שתף קטע נבחר

אירופה החליטה: סרביה מועמדת להצטרף לאיחוד

מנהיגי אירופה התכנסו בבריסל ואישרו שהמדינה שהייתה במוקד האלימות בבלקן בשנות ה-90 מועמדת להצטרף כמדינה חברה. נשיא האיחוד האירופי: "הישג חסר תקדים". ככל הנראה, השיחות הרשמיות ייפתחו באוקטובר

האיחוד האירופי החליט אמש (יום ה') כי סרביה מועמדת לחברות בארגון המדינות. צעד שלפני עשור היה בלתי נתפס. ההחלטה הרשמית התקבלה בפסגת מנהיגי היבשת בבריסל. הפיכתה למועמדת היא הכרה אירופית ברפורמות שערכה המדינה בשנים האחרונות תחת הנשיא הפרו-מערבי, בוריס טאדיץ'.

 

דרכה של בלגרד לכיוון מערב:

 

ההחלטה נתנה את האות לתהליך שצפוי להיות ממושך, שבסיומו ייתכן שסרביה תהיה באיחוד עם מדינות שב-1999 הפציצו אותה, כשהייתה תחת שלטונו של סלובודן מילושביץ'. "זהו הישג חסר תקדים. אני מקווה שהוא יעודד את סרביה להתאמץ בנושא", אמר נשיא האיחוד, הרמן ון-רומפוי במסיבת עיתונאים לאחר הפסגה.

 

מנהיגי אירופה החליטו. בקרוב הנשיא הסרבי יימנה עמם? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהיגי אירופה החליטו. בקרוב הנשיא הסרבי יימנה עמם?(צילום: רויטרס)

 

ברקע ההחלטה נמצא השיפור שחל לאחרונה ביחסים בין סרביה לקוסובו, שהייתה בעבר מחוז סרבי. מועמדותה של בלגרד לחברות באיחוד הושגה גם בשל מאמציהם של הסרבים לתפוס את פושעי מלחמות יוגוסלביה בתחילת שנות ה-90.

 

זוהי רק תחילת דרכה של בלגרד במסע ארוך לחיבוק החם של אירופה. האיחוד ידרוש מהסרבים להתחייב לערכי הדמוקרטיה של מדינות הגוש, להבטיח שחיכוכים בין קבוצות אתניות לא יגיעו שוב לכדי אלימות – מה שקרה פעמיים בין 1990 ל-2000 (מלחמות האזרחים ביוגוסלביה ומלחמת קוסובו).

 

עצמאות קוסובו, 2008. סרביה תצטרך להראות שיפור ניכר בנושא (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עצמאות קוסובו, 2008. סרביה תצטרך להראות שיפור ניכר בנושא(צילום: AFP)

 

"האיחוד האירופי מפרק אט אט את הפצצה הבלקנית שנמצאת לידו", אמר דניאל קורסקי, מומחה במכון מחקר על יחסי חוץ בלונדון. בעיני רבים, המלחמות בבלקן היוו כישלון של אירופה למנוע אלימות קשה ב"חצר האחורית" שלה. במתקפה הסרבית על בוסניה נהרגו עשרות אלפים, ומיליון בני אדם איבדו את בתיהם – ארבע שנים לפני כניסת כוחות נאט"ו.

 

ראשונה להצטרף מבין מדינות יוגוסלביה לשעבר הייתה סלובניה ב-2004. בשנה שעברה אושר כי קרואטיה תהיה החברה ה-28 באיחוד, ביולי 2013. גם קוסובו, שהכריזה עצמאות מסרביה ב-2008, מקיימת יחסים מדיניים ומסחריים הדוקים עם מדינות האיחוד.

 

מעבר לבעיות העבר, בפני סרביה בעיות מעשיות שהיו מקשות על כל מדינה להצטרף לאיחוד: שחיתות ופשע מאורגן. רק ב-2003 נרצח ראש הממשלה הסרבי, זוראן ג'ינג'יץ', ככל הנראה בידי צלף שנשכר בידי המאפיה המקומית. בחודשים הקרובים תבחן הנציבות האירופית את השיפור ביחסים עם קוסובו ורפורמות אחרות, ולקראת סוף השנה תחליט אם סרביה מוכנה לפתוח בשיחות רשמיות על כניסה לאיחוד.

 

גם לאחר מכן, יחלפו כמה שנים של משא-ומתן בין סרביה לאנשי האיחוד האירופי על רפורמות מהירות יחסית שעל הממשלה בבלגרד לערוך כדי להתאים למבנה האיחוד ולערכיו. המועמדות אינה מבטיחה חברות: ב-1999 הכריזו על טורקיה מועמדות, אך התנגדות מצד קפריסין וצרפת הקפיאה את התהליך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נצחון לדרכו. הנשיא טאדיץ'
צילום: איי פי
"מקווה שיעודד את סרביה". ון רומפוי
צילום: רויטרס
פותחים דף חדש? מילושביץ'
צילום: רויטרס
מומלצים