שתף קטע נבחר

שמורת נוב מציגה: אירוס הביצות בתחפושת צהובה

שמורת נוב שבגולן נמצאת עתה בשיא הפריחה של אירוס הביצות - פרח נדיר שגדל באחו ביצתי. קבלו טיול קליל ומסודר שניתן לצאת אליו גם אם השפעת האלכוהול של פורים טרם פגה

הימים השמשיים שבאים אחרי הסערה הם זמן אידיאלי להתחקות אחר אתרי הפריחה, המתמלאים בפרחים נפתחים.

 

שמורת נוב שברמת הגולן, למשל, כבר לובשת לכבוד פורים תחפושת צהובה ומנקרת עיניים. אחרי הנרקיסים ולפני העריונים, השמורה נמצאת עכשיו בשיא הפריחה של אירוס הביצות - פרח נדיר שגדל בשטח אחו ביצתי. מצחיק שאפשר כמעט לפספס את המקום, כי לכאורה מדובר בעוד משטח עשב ירוק ברמת הגולן החורפית, אך לא כך הוא.

 

עוד טיולי פריחה בערוץ התיירות:

 

שלוליות החורף מקיימות בתי גידול לחים שלא נותרו כמעט באף מקום אחר בארץ, והופכות את הביקור הקצרצר לביקור בעל ערך רב לאוהבי הטבע והפריחה. הטיול בשמורה הוא קליל ומסודר, כך שאפשר לצאת אליו גם אם השפעת האלכוהול של פורים עוד לא פגה לגמרי.


מפת הטיול בשמורת נוב

 

איך מגיעים

נוסעים בכביש 98 עד מסעף הכניסה לחספין, פונים אל כביש הגישה אל היישוב ומחנים את הרכב ברחבת חניה קטנה שנמצאת כ-100 מטר אחרי הפנייה (1). כאן נמצאת תיבת מתכת ובה עלוני מידע אודות השמורה וכאן גם מתחיל מסלול הטיול.

 

מסלול טיול בין שלוליות

שביל הטיול הצר כבוש ונוח למעבר, חלקו הראשון עובר לאורך אפיק שטוח, חלק ממערכת היובלים של נחל נוב. אחרי הגשם נוצרת לצד השביל שלולית גדולה (2) ובה צמחי מים כמו נורית המים שפורחת בסוף האביב בצהוב ולבן, יינית בינונית ועדשת-מים זעירה.

 

בהמשך חוצה השביל את ערוץ הנחל ומגיע אל הריכוז הצפוף ביותר בשמורה של אירוס הביצות - הנדיר ביותר מבין הצמחים הפורחים כאן. בהמשך עובר השביל לצד ריכוזים גדולים של נרקיסים שיוצרים בחודשים דצמבר וינואר מרבדי פריחה לבנים.

 

השביל מתעקל וחוזר לכיוון כביש הגישה לחספין. עוד כמה מטרים עובר השביל בסמוך לשלולית גדולה נוספת (3) שגם בה נמצאים ריכוזי פרחים. מהשלולית ממשיכים בשביל עד שמגיעים לרחבת חנייה נוספת, סמוך לכביש הגישה לחספין (4). צועדים בשולי הכביש כ-200 מטר בחזרה אל הרכב הממתין בכניסה (1), כאן מסתיים המסלול.


 

תמירונים בשלולית נוב (צילום: אתר מפה)

  

גלי הפריחה

גלי פריחה הם תופעה בולטת באביב הישראלי. השקד, לדוגמה, מקדים לפרוח, ואילו כליל החורש פורח עם תום פריחת השקד. בשמורת נוב גל הפריחה הוא ארוך במיוחד, וכדי ליהנות ממנו מומלץ לבקר כאן מספר פעמים. גל הפריחה בשמורה מתחיל באוקטובר, עם פריחת הכרכומים וסתוונית ירושלים, ונמשך עד חודש מאי כאשר פורח כאן תלתן הביצות.

 

עם חלוף החודשים משנה השמורה את פניה מספר פעמים בהתאם לעונת הפריחה: בחודשים דצמבר וינואר פורחים הנרקיסים ויוצרים משטחים לבנים, אירוס הביצות פורח בצהוב בחודשים פברואר ומרס ובהמשך פורחים גם מרבדי כלניות בצבעים שונים, העיריוני הצהוב ותורמוס ההרים.

  

אירוס הביצות

אירוס הביצות הוא פרח נדיר הגדל רק בישראל וחבל חורן. בחבל חורן הפריחה היא בסגול וצהוב אך בישראל פורח האירוס בצהוב בלבד. מקור שמו המדעי של האירוס - Iris Grant-Duffii, ניתן לו לכבוד הגנרל גרנט-דאף, מפקד חיל המשלוח הבריטי למצרים באמצע המאה ה-19.

 

הגנרל, חובב טבע נלהב, מצא לראשונה את אירוס הביצות באזור נחל קישון. הוא הבין שבידו מציאה, ושלח את האירוסים שמצא אל חברו הבוטנאי שזיהה את האירוס כמין חדש, וכינה אותו על שמו של הגנרל. שמו העברי של האירוס ניתן לו בעקבות בית הגידול שלו וניתן למצוא אותו גם בשרידי הביצה של הקישון, בין קריית חרושת לכפר יהושע.

 

רומוליאת נוב

בחלקים הגבוהים יותר של השמורה, בחודשים פברואר-מרס, פורחת רומולאה סגלולית. כאן גדל זן מיוחד של הפרח המכונה רומוליאת נוב. הפרחים גדולים במיוחד ובהירים מאוד, כמעט לבנים, בניגוד לרומוליאות הגדלות במקומות אחרים שפורחות בורוד.

 

עוד אתרי פריחה באזור

אחרי הביקור בשמורה כדאי להמשיך צפונה ולדלג בין אחדים מאתרי הפריחה הקרובים. לצד כביש 808, בין חספין לרמת מגשימים, נמצא ריכוז גדול נוסף של אירוס הביצות ולאורך הגדר המערבית של מושב רמת מגשימים גדלה אוכלוסייה של כלניות הפורחות בצבעים מגוונים. בשקעים שלאורך הכבישים בין נוב לנטור אפשר לראות גם את המרבדים הכחולים של פריחת ורוניקה סורית, שנראים במבט ראשון כמו שלוליות כחולות.


מקבץ של אירוס הביצות בגשם -אתר מפה

 

כדאי לדעת

חשוב מאוד לא לסטות מהשביל שנכבש עבורכם על ידי רשות הטבע והגנים. סטייה מהשביל עשויה לפגוע בצמחייה הגדלה באזור.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר מפה
גדל רק בישראל ובחבל החורן. אירוס הביצות
צילום: אתר מפה
מומלצים