שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה העברת סיוע לפרי גליל

סיפור הצלת מפעל פרי גליל מגיע לשלב האחרון. השרים אישרו תוכנית פיילוט במסגרתה יקבל המפעל מענק ל-5 שנים. שר האוצר יובל שטייניץ: "למרות שההחלטה אינה עומדת במבחנים הכלכליים הקיימים, היא עושה צדק עם העובדים"

הממשלה אישרה היום (א') את הזכאות של מפעל פרי גליל למענק ממשלתי שימנע את סגירתו. המענק יינתן לתקופה של חמש שנים במסגרת תוכנית ניסויית (פיילוט). מטרתה המוצהרת של התוכנית היא "לשמור על מקורות התעסוקה של עובדים המועסקים במפעלים עליהם נשענת כלכלת היישוב או שהם גורם מרכזי במרקם התעסוקתי האזורי, אך נקלעו למשבר על סף פשיטת רגל וכינוס נכסים".

 

 

תנאי הסיוע שמוגדרים בהחלטת הממשלה נראים על פניהם תפורים לפי מידותיו ותנאיו של מפעל פרי גליל. בפועל, ההחלטה שתתקבל מבוססת על החלטה קודמת של הממשלה שהתקבלה לפני כחמישה חודשים "להעצמת מועצות מקומיות בפריפריה". היא כוללת את תוכנית הניסוי והשיקולים לבחירת היישובים שייכללו בתוכנית, בעיקר אלה הנמנים על שלושת האשכולות הסוציו-אקונומיים שבתחתית דירוג הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

 

התוכנית הוגבלה לעיירות חצור הגלילית, ירוחם וקצרין, על פי מצבן החברתי-כלכלי הנמוך. פרט לפרי הגליל, לא ידוע לפי שעה על מפעלים דומים בירוחם וקצרין. התנאי למענק הוא שהמפעל היה בסכנה משמעותית של סגירה בשעה של משבר כלכלי והאטה כוללת במשק, כפי שאכן קרה לפרי הגליל ב-2008. תנאי נוסף הוא שבמפעל עבדו ברציפות מאותה תקופה לפחות 100 עובדים והיום הוא מעסיק לפחות 200 עובדים.

 

החלטת הממשלה לא נוקבת בסכום הסיוע שיקבל פרי הגליל. הוא ייקבע בתיאום בין מנכ"ל משרד התמ"ת והממונה על התקציבים באוצר, בשיעור יחסי למספר העובדים ושכרם. בהחלטה נקבע עוד כי לצורך הבטחת רציפות העסקת העובדים במפעל, הסיוע יינתן עבור אלה שהועסקו במפעל לפני שנקלע למצוקה ויותנה בהמשך העסקת העובדים לפחות במשך כל תקופת הסיוע והניסוי (כאמור, חמש שנים מיום קבלת המענק).

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו: "לא אחת מוטלת על הממשלה החובה לסייע למצוקה זמנית של מפעלים אשר עלולים ליצור בעיה תעסוקתית במקומות חלשים. הממשלה ראתה חובה להתערב בסכסוך זה במטרה למנוע פגיעה קשה בחצור הגלילית.

שר האוצר יובל שטייניץ: "למרות שההחלטה אינה עומדת במבחנים הכלכליים הקיימים, היא עושה צדק עם העובדים. אני שמח על כך שהממשלה קיבלה את ההחלטה". 

 

בעבר, הבטחת בן אליעזר לא התמלאה

לפי ההחלטה, עובדים שלגביהם מקבל המפעל סיוע אחר, לא ייכללו בחישוב המענק. מאחר שמדובר בתכנית ניסויית, נקבע כי בתום חמש שנות הסיוע ייבחנו מאפייני התכנית, בהשוואה למסלולי סיוע אחרים לעידוד תעסוקה, ומידת הצלחתה לשימור רציפות התעסוקה של העובדים הקיימים. ההערכה בכנסת היא שהסיוע לפרי גליל לא יפחת מ-10 מיליון שקל, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet לפני שבוע.

 

פרי גליל הוא "מפעל שנושא על גבו עיירה שלמה". הפתרון שמצאה הממשלה מקובל על הבעלים אושיק אפרים ויו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שהוביל את הלחץ של הכנסת להגשת הסיוע יחד עם רכז הקואליציה בוועדה ח"כ ציון פיניאן (ליכוד). הפתרון נדרש לאחר שלא התמלאה הבטחת שר התמ"ת הקודם בנימין בן אליעזר להסדיר למפעל מענק השקעות הון, בגלל שהוא לא עומד בתנאי של יצוא 25% מתוצרתו.

 

המענק שהובטח היה בסך 18 מיליון שקל לאחר שהמפעל דחה חלופה אחרת של "מענק תעסוקה" בסך 9 מיליון שקל. על פתרון הביניים המבוסס על החלטת הממשלה "להעצמת ישובים בפריפריה" מלפני כ-5 חודשים לא חשבו בממשלה, אלא לאחר שבעלי פרי הגליל סגרו את שעריו לפני כ-3 שבועות, ויו"ר ועדת הכספים איים להעביר בכנסת הצעת חוק עליה חתמו כל חברי הוועדה שתכשיר את המענק הממשלתי שהובטח למפעל.

 

ח"כ גפני הודיע מראש לראש הממשלה על כוונתו לקדם את הצעת החוק. הוא ביקש את התערבותו אצל שרי התמ"ת והאוצר שלום שמחון ויובל שטייניץ לבל יחסמו אותה או לחילופין, יגיעו לפתרון אחר ומוסכם. נתניהו לחץ והשרים הורו לכפופים להם לגבש את הפתרון. המתווה נמסר לגפני ובשבוע שעבר הוא עיכב את הגשת החוק לאישור ועדת השרים לחקיקה. המתווה הבשיל להצעת ההחלטה הממשלתית לקראת סוף השבוע.

 

ח"ג גפני אמר היום לאחר החלטת הממשלה כי היא "סוף טוב למאבק ארוך ומיותר. אבל העיקר שהממשלה עמדה בהתחייבות השלטונית שניתנה למפעל המשמש עוגן כלכלי לחצור-הגלילית ובפריפריה". גפני הודה לבעל המפעל אושיק אפרים שנתן אמון בהבטחתו למצוא פיתרון למשבר ושמח בשמחת העובדים שמקום עבודתם הובטח".


פורסם לראשונה 10/03/2012 17:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
פרי גליל מפעל נפתח מחדש
צילום: אביהו שפירא
מומלצים