שתף קטע נבחר

ויטמין C עוזר למנוע הצטננות? 11 מיתוסים

החורף בעיצומו וכמעט כולם מסתובבים עם אף נוזל. האם הקור בחורף הוא הגורם לצינון, מדוע נשיקה עם אדם חולה היא לא ערובה להדבקה ולמה דווקא אבץ, ולא ויטמין C, יעזור לכם לשמור על הבריאות? רגע לפני האפצ'י הבא - 11 מיתוסים

החורף איתנו, ואיתו גם שלל האפים האדומים והמנוזלים וחיסול מלאי הטישו בחנויות. הצטננות, או בשמה המדעי רינופארינגיטיס נגיפי, נגרמת על ידי וירוסים, נגיפים שמפעילים את מערכת החיסון. האחרונה תוקפת אותם על ידי יצירת דלקות, וגורמת לאי נוחות רבה. ההדבקה מתרחשת באמצעות רסיסי רוק ונזלת, והסימנים מופיעים בהדרגה תוך חמישה ימים.

 

רוצים לקרוא עוד עצות בריאות? בואו להכיר את ערוץ פארם-נט החדש שלנו

 

כתבות נוספות שיגרמו לכם להרגיש יותר טוב:

 

אמנם לא מדובר בשפעת, שהווירוסים שלה גורמים גם לחום גבוה ומסוכנים יותר, אך עם זאת, אף אחד לא נהנה להיות חולה. קבלו 11 מיתוסים ודרכים להקל על הצינון ולעבור את החורף בשלום.

 

1. הצטננות מתרחשת בחורף בגלל הקור

לא נכון. הסיבה שאנו נוטים להידבק יותר בחורף היא לא הקור, אלא העובדה שהקור גורם לנו לשבת יחד בחללים סגורים עם פחות אוורור, מה שגורם לנו להיות חשופים יותר לווירוסים אם מישהו בסביבתנו הקרובה חולה.

 

2. ליחה ירוקה היא "טובה", ולבנה היא "רעה"

נכון. ליחה ירוקה מעידה על כך שהגוף נלחם בנגיפים ושמערכת החיסון עובדת כהלכה ובמלוא הכוח. הצבע הירוק נובע מאנזימים המכילים ברזל, וככל שהליחה ירוקה יותר, סימן שמערכת החיסון מגיבה בצורה טובה יותר. ליחה שקופה לעומת זאת, מעידה על ההפך, ועל כך שמערכת החיסון לא עובדת כראוי.

  

3. סבון אנטי בקטרייאלי מונע הדבקה

לא נכון. מדובר בווירוסים, לא בחיידקים. שימוש באלכוהול לחיטוי לעומת זאת יכול לעזור ולעשות את העבודה ביעילות יתרה.

 

בהצטננות לרוב החום נשאר נמוך יחסית  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בהצטננות לרוב החום נשאר נמוך יחסית (צילום: shutterstock)

 

4. כדאי לקחת תוספים של ויטמין C

לא מדויק. מחקר מקיף בסיפריית קוקראן שכלל מעל 11,350 נבדקים, מצא שנטילת ויטמין C לא תעזור למנוע התקררות באוכלוסייה רגילה. בנוסף, המחקר מצא כי נטילת הוויטמין במהלך המחלה לא מזרזת את ההחלמה באופן מהותי. אצל ילדים שלקחו אותו לפני המחלה הוא קיצר אותה בכ-14%.

 

הוא יכול לסייע עד 50% במניעת הצטננות רק עבור מי שגר במקומות קרים במיוחד, או למי שנמצא בדרך קבע בפעילות פיזית מאומצת כמו ספורטאים.

 

למה הוא כן טוב? "ויטמין C הוא נוגד חמצון, ולכן מפחית את האפקט ההרסני של הרדיקלים החופשיים שגורמים להרס חלבונים ו-DNA בגוף", מסבירה מאיה כהן, רוקחת בסופר-פארם. "הנזק שהם גורמים יכול להתבטא במחלות לב, שבץ ואף סרטן. הוא פועל גם לגירוי ועידוד מערכת החיסון במידת מה, ומומלץ לוודא שהוא לא חסר בגוף, ואם כן, אפשר לקחת תוסף, בהתייעצות עם רופא".

 

5. מצוננים? אכלו מרק עוף

נכון. מחקרים שנעשו מצאו שאכן אכילת מרק עוף מסייע במניעת והקטנת הדלקות שנוצרות בגלל הנגיפים. הסיבה לכך נותרה עלומה, אבל עם יעילות לא מתווכחים.

 

6. כדאי לבלות בסאונה

נכון. בדומה למרק העוף, גם כאן הסיבה עצמה עדיין לא ברורה, וייתכן שקשורה לחום הרב, אבל מחקר שנערך בסוף שנות ה-90 מצא שאנשים ששוהים בסאונה פעמיים בשבוע חולים פחות מאלו שלא מפנקים את עצמם בחדר המיוזע, בשיעור של 50%.

 

7. נשים בהריון לא יכולות לקחת תרופות רגילות נגד צינון

נכון. לרוב הדבר לא מומלץ, ובכל מקרה חשוב להתייעץ עם רופא לפני לקיחת תרופה. מה כן ניתן לעשות? "בזמן ההריון כדאי לנסות למנוע מראש את ההידבקות", מציעה כהן. "להתרחק ממי שחולה, לאוורר היטב חללים סגורים ולשמור על הגיינה אישית. בנוסף, קיימים תכשירים הומיאופתיים למניעה, ובמינון גבוה יותר בטיפול, שבטוחים לשימוש במהלך ההריון".

 

8. אבץ לא קשור להצטננות ולא מסייע

לא נכון. דווקא אבץ הוא מינרל חיוני לא רק להתפתחות וגדילה, אלא גם לחיזוק המערכת החיסונית. "אבץ מסייע לתאי הדם הלבנים להילחם בחיידקים ווירוסים", מסבירה כהן. "הוא יכול לעזור נגד הצטננות, כאבי גרון ואפילו שפעת. המינון המומלץ הוא 15-25 מיליגרם ליום וליטול אותו לפני השינה, בלי לערבבו עם תוספים אחרים".

 

9. שמן אקליפטוס פותח את האף

נכון. "אקליפטוס או אקליפטוס לימוני נחשבים לנוגדי דלקת טבעיים", מפרטת כהן. "הם מקלים על גודש וכאבים ופותחים את כלי הנשימה. ניתן לשים כחמש טיפות אקליפטוס במכשיר אדים, או במבער מיוחד שמפיץ את הניחוח בבית".

 

10. קינוח אף אגרסיבי יסייע לפתוח את האף הסתום

לא נכון. זו לא הליחה שסותמת את האף, אלא התנפחות של כלי הדם שמואצת במהלך הצינון. קינוח חזק מדי עלול לדחוף את הנוזל באף אל תוך הסינוסיטיס ולגרום לדלקת כואבת, ולהצטברות של חיידקים בנוסף לווירוסים המעיקים גם ככה. קנחו בזהירות, ובעדינות.

 

11. בלי נשיקות! – נשיקה עם חולה מבטיחה הדבקה

לא בדיוק. רוק הוא אמנם אחד הגורמים שמעבירים את הווירוסים, אבל הווירוסים עצמם מועברים פחות דרך הפה, ו"מעדיפים" לעבור דרך האף והעיניים. הדבקה תיעשה על ידי מגע

כמו לחיצת יד, כך שחשוב להקפיד על שטיפת ידיים, או על ידי מגע ארוך וממושך כשהעיטושים מפיצים את הווירוסים לכל עבר.

 

כך, סביר להניח שתידבקו פחות מחברים לעבודה ויותר ממי שחולק איתכם את הדירה והמיטה, אם לא תקפידו על ניקוי ותמשיכו לגעת בידיות ובמקרר זה אחר זה בזמן המחלה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבריאות, רק אל תשכחי לשטוף ידיים אחר כך
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים