שתף קטע נבחר

נדחתה העתירה נגד פתיחת AM:PM בשבת

ביהמ"ש לעניינים מנהליים בת"א דחה את עתירת בעלי חנויות המכולת בעיר להורות לעירייה לכפות על הרשתות AM:PM, טיב טעם וסיטי מרקט לסגור את סניפיהן בשבת. ביהמ"ש קבע: החוק לא אוסר פגיעה בתחרות

על רקע החלטת עיריית ת"א לאפשר תחבורה ציבורית בשבת - בשורה קשה לחנויות המכולת והמינימרקטטים הפרטיים בת"א: נדחתה העתירה שהגישו נגד עיריית ת"א, AM:PM טיב טעם וסיטי מרקט על שהעירייה מאפשרת פתיחת סניפי רשתות אלו בשבת. המכולות טענו כי הפעלת הסניפים בשבת מהווה הפרת חוק רישוי עסקים לפיו אין להעסיק עובדים ביום המנוחה שלהם.

 

 

לטענתם יש בכך פגיעה בתחרותיות, פגיעה בשבת כיום מנוחה יהודי והפרעה לציבור, לפי חוק רישוי עסקים. עוד טענו כי העירייה לא ממלאת את תפקידה, לא קונסת את הרשתות מספיק ולא סוגרת את הסניפים לפי פקודת העיריות. 

 

סגנית הנשיאה של ביהמ"ש המחוזי בת"א, בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים, השופטת אסתר קובו, דחתה את העתירה. לפי פסיקתה, בבסיס חוק רישוי עסקים עומד עקרון העל של חופש העיסוק, על כן העירייה אינה רשאית לשקול את השפעת פתיחת העסק בשבת על התחרות בשוק ואין זה תפקידה.

 

השופטת אף הסכימה עם הרשתות ששמירת השבת כיום דתי - אינה עומדת בבסיס החוק. עוד קבעה כי המכולות לא הוכיחו שהסניפים הפתוחים מהווים מטרד לתושבי העיר. כמו כן נקבע כי העירייה קונסת את הרשתות כראוי. לבסוף נקבע, כי העותרים ישלמו 75 אלף שקל הוצאות לעיריית תל אביב (אך לא לרשתות).

 

השופטת פרשה לגמלאות באמצע

העתירה הוגשה ב-2009 ופסק הדין ניתן לאחר עיכובים רבים, שכן השופטת שטיפלה בו בתחילה פרשה באמצע לגמלאות. את העתירה הגישו בתחילה 25 בעלי מכולות מת"א, בשם למעלה ממאה בעלי מכולות בתל אביב, יחד עם לה"ב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל) והתאחדות הסוחרים הכללית והעצמאית בישראל. כיוון שחלק מבעלי המכולות לא עמדו בעצמם בחוק לכאורה, בסופו של דבר נותרו 7 חנויות מכולת בעתירה. אלו ביקשו מבית-המשפט שיורה לעיריית ת"א לכפות על הרשתות לשלול את רישיון העסק של הסניפים הפועלים בשבת ולנקוט נגד הרשתות באמצעים פליליים.

  

בעלי המכולות טענו שפתיחת סניפים בשבת משמעותה יתרון תחרותי לא הוגן משום שהרשתות הגדולות שיכולות להרשות לעצמן לפעול בשבת, מושכות אליהן את הלקוחות. המכולות, לעומת זאת, שמופעלות על-ידי אנשים פרטיים בעלי משפחות, נותרות מאחור. מה גם שבעלי המכולות מעדיפים שלא לעבוד בשבת, שכן הם מעוניינים ביום מנוחה, ובניגוד לרשתות, אין להם עובדים שיפעילו את המכולת או המינימרקט בשבת.

 

עוד טענו נגד העירייה כי היא לא אוכפת כראוי את החוק ומאפשרת כך לרשתות להשיג יתרון תחרותי על פני המכולות. עוד טענו כי פתיחת סניפים בשבת מהווה מטרד לתושבים וכי סגירת סניפים בשבת הולמת את ערכי היסוד של מדינת ישראל כמדינה יהודית.

 

העירייה: "הרשתות נקנסות מדי שבוע"

העירייה טענה כי בחוק רישוי עסקים נאמר כי עליה לאכוף את יום המנוחה, אך החוק דורש ממנה לשמור על קדושת השבת ולא על התחרותיות, שכן לא זו מטרת החוק. לכן אינה יכולה להשתמש בסנקציות הקבועות בו כדי לאכוף סגירת סניפים עבור מטרות אלה. העיריה טענה כי היא עושה את תפקידה: מדי שבת ניתנים דו"חות לעסקים הפתוחים בשבת בסך 666 שקל לדו"ח וטענה כי הם צברו חובות רבים.

 

עוד טענה העירייה כי הוראת החוק היחידה המסמיכה אותה לבקש את סגירת העסקים, מצויה בפקודת העיריות ונתונה לשיקול דעתה של העירייה, אותו החליטה העירייה  שלא להפעיל משום שלדידה הציבור בת"א מעוניין בפתיחת סופרמרקטים בשבת.

 

קובי ברנד, יו"ר התאחדות בעלי המכולות והמינימרקטים, מהמכולת ברחוב שינקין 70 בת"א אמר בעבר ל-ynet: "אני לא רוצה לעבוד בלילה, זאת מדינת היהודים לא מדינת העבדים. ל-AM:PM וטיב טעם יש 'התנחלויות לא חוקיות' בלב ת"א", הוא טוען. "שמנו לב לכך לפני 4.5 שנים, אז התחלנו לקבל דו"חות מהעירייה על כך שאנחנו פתוחים אחרי חצות, ואחרי כניסת השבת. אבל המדינה כלל לא אוכפת את החוק. אנחנו מרגישים שאונסים אותנו לעבור על החוק ולפתוח משבת.

 

"לנו אין עובדים שיעבדו בשבת, אנחנו עובדים יום יום, מהבוקר ועד הלילה, אנחנו רוצים יום מנוחה כדי לבלות עם המשפחה והילדים אותם אנחנו לא רואים כל השבוע. אז אנחנו אומרים: או שיאכפו את החוק או שישנו אותו. לא הגיוני שתהיה איפה ואיפה. אני יכול לומר שגם בעלי בתי מרקחת וחנויות ספרים תומכים בנו. גם הם נדרסים על-ידי רשתות גדולות". 

 

טיב טעם יוצגו במשפט באמצעות עוה"ד מנחם אברמוביץ ואנדרי ניקל, ממשרד המבורגר עברון ושות'. את AM:PM ייצגו עוה"ד מאיר פורגס ושלומי ברכה ממשרד ש. בירן ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
הפגנה של בעלי מכולות. רוצים לנוח בשבת
צילום: דודו אזולאי
מומלצים