שתף קטע נבחר

אחרי חילוץ יוון: גוש האירו יתמקד בספרד

לאחר ששרי האוצר של גוש האירו אישרו את החילוץ השני ליוון, הם העלו לסדר היום את הגירעון הספרדי והסכימו להתגמש עליו

שרי האוצר של גוש האירו העניקו היום (ג') את אישורם הסופי לחבילת החילוץ השנייה ליוון ובמקביל היפנו את הזרקורים לספרד המתקשה לעמוד ביעדי הגירעון שהציבה לעצמה. 

 

האישור לחילוץ היווני ניתן לאחר שהמדינה מוכת המשבר סיכמה בסוף השבוע עסקת המרת אג"ח עם נושיה הפרטיים שתביא לצמצום חובה ב־103 מיליארד אירו. חבילת החילוץ שהיקפה 130 מיליארד אירו נועדה כדי לספק מימון לאתונה עד 2014.

 

ההליך הרשמי לאישור העברת החילוץ יושלם היום. "כמוסכם, מימון רשמי חדש בהיקף של 130 מיליארד אירו יועבר ליוון על ידי גוש האירו וקרן המטבע עבור השנים 2012 עד 2014", מסר אתמול ז'אן־קלוד יונקר, העומד בראש קבוצת שרי האוצר של גוש האירו, במסיבת עיתונאים שנערכה בבריסל בתום המפגש. 

 

במקביל להטיית האש מיוון, ספרד הופכת עתה לאתגר החדש: זאת לאחר שהחמיצה את יעד הגירעון התקציבי של 2011 ולא תעמוד גם השנה ביעד הגירעון שהציב האיחוד האירופי. שרי האוצר של גוש האירו הסכימו שלשום להקל את יעד הגירעון התקציבי של ספרד ב־2012, אך עמדו על כך שהכלכלה הרביעית בגודלה בגוש תחזור לעמוד בדרישות עד 2013.

 

ספרד התחייבה בשלב ראשון לקצץ את הגירעון שלה ל־4.4% מהתמ"ג ב־2012 אך אמרה לאחר מכן כי תוכל לשאוף רק ל־5.8% בצל המיתון הפוקד אותה. הגירעון הספרדי ב־2011 עמד על 8.5% הרבה מעל היעד של 6%. במהלך הפגישה בבריסל הסכימו, כאמור, שרי האוצר של גוש האירו להתגמש עם ספרד על רקע האבטלה הגואה במדינה וקבעו יעד גירעון של כ־5.3% מהתמ"ג.

 

"באחריותן של רשויות ספרד לקבוע את הצעדים שעליהן לנקוט על מנת להוריד את הגירעון התקציבי ב־2012 וחשוב מכך, להציב יעד ל־2013", הדגיש יונקר. במקביל, אולי רהן, הנציב הכלכלי של האיחוד האירופי, ציין כי התגמשות עם ספרד השנה לא תיחשב להפרה של התקנות החדשות למשמעת פיסקאלית. 

 

מדריד התחייבה לקצץ את הגירעון שלה ל־3% מהתמ"ג ב־2013 אך הזהירה כי נקודת המוצא היא עתה גבוהה יותר וכי יש לקחת בחשבון גם את הצמיחה שהואטה בקביעת האסטרטגיה שלה ב־2012. "שני דברים השתנו מבחינת ספרד", אמר שר האוצר הספרדי לואיס דה גינדוס. "הראשון: בשנה שעברה נרשמה סטייה של 2.5% בגירעון הציבורי והשני: הנסיבות, במובנים של צמיחה כלכלית, השתנו באופן משמעותי". עם זאת, גינדוס סיכם כי "מחויבותה של ספרד לכללים הינה בלתי מתפשרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים