שתף קטע נבחר

תימן: בחירות היסטוריות, אבל איפה המועמדים?

אחרי 33 שנות שלטון דיכוי של עלי עבדאללה סאלח, צועדת המדינה הערבית לדרך חדשה. אבל סגן הנשיא הוא המועמד היחיד וסאלח עלול לשוב לזירה. כשהודיע על פרישה רשמית, פרצה המגישה בבכי בשידור חי. צפו

גם זו דמוקרטיה: אזרחי תימן הלכו היום (יום ג') לקלפיות כדי לבחור בנשיא חדש אלא שהתוצאות ידועות מראש עוד לפני שהוטל הפתק הראשון בתיבת ההצבעה. זאת, לאור העובדה שרק מועמד אחד עומד לבחירה - סגן הנשיא עבד רבו מנסור האדי, שזוכה לתמיכתה של ארצות הברית.

 

מצביעה בקלפי בצנעא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצביעה בקלפי בצנעא(צילום: רויטרס)

 

כותרות נוספות מתימן:

האיש שאיחד, הפריד ומשל. סאלח הולך הביתה

יהודים שעלו מתימן: סאלח היה קשה, אך דאג לנו

כלת הנובל מתימן: "קודם כל חברה למאבק"

 

אף שהליך הבחירות לא עונה בשלמות על ההגדרה של דמוקרטיה, הבחירות נתפשות בקהילה הבינלאומית כנקודת מפנה עבור המדינה הערבית הענייה, שכן הן מביאות לסיומן את 33 שנות שלטונו של הרודן עלי עבדאללה סאלח.

 

סאלח הוא המנהיג הרביעי שהופל מהשלטון במהפכות "האביב הערבי" אחרי אחרי זין עבאדין בן-עלי בתוניסיה, חוסני מובארק במצרים ומועמר קדאפי בלוב. אך למגינת ליבם של המפגינים הרבים בתימן ופעילי זכויות האדם במדינה, סאלח צפוי להישאר בארצו ודבר לא מונע ממנו לעסוק בפעילות פוליטית.

 

סאלח. ישוב לזירה הפוליטית? (צילום: AP) (צילום: AP)
סאלח. ישוב לזירה הפוליטית?(צילום: AP)

 

כלת פרס נובל לשלום תוואקול קרמן מצביעה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כלת פרס נובל לשלום תוואקול קרמן מצביעה(צילום: רויטרס)

 

בהתאם להסכם שהושג בין תימן לבין שכנותיה במפרץ הפרסי – בתמיכת ארה"ב – פינה סאלח את כיסאו בתמורה לחסינות מכל תביעה. אך גם אם לא יעמוד בראשות המדינה, הנשיא המודח דאג במשך השנים לטפח רשת ענפה של קשרים עם שבטים וחמולות בתימן באופן שיותיר לו השפעה גדולה גם לאחר השבעת מחליפו האדי.

 

בימים אלה עובר סאלח טיפול רפואי בארה"ב לאחר שנכווה קשות בניסיון התנקשות בו בעת שהתפלל במסגד בארמון הנשיאותי בצנעא. הוא צפוי לשוב לתימן לאחר הבחירות לנשיאות ואתמול הספיק לשלוח מסר מוקלט ובו קרא לאזרחי ארצו ללכת להצביע ושיבח את מה שהוא כינה זן חדש של פוליטיקאים שצמחו מן המשבר בשנה החולפת.

 

בדיקות ביטחוניות בכניסה לקלפי בצנעא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בדיקות ביטחוניות בכניסה לקלפי בצנעא(צילום: רויטרס)

 

מצביע בצנעא מראה את אגודלו הצבוע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מצביע בצנעא מראה את אגודלו הצבוע(צילום: AFP)

 

נשיא תימן המודח גם לא פסל את האפשרות שיחזיק בתפקיד ציבורי כלשהו, ככל הנראה במסגרת מפלגתו, המפלגה השלטת במדינה. "אני נפרד מהשלטון", אמר סאלח. "אשאר עמכם כאזרח הנאמן לארצו, לעמו ולאומה ואמשיך לשרת את המדינה ואת מטרותיה הצודקות".  

 

כשסאלח הודיע כי הוא עוזב את השלטון באופן רשמי, לא רבים הזילו דמעה - למעט אשה אחת לפחות, שפרצה בבכי בשידור חי. השדרנית אמל א-שראמי, שופרו של סאלח, אולצה לקרוא את הידיעה המבשרת על עזיבתו של סאלח במהדורת החדשות של הטלוויזיה הממלכתית בתימן.

 

השדרנית מודיעה על פרישת סאלח ופורצת בבכי

 

א-שראמי הקריאה את רוב נאומו של סאלח באופן רגיל ביותר. אך כאשר הגיעה לפסקה האחרונה שבה סאלח הכריז כי הוא עוזב את השלטון, עצרה השדרנית לרגע קט ואז המשיכה להקריא את הסטקט בליווי קולות בכי וצער רב.  

 

מחליפו של סאלח בתפקיד הצביע היום בקלפי בסמוך לביתו בצנעא. על רקע המצב הביטחוני הרגיש במדינה הערבית, הוחלט רק ברגע האחרון מקום הצבעתו של הנשיא המיועד בשל החשש שמחבלים ינסו לפגוע בו, בין היתר באמצעות הטמנת פצצה באזור הקלפי.

 

אל-האדי מצביע תחת אבטחה כבדה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אל-האדי מצביע תחת אבטחה כבדה(צילום: EPA)

 

"מדובר בקפיצה איכותית לעבר תימן מודרנית", אמר האדי לאחר ששלשל את פתק ההצבעה בקלפי בעיר הבירה התימנית. הוא צפה "שינוי פוליטי, חברתי וכלכלי גדול שיוציאו אותנו מהמשבר שהחריב את הארץ הזאת".

 

תימן היא המדינה הענייה ביותר בעולם הערבי, עם שלטון מרכזי חלש, תנועה בדלנית בדרום, קהילה שיעית מרדנית לאורך הגבול הצפוני עם סעודיה ואחד מקיני הטרור הפעילים ביותר בחסות ארגון אל-קאעידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצביעים בתימן
צילום: AP
הסגן שבקרוב יהיה נשיא. "קפיצה איכותית לעבר תימן מודרנית"
צילום: EPA
סאלח. "אשאר עמכם כאזרח הנאמן לארצו"
צילום: AFP
מומלצים