שתף קטע נבחר

התייקרות הדלק: ההיגיון ינצח את הפוליטיקה?

מחר בחצות יגיע מחיר הדלק לאזור 8 שקלים. בניסיון למנוע את הגזירה, מקדמים חברי הכנסת שטרית ושאמה הצעות חוק שמבקשות להפחית מנתח המס שמשולם עבור דלק. למרות התסיסה הציבורית, ח"כים מהקואליציה מסרבים לתמוך בגלוי. משרד האוצר כמובן מתנגד ונתניהו? הוא לא פוסל יוזמות

על רקע הכוונה לייקר את מחיר הדלק עד כ-8 שקלים בימים הקרובים, תתבקש הכנסת להצביע מחר (ד') בקריאה טרומית על הצעת חוק פרטית לביטול המע"מ המוטל על הבלו של הדלק. החוק, שהציע ח"כ מאיר שטרית (קדימה), מבקש להפחית כחצי שקל מהמחיר לליטר. "לא יתכן לגבות מס על מס במדינה מתוקנת", אומר שטרית.

 

 

הממשלה מתנגדת והרוב הקואליציוני מאיים להפיל את הצעת החוק, בעיקר בגלל שהיא באה מהאופוזיציה. בכירים בקואליציה הבהירו היום שאין סיכוי לחוק, למרות שבקרב הח"כים תומכי הממשלה יש תמיכה מצפונית בכל צעד שיביא להוזלת מחיר הדלק, בעיקר כדי למנוע את גל התייקרויות במחירי החשמל, המים, מצרכי המזון ועוד.

 

לכן הרוב הקואליציוני עלול להצטמק אם הח"כים התומכים בחוק בלבם "יצביעו ברגליים". כלומר, ייעדרו מאולם המליאה בעת ההצבעה, אלא אם יאולצו בלחצי הממשלה. שטרית מוכן למפלה. הוא אמר היום ל-ynet כי ידרוש שההצבעה תהיה שמית, כך שהציבור יידע מי תמך בחוק ומי התנגד ויסיק את המסקנות ביום הבחירות.

 

התומכים בלב לא מתבטאים היום. אחת מהן היא ח"כ מירי רגב (ליכוד) שבעבר הלא רחוק לא הסתירה את עמדתה כשדחתה טענה של האוצר שההתייקרות מתבקשת מעליית מחירי הדלק הגולמי. רגב ציינה אז את העובדה שמחיר הדלק לצרכן היה זול יותר לפני מספר שנים כשחבית נפט עלתה 150 דולר והיום היא עולה הרבה פחות.

 

דאגה לציבור וניסיון להביך

החוק של שטרית נולד מתחקיר שערך ומצא כי המדינה גובה כפל מס על הדלק. נמצא כי למחיר הבנזין בשער בתי הזיקוק מתווסף מס בלו (2.92 שקל לליטר נכון ליולי 2011) ועל המחיר הכולל גובה האוצר מע"מ בשיעור 16%, כלומר גביית מס עקיף על מס עקיף.

 

הצעתו עלתה לראשונה לפני כשלושה חודשים, ונתקלה כצפוי בהתנגדות הממשלה. אולם שטרית דחה אז את ההצבעה לבקשת ח"כים מהקואליציה שקיוו כי יצליחו לשנות את עמדת הממשלה או להניע אותה להפחית את המסים. שטרית מקיים את ההצבעה לאחר שנוכח כי לא חל שינוי בעמדת הקואליציה, "לפחות כדי להביך אותם", אמר היום.

 

"כיום חצי ממחיר הדלק מורכב ממסים", אומר שטרית. "אם הממשלה מעוניינת להעלות את המסים, שתעשה זאת בשקיפות ותהיה מוכנה לספוג את הביקורת הציבורית, כי יש לה כאן בעיה. מדובר בעליית המיסים העקיפים שפוגעים בעיקר במעמדות הנמוכים".

 

התנגדות בליכוד תביא לשינוי?

אבל כישלונו של שטרית הוא רק בקרב הראשון. המלחמה של הכנסת על הוזלת הדלק רק מתחילה. הקרב הבא בקרוב מאד יהיה בתוך הקואליציה, ליתר דיוק בתוך מפלגת השלטון. ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) מתכוון לקדם בשבוע הבא הצעת חוק פרטית שתמנע מהאוצר לפחות את גביית המס העודף שיצטבר מההתייקרות הקודמת.

 

נתניהו ושטייניץ, ישמרו על חזית אחידה? (צילום: נועם מושקוביץ ) (צילום: נועם מושקוביץ )
נתניהו ושטייניץ, ישמרו על חזית אחידה?(צילום: נועם מושקוביץ )

 

התוכנית שלו מורכבת "על הנייר" מהשלבים הבאים: להגיש את הצעתו לאישור ועדת השרים לחקיקה כבר ביום ראשון הקרוב ולקדם אותה לקריאה ראשונה מיד למחרת. אלא שבינתיים הוא מתמהמה עם עצם הנחת החוק על שולחן הכנסת, לדבריו, עד שיקבל את המחקר שעורך עבורו מרכז המידע והמחקר של הכנסת.

 

אבל גם אחרי הנחת החוק הפורמלית, עליו לעבור שני מחסומים: ראשית, לקבל את אישור הכנסת לחקיקה בהליך מהיר שתחסוך את תקופת ההמתנה החוקית בת 45 יום; ושנית, לקבל את תמיכת ועדת השרים. סיכוייו בכנסת ובוועדת השרים תלויים בספק.

 

בקואליציה, לרבות בסיעתו, לא חסרים לו יריבים אישיים, לרוב אלה המקנאים בחשיפה התקשורתית שלו מהנושאים שהוא מעלה בוועדת הכלכלה שבראשותו. אבל החסם הראשי הוא עמדת הממשלה. האוצר כרגיל נגד, ובכוחו לטרפד את החוק בוועדת השרים. אבל שאמה נשמע היום אופטימי.

 

הוא טוען כי דיבר אמש עם ראש הממשלה גם על הצעת החוק ונתניהו, לדבריו, לא דחה אותה על הסף אלא ביקש פסק זמן לבדוק את ההצעה, "כך שהכול פתוח", הוא אומר וסבור כי ראש הממשלה לא יהיה אטום גם הפעם לביקורת הציבורית.

 

הניסיון שלו מדבר כאן מהתקפלותו הדרמטית של נתניהו בראשית הקדנציה. הוא ביטל ברגע האחרון, לפני אישור תקציב 2009/10, את החלטת האוצר להטיל את המע"מ על פירות וירקות, בלחץ המסע הציבורי שניהלה מירי רגב, אז ח"כ ירוקה בסיעת הליכוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מליאת הכנסת, נושא הדלק בוער מתחת לפני השטח
צילום: נועם מושקוביץ
ח"כ שאמה הכהן, ירביו יצפו בו זוכה לעוד כותרת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים