שתף קטע נבחר

חדש: הטיפול שעוזר לחולי נפחת הריאות לנשום

נפחת הריאות, המחלה ממנה סובלים מעשנים רבים, גורמת לחולים לאבד לאט-לאט את היכולת לנשום. טיפול חדשני שמתבצע במכון הריאות של בית החולים בילנסון, ואורך רק 20 דקות, מצליח לשפר את יכולות הנשימה של החולים ולחולל מהפך באיכות חייהם

המחלה השכיחה ביותר בקרב מעשנים היא נפחת הריאות, או בשמה הלועזי – אמפיזמה. החולים במחלה סובלים ממצב שבו נוצר ניפוח-יתר של חללי האוויר בריאות, הנאדיות, המקום שבו החמצן מהאוויר מתחלף עם פחמן דו-חמצני מהדם. דפנות הנאדיות בריאות דקות מאוד ושבירות. כשנגרם נזק לנאדיות הוא בלתי הפיך ונוצר "חור" ברקמת הריאה.

 

עד היום, הטיפול במצב זה כלל כריתה של החלקים העליונים של הריאה והקטנתה בניתוח. זה לא ריפא את המחלה, אבל אפשר לחולה לנשום יותר בחופשיות. אולם לניתוחים אלו קיימים סיבוכים גבוהים במיוחד וסיכויי תמותה גדולים.

 

שיטת טיפול נוספת במחלה כוללת שסתומים חד-כיווניים, שמאפשרים לאוויר רק ולצאת ולא להיכנס לריאות הנפוחות מלכתחילה. אולם תוצאות טיפולים אלו גם הן לא טובות במיוחד.

 

הטיפול החדש מגדיל את אחוז ניצול הריאות, מה שמשפר את איכות חייהם של החולים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הטיפול החדש מגדיל את אחוז ניצול הריאות, מה שמשפר את איכות חייהם של החולים(צילום: shutterstock)

 

שיטה חדשה שפותחה לאחרונה על-ידי צוות רופאים מישראל ומארצות-הברית, מבטיחה שיפור משמעותי לחולים בנפחת הריאות. במסגרת הטיפול מוחדר דבק ביולוגי לתוך הריאות. החומר נכנס לאזורים הנפוחים, ממלא את החללים במקום ויוצר תגובה דלקתית, שבסופו של תהליך גורמת לצמצום של חלקים עליונים של הריאה. הקטנת שטח הריאה גורמת לחולה לנשום הרבה יותר טוב ועל-ידי כך משפרת באופן ניכר את איכות חייו.

 

"ניסינו את השיטה הזו על 50 חולים בישראל", מספר ל-ynet פרופ' מרדכי קרמר, מנהל המכון למחלות ריאה בבית החולים בילינסון, "תחילה הזרקנו את החומר בצד אחד, וכשראינו שזה עובד טוב, הזרקנו גם בצד השני, והתוצאות מאוד טובות".

 

- מה אתה מגדיר כתוצאות טובות?

"יכולת הנשימה של חולה קשה בנפחת עומדת על כ-30%. באמצעות הטיפול הזה אנחנו מגיעים ל-45-50%, ועבור חולה כזה מדובר בשיפור ניכר, שמשפיע על תפקודו היומ-יומי, אם זה בהליכה או בעלייה במדרגות".

 

- איך מתבצע ההליך?

" הפעולה יחסית פשוטה, ואפילו לא מצריכה אשפוז. תחילה מגיע החולה להערכת מצב, שכוללת סי.טי. בדיקת מאמץ ומיפוי ריאות. הבדיקות האלו קובעות אילו אזורים הכי מתאימים לטיפול. אם נמצא שהחולה מתאים לטיפול, הוא עובר ברונכוסקופיה, הליך רפואי שמסגרתו מוחדרת צינורית אופטית ארוכה, גמישה ודקה לתוך הריאות דרך האף או הגרון. דרך הצינורית מוחדר אותו דבק מיוחד לאיזור הריאות. ההליך כולו אורך לא יותר מ-20 דקות, הוא מתבצע ללא הרדמה, אלא בטשטוש ותוך שעתיים משוחרר החולה לביתו".

 

- מהו זמן ההחלמה?

"כמעט מיידי. בחלק מהמקרים יתכנו כאבים באזור ההדבקה, אבל כאבים אלו, אם מגיעים, חולפים תוך מספר ימים. לפעמים ההליך מלווה בחום, אבל זה לא ממש שגרתי".

 

- האם הניתוח מתאים לכל חולה?

"ההליך הזה לא מתאים לכל חולה. הוא יכול לעזור לחולים שהמחלה שלהם נמצאת באזורים העליונים של הריאה. אם המחלה בכל הריאות – הטיפול פחות יעיל. אם יש לחולה כיסי אוויר גדולים בחלקים העליונים, הטיפול הזה יכול להתאים לו. לטיפול יתאימו חולים במחלת COPD, אבל לא חולים עם מחלה דלקתית, אלא כאלו עם אמפיזמה, ומדובר בכ-30-40 אחוז מהחולים ב-COPD. מתוכם – שליש יתאימו להליך החדש. אנחנו לוקחים רק מקרים קשים, משהו כמו 40 חולים בשנה, אבל ברור שנתרחב".

 

- האם ההליך הזה מרפא את החולים?

"הוא לא מרפא, אבל בהחלט משפר את מצבם, ובעיקר – מייצב אותם. המחלה הזו נוטה להתקדם עם השנים, והשתלת ריאה היא דבר בלתי נמנע בקרב החולים הקשים. ההליך הזה מאפשר לדחות את הצורך בהשתלה ולעיתים לבטל אותו".

 

- בכמה זמן יכול ההליך הזה לדחות השתלת ריאות?

"ב-5 עד 10 שנים".

 

נכון לעכשיו יש לשיטת טיפול זו, שמגיעה מהחברה האמריקאית Aeris, את אישור ארגון הבריאות האירופאי, ותוך כשנה היא אמורה לקבל גם את אישור ה-FDA האמריקאי. כאן בישראל מאושר הטיפול על-ידי משרד הבריאות אבל לא נמצא בסל התרופות. עלות הטיפול מוערכת בכמה עשרות אלפי שקלים, והוא מתבצע במכון הריאות של בית החולים בילינסון. בארץ משווקת טיפול זה חברת א.מ.י טכנולוגיות רפואיות בע"מ, חברה שיש לה ניסיון רב בכל מה שקשור לציוד רפואי ותרופות.





 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
"תוצאות הטיפול טובות". פרופ'מרדכי קרמר, מנהל המכון למחלות ריאה בבית החולים בילינסון
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים