שתף קטע נבחר

ארה"ב: מחירי הבתים יורדים – שכר הדירה מזנק

חשבתם שרק אצלנו מחירי השכירות מרקיעים שחקים? מתברר שבעלי הבית בארה"ב גוזרים את הקופון בשוק הדיור המקרטע, ובינתיים הצעירים לא מוצאים מקום לגור. נשמע מוכר?

לא רק אצלנו: בזמן ששוק הנדל"ן בארה"ב עדיין מעיב על הכלכלה האמריקאית, על רקע המשך הירידות במחירי הדיור, עיקולי הבתים והאבטלה הגבוהה בקרב עובדיה בניין - יש קבוצה אחת שעדיין נהנית מההפקר: בעלי הבתים.

 

עוד בערוץ הנדל"ן:

 

שלא כמו מחירי הדיור, שכר הדירה דווקא רשם צמיחה - עם עלייה שנתית של 2.4% בינואר האחרון, כך לפי נתוני משרד התעסוקה האמריקאי. על פי דיווח של הניו-יורק טיימס, בעקבות העובדה שבשנים האחרונות נבנו רק מעט בניינים המיועדים להשכרה, הדירות נחטפות מהר. שיעור הדירות הפנויות בארה"ב ירד ל-5.2% - השיעור הנמוך ביותר מזה עשור, על פי נתוני חברת Reis.

 

הנתון המפתיע הוא, שמחירי השכירות עולים גם במקומות שבהם נרשמה ירידה חדה במחירי הדירות - כמו בשיקגו או בסיאטל. "האמריקאים שוכרים יותר מבעבר", מסביר כריסטופר מאייר, פרופסור לנדל"ן באוניברסיטת קולומביה. הכלכלנים מעריכים כי התנאים שפועלים לטובת בעלי הבתים ימשיכו לפחות בשנה הקרובה, על רקע הצטמצמות האבטלה והרמה הנמוכה של התחלות הבנייה.

 

הדירות בשכירות שייכות בעיקר לצעירים

הצעירים שמתחילים לעבוד יוצאים מבית ההורים ומחפשים דירה להשכרה. משפחות שבעבר אולי היו קונות, נשארות בשכירות - בציפייה לירידה נוספת במחירים, אי יכולת לקחת משכנתא או אי ודאות באשר למקום העבודה.

 

צ'רלס גריפית' מאורלנדו, פלורידה, עבר לשכירות ומכר את ביתו בקליפורניה שאותו קנה לפני כעשור. גריפית' נהנה מהגמישות ומהנוחות שבשכירת דירה, בנוסף לפינוקים כמו בריכה בבניין, בתמורה ל-1,140 דולר בחודש. "אנחנו אוהבים את זה שאין עלינו הרבה לחץ", אומר ג'ריפית (40), מפקח בחברת התעופה Southwest. הוא ומשפחתו שוקלים לקנות בית באורלנדו - "אך מצב הכלכלה וענף התעופה מובילים אותנו לחכות לעת עתה".

 

שיעור בעלי הדירות בארה"ב ירד מאז רשם שיא של 69.4% בשנת 2004, כך על פי נתוני לשכת הסטטיסטיקה האמריקאית. ברבעון הרביעי של 2011 כבר הגיע ל-66%. לדברי קנת' רוזן, כלכלן באונירבסיטת ברקלי שבקליפורניה, המשמעות היא ששני מיליון משקי בית נוספים שוכרים כיום דירות.

 

סן פרנסיסקו: מחירי השכירות קפצו ב-5%

צעירים בני 20 פלוס הם האוכלוסייה שמהווה את החלק הגדול ביותר בשיפור בנתוני האבטלה, וכעת הם עוזבים את הבית ושוכרים דירה. ואולם, על רקע העובדה שהתחלות הבנייה של בנייני דירות ברחבי ארה"ב ירדה בחצי מאז שנת 2006 - לא נותר מלאי רב של דירות להשכרה. בסן פרנסיסקו, למשל, קפץ מחיר השכירות ב-5% בשנה האחרונה, כך על פי נתוני חברת Reis, וב-3% באוסטין שבניו-יורק.

 

כלכלנים בכירים ממוסדות פיננסיים גדולים כמו ג'יי פי מורגן, בנק אוף אמריקה ומריל לינץ', שהשתתפו לאחרונה בכנס בנושא נדל"ן באוניברסיטת שיקגו, אמרו כי על הממשלה לפעול להגדלת מלאי הדירות להשכרה, כך על פי דיווח של הוול-טריט ג'ורנל.

 

לטענתם, מדיניות מוצלחת של "בעלות לשם השכרה" עשויה להאיץ את הליך הקצאת המשאבים, להקל על הלחץ במחירי הבתים ולהביא להתאוששות מהירה יותר בשוק הדיור. לדעתם, על הממשלה לעודד משקיעים לקנות דירות לשם השכרתן - וכך לעודד את הגדלת מלאי הדירות.

 

החלום האמריקאי כבר לא מתאים?

ובנתיים, במציאות האמריקאית: ליז ברנט, מעצבת תלבושות ומלצרית מסן פרנסיסקו בת 26, מספרת על תור של 40 איש שהתעניינו בדירה להשכרה, אליה הגיעה עם בן זוגה לאחרונה. לדבריה, כולם רצו את הדירה. "זה השוק כרגע", היא אומרת מאוכזבת. "כל כך הרבה אנשים הגיעו לראות דירה קטנטנה בלי חלונות".

 

רבים תוהים כעת האם לעבור לאופציית הקנייה. מאט בייפורד, יועץ משפטי בן 24 משיקגו, אומר כי שיעורי הריבית והמחירים הנמוכים נותנים יתרון לקנייה. אבל לדבריו, הוא שוכר ולא ממהר לקנות, משום שהוא לא צופה שינוי משמעותי בזמן הקרוב.

 

בראג פורסטר, מנכ"ל חברת ConAm, המנהלת כ-50 אלף דירות במערב ארה"ב, אומר כי לדעתו "יהיה מעניין לראות אם התרחש שינוי סוציולוגי משמעותי בקרב הצעירים בני 20-35, שיתחילו להגיד 'החלום האמריקאי פשוט לא מתאים לי יותר'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בית מגורים בסן פרנסיסקו. שכר הדירה רשם צמיחה
צילום: איי פי
מומלצים