שתף קטע נבחר

נפסלו הצעות לשירות חובה: 'העוול נמשך יותר מדי'

חוק טל בוטל, אך הח"כים דחו שתי הצעות חוק שביקשו לחייב בשירות אזרחי או לאומי כל אזרח שלא משרת בצה"ל. לבני: "די לשקר לעצמנו. צה"ל הפסיק להיות צבא העם". היא פנתה לחרדים: "אנחנו לא נגדכם. נבוא אליכם עם פרחים ואהבה, אבל גם עם צווי גיוס". השר הרשקוביץ: השינוי המוצע יגרום נזק חמור

ביום שאחרי ביטול חוק טל, הכנסת דחתה בצהריים (יום ד') בהצבעה טרומית שתי הצעות חוק של ח"כ יואל חסון וח"כ נחמן שי (קדימה), שלפיהן כל ישראלי יחויב בשירות צבאי, אזרחי או לאומי. יו"ר האופוזיציה ציפי לבני קראה לשינוי ולהחלת חובת גיוס או שירות על כולם. "אין ברירה", הסבירה, "כי העוול הזה של השתמטות נמשך יותר מדי זמן". ynet העביר שידור ישיר מהמליאה.

 

לעיון בפסיקת בית המשפט העליון על חוק טל - לחצו כאן

 

הצעת החוק של חסון, שבה ביקש לקבוע שכל אדם שלא נקרא לשרת בצה"ל שלא מטעמי בריאות ימלא את חובתו לקהילה בשירות אזרחי, נדחתה ברוב של 55 מתנגדים לעומת 27 תומכים. אחר כך נדחתה ברוב של 40 מתנגדים מול 23 תומכים גם הצעת החוק של ח"כ נחמן שי, שביקש לקבוע חובת שירות אזרחי או לאומי לכל מי שאינו משרת שירות סדיר. אף שהצעות החוק הן של אנשי קדימה, רבים מחברי הסיעה, ביניהם יו"ר ועדת חוץ וביטחון שאול מופז, כלל לא הגיעו למליאה ולא השתתפו בהצבעה.

 

לבני הייתה הראשונה לעלות לנאום. "לפני יומיים הוביל בני הצעיר את הצוות שלו בצנחנים במסע כומתה לגבעת התחמושת, אותה גבעה שבה נהרגו לוחמי צנחנים בעת שחרור העיר ירושלים במלחמת ששת הימים", אמרה לבני. "אני יכולה לדמיין את התרגשות החיילים. אני מכירה את הגאווה המלווה בחשש של ההורים, שמתפללים כי ילדיהם יחזרו בשלום מהצבא".

 

"על תפילות אין לאיש מונופול", אמרה לבני, "ולחיילים הצעירים יש חובה להתגייס, אבל הם עושים את זה מתוך אמונה והקרבה. הם עמדו דום ביום הזיכרון, התרגשו עם הנפת הדגל, עמדו בטקסים ואמרו 'אנו מגש הכסף עליו ניתנה מדינת היהודים'". לבני אמרה כי הצבא חדל מלהיות כור היתוך. "הגיע הזמן להפסיק לשקר את עצמנו. צה"ל הפסיק להיות צבא העם, ולא היינו צריכים את בג"ץ כדי לדעת שאין שוויון במדינת ישראל. הלב מתקומם כבר שנים. שנים ניסינו להגיע להסכמות.

 

ביטול חוק טל - הכתבות האחרונות:

 

"שנים השתמשו הפוליטיקאים החרדים בחולשת הפוליטיקאים שעומדים כאן על הבמה. אלה שמדברים בפאתוס על הביטחון הלאומי, אלה שמדברים על אחדות, הם אלה שדנים את הילדים שלנו להיות אלה שנושאים על גבם - לעיתים במחיר חייהם - את כל שאר החלקים בחברה הישראלית, והגיע הזמן להגיד לזה די. אין יום מתאים מהיום הזה על מנת לשנות את חוקי המשחק אחת ולתמיד".

 

לבני: "לא נגד חרדים, אבל לא נוותר להם"

לבני הדגישה: "החקיקה היום היא לא נגד חרדים, היא בעד אחדות ישראל. אנחנו לא רוצים ריב אחים, אך לא נוותר לכם. נבוא אליכם עם פרחים, נבוא עם אהבה, אבל נבוא אליכם גם עם צווי גיוס ושירות בצה"ל או בשירות לאומי ואזרחי. אין לנו ברירה - אתם חייבים לשרת יחד איתנו, בצבא, במשטרה, בבתי חולים, בכל מקום שהמדינה שלנו, של כולכם, שלכם ושלנו - צריכה אתכם".

 

"אתם תתפללו גם בצבא ובטירונות ובמילואים, כי אין ברירה אחרת", אמרה יו"ר קדימה, "תתפללו בבתי החולים, במכבי האש ובכל מקום שהחברה הישראלית זקוקה לעזרה. אין ברירה, כי העוול הזה של השתמטות נמשך יותר מדי זמן".

 

שר המדע דניאל הרשקוביץ מהבית היהודי, חובש כיפה, דיבר אחריה והביע התנגדות לשינוי המוצע שלפיו השירות האזרחי או הלאומי יהיה חובה. הוא הסביר זאת בכך ששירות מתוך התנדבות יוביל לתוצאות יעילות יותר, וטען כי בשנים האחרונות הצטרפו דתיים ובני מגזרים אחרים לשירות לאומי בשל היותו התנדבותי.

 

"ברור לכולם שהשינוי המוצע יוביל להגדלת ההתנגדות ובכך יגרום נזק חמור למערכת שכבר פועלת עשרות שנים", אמר הרשקוביץ. "גם בבג"ץ מבינים שאי אפשר לשנות את המצב הנוכחי בזבנג וגמרנו, אנחנו לא יכולים לקום מחר בבוקר עם שיר חדש בלב ולגייס את כולם... השינוי צריך להיעשות בחוכמה, בצורה מובנית, באופן הדרגתי".

 

ח"כ חסון: למה בברוקלין אפשר לעבוד?

ח"כ יואל חסון מקדימה פנה אל ח"כ משה גפני מיהדות התורה. "אני אומר לך שאתה לא מייצג את הדור הצעיר של הציבור שלך. אתם יושבים שם וחושבים שאתם יודעים מה הציבור שלכם רוצה. תצאו לרחובות". את סגן השר יעקב ליצמן שאל: "מה ההבדל בין חרדים שומרי מצוות מבני ברק לבין חרדים שומרי מצוות במנהטן וברוקלין? למה הם קמים בבוקר ויוצאים לעבודה? אתה יודע למה? כי אין להם קצבאות. אף אחד לא ייתן להם שום דבר".

 

גם ישראל ביתנו מתכוונת לקדם הצעת חוק בנושא - הצעה שמגבש יו"ר ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת, ח"כ דוד רותם. היא תכלול מכסה מוגבלת בלבד של פטורים משירות צבאי על רקע הקריטריון של "תורתם אומנותם" ותדרוש שירות צבאי או לאומי לכולם.

 

יו"ר האופוזיציה לבני. "תתפללו בבתי חולים, במכבי אש" (צילום: באדיבות ערוץ הכנסת) (צילום: באדיבות ערוץ הכנסת)
יו"ר האופוזיציה לבני. "תתפללו בבתי חולים, במכבי אש"(צילום: באדיבות ערוץ הכנסת)

 

אחרי שהכנסת דחתה את הצעת החוק של יואל חסון, עלה לדוכן נחמן שי, יוזם הצעת החוק השנייה. "התנ"ך שלנו רצוף באנשים ובנשים שהבינו את משמעות השירות הצבאי וגם מסרו את נפשם", אמר הח"כ מקדימה, "אך זה לא תקף בישראל של 2012. לכנסת יש הזדמנות היום להחליט החלטה היסטורית, לכונן צדק חברתי, להחזיר לבית הזה את כבודו האבוד".

 

"השליש המפורסם שעובד, משלם מסים ועושה שירות לאומי ממשיך לשאת בנטל החיים של הארץ לא רק למען עצמו אלא למען רבים אחרים שרואים בקופה הציבורית כספומט", אמר ח"כ שי, "לקחת ולא לתת מבלי שישקיעו את כוחותיהם ולפרקים - למרבה הכאב - גם את חייהם". הוא אמר כי עם ישראל מתברך בגדולי התורה, וכי אין רצון לפגוע בחרדים: "אנו מבקשים רק שהטובים ימשיכו בלימודיהם ויתמידו, אך אחרים - רבים מאוד - ישלימו את לימודיהם וייצאו לשירות צבאי לאומי או אזרחי ויתרמו כפי שקבע ראש הממשלה: מי שרוצה לקבל - צריך גם לתת".

 

בג"ץ פסל את חוק טל ברוב של שישה שופטים מול שלושה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בג"ץ פסל את חוק טל ברוב של שישה שופטים מול שלושה(צילום: גיל יוחנן)

 

חבר הכנסת זבולון אורלב (הבית היהודי) עקץ את קדימה על הנוכחות הדלילה בדיון: "כנראה שחובת השירות בצה"ל והשירות הלאומי לכול חשובה פחות מאשר המלחמות הפנימיות בתוך קדימה. לא תהיה ברירה לקואליציה אלא לסמוך על עצמה להסדיר את הנשיאה בנטל ובשיווין".

 

בג"ץ קיבל אמש את העתירות נגד חוק טל ברוב של שישה שופטים נגד שלושה. מעבר למשמעות ההיסטורית של פסק הדין, הוא חשף גם במלוא עוזה את ההתנגשות בין תפישותיהם של נשיאת בית המשפט העליון היוצאת, דורית ביניש, שדוגלת

באקטיביזם שיפוטי ותמכה בביטול חוק טל, לנשיא בית המשפט העליון הנכנס, אשר גרוניס, שדוגל בגישה מרוסנת יותר והתנגד לביטול החוק בטענה כי בית המשפט לא צריך להתערב בנושא. גרוניס יהיה נשיא העליון הודות לחוק גרוניס שקודם על-ידי הימין.

 

"הזמן הוכיח שהחוק לא הגשים את התכליות שביסודו, ובפועל, עיגן החוק, רובו ככולו, את הסדר דחיית השירות שהיה קיים טרם חקיקתו", קבעה ביניש. השופט גרוניס מצדו כתב: "עדיף היה לו לבית המשפט שלא להידרש כלל לסוגיה ולהותירה במרחב הציבורי, מחוץ לתחומו של בית המשפט".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שאלת גיוס החרדים חוזרת לכנסת
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים