

2 כפיות אבקת אפייה

1 כף קורנפלור

3 כפות קמח טפיוקה (להשיג בחנויות טבע)

2 ביצים

140 גרם אבקת סוכר

2 כפות חלב

2/3 כוס מים

2 כפות שמן

 

אופן ההכנה:
  1. טורפים קלות את הביצים עם הסוכר, מוסיפים את המים והחלב תוך כדי ערבול.
  2. מנפים את החומרים היבשים ומוסיפים לתערובת הביצים, מערבבים היטב.
  3. מוסיפים את השמן ומערבבים.
  4. נותנים לתערובת לנוח כשעה.
  5. מחממים את המחבת משני הצדדים, מרססים או מברישים את החלק הפנימי בשמן.
  6. יוצקים בלילה על החלק התחתון, משאירים כ-ס"מ שוליים ללא בלילה (הן תתמלאנה אחרי הסגירה).
  7. סוגרים עם החלק העליון, מבשלים כדקה והופכים ומבשלים דקה או שתיים בצד השני.
  8. מוציאים את הוופל כשהוא זהוב וממשיכים עם הבא בתור.

 

4 אביזרים להכנת דברי מאפה רוסיים על הגז של יוסף יוסיפוב

ענת, אחת מקוראות המדור, העבירה לי לא מזמן אימייל, שבו היא שאלה אותי היכן ניתן למצוא מחבתות להכנת עוגיות רוסיות בצורת אגוזים. 

 

מספר ימים מאוחר יותר היא כתבה לי שמצאה את המחבת אצל יוסף יוסיפוב, יבואן אביזרים מרוסיה. סקרנותי לא נתנה לי מנוח ורצתי לחנות בדרום תל אביב, שם מצאתי את המחבת, כמו גם שכיות חמדה נוספות. הרי התוצאות לארבעה אביזרים עם מתכונים בדוקים. תודה לענת על המידע.

 

מחבת כפולה להכנת אורשקי, עוגיות רוסיות בצורת אגוזי מלך
 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)

"ברור!" ענתה לי אלכסנדרה, ידידתי הטובה, בתשובה על השאלה אם היא יודעת מה זה עוגיות אורשקי, "נהגתי להכין אותן באוקראינה, רק חבל שאת המחבת השארתי שם ושאת המתכון אינני זוכרת". היא התקשרה לאחותה באוקראינה ובהתייעצות איתה הגעתי למתכון מעולה שקיבל אישור סופי מאלכסנדרה.

 

אורשקי

טיפ: את גודל כדור הבצק רצוי לבדוק לפני שממלאים את כל המחבת; פשוט מכניסים אחד או שניים למחבת סוגרים ומבשלים אם הוא גולש מדופן השקערורית מקטינים את הקוטר אם הוא קטן מגדילים מעט כדי שאפשר יהיה לחבר את שני החלקים.

קמח תופח במקום חומץ: אפשר להמיר את אבקת האפייה, החומץ והקמח הרגיל שמתכון הבצק ב- 3 כוסות קמח תופח

 

המרכיבים:

 

לבצק:

1/2 כוס סוכר

2 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

1/4 כפית אבקת אפיה

כף חומץ רגיל

250 גרם חמאה

3 כוסות קמח

1 כפית תמצית וניל אמיתית

 

למילוי והדבקת שני חלקי האגוז:

ריבת חלב או שוקולד למריחה

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את חלמוני הביצה עם הסוכר.
  2. מקציפים קלות את החלבונים.
  3. בקערית קטנה מערבבים את החומץ עם אבקת האפייה.
  4. מערבבים את כל החומרים בתוספת הווניל.
  5. מחממים את הכלי משני צדדיו ומורחים או מרססים בשמן.
  6. יוצרים כדורי בצק קטנטנים בגודל של גולה מזכוכית*.
  7. מניחים כל כדור בשקערורית, סוגרים ומבשלים כדקה, שתיים, הופכים לצד השני לעוד דקה, שתיים.
  8. מוציאים כשהמאפה זהוב.
  9. מילוי וחיבור העוגיות: ממלאים או רק מדביקים את קצות מחצית האגוז למחצית השניה בעזרת ריבת חלב או ממרח שוקולד .  


 

כלי להכנת עוגיות בצורת פטריות

 

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)

בדומה לאורשקי - מדובר אותה גברת בשינוי אדרת. באשר לציפוי, אלכסנדרה ממליצה לטבול את ראש הפטריה בשוקולד חום נוזלי וחם ואת רגל הפטריה בשוקולד לבן נוזלי וחם.

 

יפה, הקונדיטורית מ"סיר פלא", ציפתה את הפטריה בצילום בקרם חמאה אדום של "ווילטון" WILTON ונקודות לבנות מבצק סוכר (טיפים נוספים באתר סיר פלא).

  

מחבת כפולה להכנת וופל דק ופריך

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)

ניתן להכין בעת ובעונה אחת ארבעה וופלים עגולים קטנים או אחד גדול על פני כל שטח המחבת. מצורף מתכון מלוח.

 

וופל דק ופריך

 

המרכיבים:

1 כפית גדושה מלח

2 ביצים

2/3 כוס שמנת מתוקה

100 מ"ל שמן

500 גרם קמח

1/2 2 כוסות מים

 

אופן ההכנה:

  1. מערבלים היטב את הביצים עם השמנת ושמן עד לקבלת קצף קל.
  2. מערבבים את הקמח והמלח ומוסיפים לתערובת הביצים
  3. מוסיפים מים ומערבבים היטב
  4. מניחים לחצי שעה בטמפרטורת החדר.
  5. מחממים את המחבת משני הצדדים, מרססים או מברישים את החלק הפנימי בשמן.
  6. יוצקים בלילה על החלק התחתון, משאירים כ-ס"מ שוליים ללא בלילה (הן תתמלאנה אחרי הסגירה).
  7. סוגרים עם החלק העליון, מבשלים כדקה והופכים ומבשלים דקה או שתיים בצד השני.
  8. מוציאים את הוופל כשהוא זהוב וממשיכים עם הבא בתור.

 

לגיוון ניתן להוסיף לבלילה:
  • עלי מרווה קצוצים
  • בצל קצוץ דק
  • שום כתוש
  • פלפל שחור גרוס

 

מחבת כפולה להכנת וופל עבה

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
  

 

וופל בלגי

המרכיבים:

4 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

1 כפית תמצית וניל

3 כפות חמאה מומסת

1 כוס קמח

1/2 כפית מלח

1 כוס חלב

 

אופן ההכנה:
  1. מקציפים את החלמונים לקצף קל.
  2. מוסיפים תמצית וניל וחמאה.
  3. מערבבים את המלח והקמח ומוסיפים לבלילה ומערבבים היטב.
  4. מקציפים את החלבונים לקצף קשה ומוסיפים לבלילה.
  5. מחממים את המחבת משני הצדדים, מרססים או מברישים את החלק הפנימי בשמן.
  6. יוצקים בלילה על החלק התחתון, משאירים כ-ס"מ שוליים ללא בלילה (הן תתמלאנה אחרי הסגירה).
  7. סוגרים עם החלק העליון, מבשלים כדקה והופכים ומבשלים דקה או שתיים בצד השני.
  8. מוציאים את הוופל כשהוא זהוב וממשיכים עם הבא בתור.

 

חשוב לזכור: משאירים לפחות ס"מ אחד ללא בלילה בשוליים אחרת תהיה גלישה מהכלי.

 

אביזר מסורתי להכנת רוזט וטימבאל של נורדיק וור

מקורן של המאפים המטוגנים אלו הוא בשבדיה, שם מכינים אותם בעיקר לחג המולד. בפינלנד מכינים אותם דווקא ב-1 במאי, בטורקיה (שם קוראים להן "ממתקי ברזל", על שם דרך הכנתם בידית ברזל לוהטת) מגישים אותם בדוכני רחוב ובארה"ב הם נפוצות לאורך כל ימי השנה. רוזט הוא מאפה עדין ויפה, עשוי בצורות שונות והטימבל הוא מאפה דומה, הקרויה על שם מחבת הטיגון - טימבאל. ההכנה מהנה והתוצאה פריכה ונפלאה.

 

הערכה של "נורדיק וור" כוללת ידית כפולה ונוחה להחלפת החלקים, שלושה דגמי רוזט (פרח, עיגול וכוכב), ושלוש צורות לטימבאל - ריבוע, עיגול ולב.

 

רוזט וטימבאל

את הרוזט מגישים עם אבקת סוכר ואת הטימבאל ממלאים לפני ההגשה בקצפת עם תותים, גלידה או אפילו בסלט ביצים.

את העוגיות ניתן לאחסן בקופסה סגורה או בפריזר.

 

שימו לב: חשוב להקפיד שהבלילה לא תגיע לקצה הברזל בזמן הטבילה אחרת יש בעיה להסיר את המאפה. כמו כן, הידבקות הבלילה לברזל תלויה בחום הברזל - חם מאד או קר מאד יגרמו לבלילה להחליק מהברזל. אם המאפה החליק לשמן הופכים בעזרת מלקחיים ומוציאים מהשמן.

 

טיפ: חתיכת גזר בתוך השמן תימנע ממנו להישרף.

 

גיוון: על מנת לקבל עוגייה דקה יותר, ניתן להוסיף לבלילה מעט חלב. כמו כן, תוספת של טיפת תמצית שקדים או אניס תוסיף לבלילה טעם מעניין.

 

המרכיבים:

2 ביצים גדולות

2 כפיות תמצית וניל

1 כוס חלב

1 כוס קמח

1/4 כפית מלח

שמן לטיגון עמוק רצוי קנולה או תירס

 

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)

 

אופן ההכנה:

  1. הכנת הבלילה: טורפים חזק את הביצים עם הסוכר והווניל.
  2. מנפים לתערובת ביצים את הקמח עם המלח. התערובת אמורה להתקבל במרקרם שמנת.
  3. השהייה למשך שעתיים במקרר לפני ההכנה תיצור מאפים פריכים יותר.
  4. אופן הטיגון: במחבת עמוקה מחממים את השמן.
  5. מכניסים את הבלילה לקערה .
  6. מחברים את הידית לאחד החלקים, טובלים את הרוזט או הטימבאל בשמן החם, מוציאים ומצננים מעט את הברזל (חם מאד או קר מאד יגרום לבלילה להחליק מהברזל).
  7. טובלים את הרוזט בבלילה כך שהיא תכסה את הברזל אך לא את הקצה.
  8. מכניסים שוב לשמן הרותח, לכדי כיסוי ומוציאים כשהשמן מפסיק לבעבע וצבע העוגיה זהוב.
  9. מוציאים מהשמן לצלחת מכוסה בניר מגבת.

 

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)

  

  • צילומים: דודו אזולאי

 

  •   מטרת המדור היא להציג בפני הקוראים מגוון כלים מעניינים וייחודיים בתחום המטבח והקולינריה. למען הסר ספק, יובהר כי אף אחת מהחברות המוצגות לא משלמת תמורת הופעת מוצריה. אנחנו סוקרים רק כלים איכותיים שמשווקים על ידי חברות מוכרות, ובוחרים מתוכם את אלה שעמדו בהצלחה במבחן המעשי.

  • לשאלות ובקשות בנושא אביזרי מטבח אפשר לכתוב למייל

  • לכל הכתבות של מירי צל דונטי


 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו אזולאי
הישר מהמטבח הרוסי. מאפי פטריות מתוקים
צילום: דודו אזולאי
מומלצים