שתף קטע נבחר

נסגר מפעל פרי גליל בחצור: "המדינה לא סייעה"

כ-200 עובדי ויטה פרי הגליל בחצור הגלילית הוצאו לחופשה וכנראה שיפוטרו. הבעלים אושיק אפרים: "לא קיבלנו את המענק המובטח מהמדינה, נראה שרה"מ ושר האוצר לא רוצים לתת לנו את הסיוע. האחריות לסגירה עליהם"

רגע לפני כניסת השבת: הנהלת פרי הגליל החליטה לנעול את שערי המפעל בחצור הגלילית, לסיים את פעילותו ולהוציא את העובדים לחופשה. רבים מהעובדים הם שומרי שבת לכן חלקם לא מודעים לסגירה. "ערכנו היום ישיבת הנהלה והחלטנו לסגור את המפעל. העובדים הוצאו לחופשה", אמר ל-ynet יו"ר ומנכ"ל פרי הגליל, אושיק אפרים. ח"כ אילן גילאון (מרצ) ידרוש בתגובה דיון דחוף בוועדת העבודה והרווחה.

 

 

יתכן שמדובר בצעד דרסטי שננקט כדי לאותת למדינה להזדרז בסיוע, אולם גורמים במפעל טוענים כי כבר בראשית השבוע הבא, מאות עובדי המפעל יפוטרו. "לא נותרה לנו ברירה. המדינה התחייבה לסייע לנו, אך הסיוע לא הגיע. נראה שכולם רצו לעזור חוץ מראש-הממשלה ושר האוצר", מסביר אפרים.

 

ומה עם העובדים?

 

"אין לי ברירה אלא לסגור את המפעל. גם המדינה אמורה לדאוג להם, אנחנו לא משרד העבודה והרווחה. האחריות לסגירת המפעל היא על רה"מ ומשרד האוצר".

 

האם יווצר מחסור במוצרי פרי גליל?

 

"בהחלט לא. יש לנו מפעלים וקווי יצור נוספים".

 

"במקום לשמור על כבודם, המדינה תשלם להם יותר על אבטלה"

גורם במפעל אמר ל-ynet: "חברת ויטה פרי הגליל לא תינזק כי היא תעביר את קווי הייצור למפעליה האחרים, אבל מה יהיה על העובדים? המדינה מסרבת לשלם, אך היא תוציא יותר כסף על העובדים האלה בדמי אבטלה ואבטחת הכנסה. לא עדיף לה שישמרו על כבודם וילכו לעבודה כל בוקר"?

 

ח"כ גילאון אמר בתגובה: "זהו יום שחור לתעסוקה בישראל, יום שחור לפריפריה ויום שחור להבטחות הממשלה להציל את פרי גליל".

 

כבר לפני כשלושה חודשים, הוחלט לפטר 55 עובדים במפעל והוועד הכריז על שביתה, שעזרה לעובדים לשמור על מקום עבודתם עד היום. בינואר אמר אפרים כי "עובדי פרי הגליל לא יפוטרו לעת עתה". אפרים נענה אז לבקשת היו"ר ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שקרא להמתין עד שהוועדה תניע תהליך שיוביל למתן מענק ממשלתי מיוחד למפעל. "סגירת המפעל היא סגירת חצור הגלילית", אמר גפני. אולם כעת נראה שהגיעו מים עד נפש.

 

כבר לפני שנתיים, הבטיחו במשרד התמ"ת להעביר לבעלים מענק של 20 מיליון שקלים תמורת שיקום המפעל, אולם אלו לא ניתנו משום ש"לא עמד במכסת הייצוא לחו"ל" למרות שקריטריון זה לא נאמר לבעלים בתחילת הדרך. ועדת הכספים של הכנסת החליטה בדצמבר 2011 לשנות בחקיקה את התנאים לקבלת המענק, כדי להעביר כספים לפרי הגליל.

 

ועדת הכספים: "המדינה לא עמדה בהתחייבותה"

ח"כ עמיר פרץ (עבודה) אמר בדיון בוועדת הכספים בינואר כי, "המדינה רימתה את בעלי המפעל בכך שעודדה אותו ללכת על מסלול השקעות הון במקום מסלול תעסוקה. רק אחרי שהשקיעו בו הון אמרו להם שהמפעל לא עומד בקריטריונים". ח"כ אילן גילאון (מר"צ) העיד שהיה עד להבטחה של שר התמ"ת דאז בן אליעזר ודרש לעמוד בה.

  

ליתר ביטחון החתים גפני את חברי הוועדה על הצעת חוק שתחייב את הממשלה לממש את התחייבותה לתת למפעל מענק על השקעותיו מיום רכישתו בידי הבעלים הנוכחיים. כל חברי הוועדה התייצבו לצד המפעל והעובדים. ח"כ שי חרמש (קדימה) אמר: "היתה התחייבות שלטונית לבעלי המפעל מפי שר התמ"ת הקודם, בנימין בן אליעזר. אבל כשהם השקיעו מיליונים בשיקום המפעל, היה קשה לצפות מראש ולקחת בחשבון דקויות של חוסר סמכות של השר לתת את ההבטחה השלטונית. על הממשלה לקיים את ההבטחה, מה גם שמדובר באותה ממשלה ורק בשר שהתחלף".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרי גליל. סגירת המפעל היא סגירת חצור הגלילית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים