שתף קטע נבחר

אוח פצוע שחולץ מבסיס חיל האוויר שב לטבע

לאוח העיטי, דורס הלילה הגדול בישראל, לא נשאר כוח להמריא. בתחילת החודש הוא נאסף תשוש מבסיס חיל האוויר ברמת-דוד והובא לטיפול בביה"ח לחיות בר, כשהוא סובל מפגיעה בעיניו וטפילים טורדניים. בסוף השבוע הוא שב לטבע בכוחות מחודשים

לא קל לשרוד בטבע הישראלי, אבל כנראה שלאוח העיטי, דורס הלילה הגדול בישראל, היה מזל גדול והוא בחר לבצע נחיתת חירום בבסיס חיל האוויר ברמת-דוד.

 

הדורס הגדול נאסף משטח הבסיס לפני מספר שבועות כשהוא תשוש ופגוע בעיניו. הזכר החולה הובא לטיפול חירום בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. 

 

 

בלי עיניים בריאות - לא ישרוד בטבע

ד"ר נילי אנגליסטר, וטרינרית בבית החולים, בודקת את מצבו של הדורס הפצוע. "הוא הגיע במצב של רעב גדול ומשקל גוף נמוך מאוד, מה שגרם לו לחולשה כללית", היא מספרת. בשבועות האחרונים הוא התאושש בהצלחה תודות לטיפול רפואי מקיף. "כשהוא הגיע הוא היה עמוס בטפילים בכל חלקי גופו, העיניים שלו היו מלאות בהפרשות והעפעפיים שלו סבלו מבצקות".

 

לאחר טיפול תומך, שככל נוזלים ואנטיביוטיקה, האוח אושפז בתא מבודד בבית החולים. מבדיקה שערכו הרופאים התגלה כי הוא סובל מחיידק טורדני בעיניו. בשבועות האחרונים הוא זכה לטיפול אנטיביוטי וגם משחה נגד דלקות שנמרחה בזהירות סביב עיניו הכתומות הגדולות.

 

אנגליסטר מבצעת בדיקה בחשיכה ומזליפה לעיניו נוזל ירקרק שנועד לאבחן האם העיניים החלימו. היא מאירה לעבר האישונים הגדולים בזהירות והחיוך שלה כבר מבשר טובות.

 

"בהשוואה למצב שבו הוא הגיע, הוא חזר להיות טורף עירני, חזק ותוקפני. הוא כבר עף בכוחות עצמו", מסבירה אנגליסטר. "ברגע שהבעיה בעיניו תיעלם, מבחינתי הוא בשל לשוב לטבע".

 

העיניים הגדולות של האוח מסייעות לו לאתר את הטרף בתנאי חשיכה קשים. אם מוסיפים לכך את יכולת השמיעה החדה, כישורי התעופה החרישיים שיכולים להביך מטוסים חמקניים וטופרים חדים שמעטרים צמד רגליים חזקות כשל כדורגלן, קל מאוד להבין מדוע חיות הבר שעל הכוונת שלו, מעדיפות לצמצם למינימום הכרחי את המפגשים עימו בחשיכה.  

 

צילום: ברוך פייגנבאום -

 

 

טרמפ בחזרה לטבע ונוף לבריכות הדגים בקיבוץ

בסופו של דבר, הגיע הרגע הגדול לעזוב את מחלקת האישפוז ולעבור לשלב הבא בדרך לעצמאות המחודשת. צמד המתנדבים אלי עירוני ונטע קלאר, העמיסו את האוח ודורסים משוקמים נוספים אל ה"חי-בולנס", והסיעו אותו צפונה, לביתו הזמני בקיבוץ הזורע.

 

בזמן שהווטרינרים בבית החולים קולטים מדי יום חיות בר פצועות ומטפלים בהם, מתנדבים רבים שמגיעים מכל רחבי הארץ, מסייעים למטפלים לא רק בהאכלת החיות וסיוע בטיפולים במרפאה, אלא גם בהובלת בעלי החיים ליעדם החדש בתום תקופת האישפוז - מי לחיים בשבי עקב נכות קשה ואחרים לשחרור בחזרה לטבע.

 

האוח לא ישוחרר בחזרה לטבע באופן מיידי, אלא קיבל שדרוג ל"שיחרור רך" - פרק זמן בו הוא הוא יוכל להסתגל לשטח החדש בכלוב פתוח ומוגן. יקבל טרף חי ולאחר מספר ימים, יוכל לצאת בכוחות עצמו אל הטבע. 

 

תמיר הרשקוביץ, עובד במדגה בקיבוץ הזורע מגיע לקבל את פניו של האורח, המאוחסן באופן זמני בארגז קרטון. האוח מועמס אחר כבוד אל רכב השטח ויחד עם צמד המתנדבים, הם נוסעים לעבר בריכות הדגים בשטח הקיבוץ. זו לא הפעם הראשונה בה אנשי קיבוץ הזורע נרתמים לשחרר לטבע דורסים פצועים שעברו שיקום.

 

"כבר שיחררנו למעלה מעשרים דורסים מאז שהחל הפרויקט בשיתוף עם רשות הטבע והגנים", מספר הרשקוביץ ל-ynet. "מסביב לבריכות הדגים יש טבע פראי ואפשר לראות כאן לא רק דורסי יום שמגיעים לחפש מזון, אלא גם טורפים כמו נמיות וחתולי ביצות. בזמן שאנחנו עובדים כאן בשטח, זה כיף לראות את החיות סביבנו".

 

לאחר מספר ימי התאקלמות בכלוב, הגיע הרשקוביץ במוצאי שבת לשחרר את האוח בחזרה לטבע. דלת הכלוב נפתחה ודורס הלילה הגדול פרש כנפיים ויצא לדרכו החדשה.

 

 


 

  • מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911*
  • רוצים לעזור לגוזלים ואפרוחים יתומים של ציפורי שיר? צרו קשר עם צוות המטפלים - wildlife.h@npa.org.il
  • עשרות סיפורים מרגשים מחכים לכם בבלוג "בית החולים לחיות בר"

פורסם לראשונה 27/02/2012 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
התרסק, התחזק ועף בחזרה לטבע
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
אתגר: איך למרוח משחת עיניים לאוח?
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
ד"ר נילי אנגליסטר. "חזר להיות טורף תוקפני"
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
נוף לבריכות הדגים בקיבוץ הזורע. שוחרר לטבע בסוף השבוע
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים