שתף קטע נבחר

מי צריך פרוביוטיקה - ומה לבדוק כשקונים תוסף?

תכשירים פרוביוטיים ממלאים את המדפים בבתי המרקחת, אבל לא רבים יודעים שהם נחוצים במיוחד לאחר טיפול באנטיביוטיקה ויכולים להועיל בזמן שלשול חריף, כאבי בטן או גזים. מה כמות החיידקים הטובים הדרושה לנו, ואיך נדע שהמוצר שבחרנו יעיל?

פרוביוטיקה היא שם כולל לחיידקים ידידותיים המתקיימים בגופנו ומסייעים באופן פעיל לתפקודו התקין. החיידקים הידידותיים יודעים להיצמד לדופן המעי, כמעט לכל אורכו, ובעצם היותם שם מונעים מחיידקים פתוגניים וממיקרו-אורגניזמים אחרים כגון שמרים ופטריות להיצמד לדופן ולבסס זיהום פתוגני.

 

קראו עוד על פרוביוטיקה :

 

בנוסף, החיידקים הידידותיים משתתפים בתהליכי העיכול ובפירוק המזון במעי. חלק נכבד מהאנזימים המפרקים את המזון בגופנו מיוצרים על ידי חיידקים אלה.

 

בלעדיהם, תהליך העיכול הופך ליעיל פחות ונוצרת תסיסה של מזון במעי. חיידקים פרוביוטיים נוכחים גם בריריות נוספות כגון חלל הפה, הנרתיק והאף. הימצאותם חיידקים באזורים אלה חשובה בעיקר כדי למנוע שגשוג של גורמים פתוגניים כגון פטריית הקנדידה.

 

מי צריך פרוביוטיקה?

מטופלים בתרופות אנטיביוטיות מהוווים קבוצה חשובה ביותר לטיפול פרוביוטי. תפקיד האנטיביוטיקה הוא לקטול זיהום חיידקי, אלא שהיא אינה מבחינה בין חיידק ידידותי לחיידק פתוגני, כך שצמצום אוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים במהלך טיפול אנטיביוטי הוא בלתי נמנע.

 

ואכן, תופעות לוואי רבות של תרופות אנטיביוטיות - כאבי בטן, שלשולים, פטרייה ואגינלית ועוד - נובעות מחיסול אוכלוסיית החיידקים הידידותיים. נטילת תכשיר פרוביוטי במהלך הטיפול ומספר ימים לאחר סיומו מאפשרת לנטרל תופעות לוואי אלה.

 

מצבים רפואיים שונים גורמים אף הם לירידה באוכלוסיית החיידקים הידידותיים: מחלות מעיים כרוניות כגון קוליטיס, תסמונת המעי הרגיש וקרוהן אינן מאפשרות לאוכלוסיית החיידקים לשגשג באופן טבעי. מתן פרוביוטיקה באופן עקבי משפר את נוכחות החיידקים במעי ומפחית משמעותית את ההתלקחויות החריפות של מצבים אלה.

 

שלשול חריף פוגע מאוד באוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים. במצב זה נושרת שכבה של תאי אפיתל מדופן המעי ומופרשת החוצה עם שכבת החיידקים הצמודים לה. כך נוצר מעגל קסמים מורכב, שכן המחסור בחיידקים גורם לתהליכי עיכול לא יעילים, אשר בתורם גורמים שוב לשלשול וכל תהליך ההחלמה של המעי מעוכב. מתן פרוביוטיקה במהלך שלשול מסייע בשני אופנים: שבירת מעגל הקסמים ושיקום אוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים.

 

מחקרים רבים מצדדים בחשיבות החיידקים הידידותיים לתמיכה במערכת החיסון של הגוף. אנשים החשים שהם ''חולים יותר מדי פעמים'', או כאלה העובדים עם קהל, יוכלו לתמוך במערכת החיסון הטבעית שלהם בעזרת טיפול פרוביוטי.

 

לסובלים מגזים בבטן, תחושת נפיחות ועוויתות מהווה הפרוביוטיקה טיפול חשוב מיוחד. חלק גדל מסימפטומים אלה נובע מתהליכי עיכול לא יעילים הגורמים להצטברות גזים במעי. חיידקים פרוביוטיים, הנוטלים כאמור חלק חשוב בפירוק המזון, משפרים את איכות תהליך העיכול ומקלים מאוד תופעות מסוג זה.

 

עוד נושא מדובר בהקשר הפרוביוטי הוא מחלות עור ותגובות עוריות. במנגנונים שונים, שלא כולם ברורים לחלוטין, מסתבר שלשינויים בפלורה הפנימית של החיידקים יש השלכות על העור. לדוגמה, מספר מחקרים הראו כי טיפול פרוביוטי מקל תסמיני אטופיק דרמטיטיס.  כן, נמצאה השפעה מיטיבה של פרוביוטיקה על דלקות מקומיות בעור, ומספר מחקרים גם הראו קשר מעניין בין תגובות אלרגיה בעור לבין חיידקים פרוביוטים מסוימים.

 

מטופלים באנטיביוטיקה הם קבוצה חשובה לטיפול פרוביוטי (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
מטופלים באנטיביוטיקה הם קבוצה חשובה לטיפול פרוביוטי(צילום: shutterstock )

 

לבדוק לפני שקונים

המדפים עמוסים בתכשירים פרוביוטיים המציעים מגוון רחב של מחירים ואיכויות. רוב התכשירים כוללים קפסולות או אבקות (המתאימות לילדים) אשר מכילות את תאי החיידק.

 

בבואנו לבחור תכשיר פרוביוטי עלינו להקפיד על שלושה קריטריונים חשובים: כמות החיידקים, מגוון הזנים והגנה מחומצת הקיבה.

 

כמות החיידקים

שטח הפנים של המעי הוא עצום (כ-200 מ''ר לאדם בוגר). כדי שמנת הפרוביוטיקה תהיה בעלת השפעה, עליה להכיל כמות גדולה של תאי חיידק. מחקרים מראים כי כמות של שני מיליארד חיידקים למנת פרוביוטיקה היא הכמות היעילה ביותר.

 

כיוון שיכולת קליטת החיידקים בדופן המעי מוגבלת, כמות גדולה יותר של חיידקים לא תעלה את איכות הטיפול, אך מנות קטנות יותר עלולות להיות לא יעילות.

 

מגוון זני החיידקים

פלורת החיידקים במעי מורכבת מזנים שונים של חיידקים. השוני נובע מטבע החיידק ומיכולת ההיצמדות שלו לאתר מסוים לאורך המעי. לדוגמה, לחיידקים אירוביים יש נטייה לשגשג טוב יותר בתחילת המעי. חיידקים אנאירוביים, לעומת זאת, יעדיפו להתמקם עמוק יותר לאורך המעי.

 

לפיכך, תכשיר פרוביוטי המכיל מגוון רחב של זני חיידקים יהיה יעיל יותר מתכשיר המכיל זן אחד או שניים בלבד. כיום קיימים תכשירים המכילים תשעה זנים ויותר של חיידקים פרוביוטיים, המאפשרים פיזור יעיל של הפלורה לאורך המעי.

 

הגנה מחומציות הקיבה

הקיבה מהווה מחסום רב עוצמה כנגד כניסת חיידקים לגוף. רמת החומציות הגבוהה בקיבה יוצרת סביבה בלתי אפשרית לשרידות החיידקים ורוב תאי החיידק נהרסים במהלך שהייתם בקיבה. 

 

כדי להתגבר על בעיה זו, פיתחו בתעשייה הרוקחית ציפויים מיוחדים המגנים על תאי החיידק מפני חומצת הקיבה. ציפויים אלה מתפרקים רק בסביבה הלא-חומצית במעי, וכך הם מאפשרים לכמות יעילה של חיידקים להגיע אל אתרי ההיצמדות.

 

לסיכום, בכל שנה מתווספים מאות מחקרים חדשים העוסקים בהבנת החשיבות של החיידקים הפרוביוטיים לגופנו, ועל חשיבות זו להתבטא באיכות הטיפול הפרוביוטי וביכולתו להשיג את מטרותיו.

 

הכותב הוא רוקח קליני, רשת ש.ר.מ פארם




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המדפים עמוסים בתכשירים פרוביוטיים המציעים מגוון רחב של מחירים ואיכויות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים