שתף קטע נבחר

תוך שבוע: מחירי המלפפון זינקו בכ-300%

בגלל הקור, מחיר ממוצע לק"ג מלפפונים בשוק הסיטונאי קפץ מ-2.85 שקלים ל- 7.65 ש'. המחיר המקסימלי המומלץ לצרכן זינק פי 3 ל-13.40 שקל ונוכל להרגיש את ההתייקרות בימים הקרובים. "תוך שבועיים-שלושה המחירים ירדו, שהקמעונאים יקטינו בינתיים את המרווחים שלהם"

הקרה של השבוע שעבר תייקר את הסלט שלנו: המחיר הממוצע לק"ג מלפפונים בשווקים הסיטונאים זינק ב-169% ל-7.65 שקלים, כשבצריפין מחירו הגיע היום (ה') גם ל-11 שקל לק"ג עלייה של קרוב ל-300%. לפי מחירון משרד החקלאות, המחיר המקסימלי המומלץ לצרכן נקבע על לא פחות מ-13.40 שקל לק"ג.

 

 

לפי נתוני משרד החקלאות, בשבוע שעבר, 15-11 במרס, המחיר הסיטונאי הממוצע של קילו מלפפון עמד על 2.85 שקלים לעומת 2.60 שקלים בשנה שעברה. השבוע מחיר המלפפון קפץ ל-7.65 שקלים לעומת 3.30 שקלים לק"ג בשבוע המקביל אשתקד.

 

השבוע שעבר גרם להאטה בהבשלה, אין מה לקטוף 

"יש ירידה של 50%-60% בגידולי המלפפונים, בייחוד בשבוע האחרון", אמר ל-ynet מנהל ענף ירקות במועצת הצמחים אברהם ארליך. "המחירים עלו מאוד ובימים הקרובים ובשבוע הבא צפויים מחירים גבוהים לצרכן.

 

"אני מקווה שהקמעונאים לא ייקרו את המלפפונים לצרכן וימכרו אותם באותה רווחיות שהם רגילים לעבוד בה. שיקטינו את המרווחים שלהם, זה מוצר מרכזי בסל הירקות לצרכן וחשוב שישמרו על המחיר שלו. גם החקלאים לא מרוצים מהמחיר הנוכחי ומוכרים ברווח נמוך - זה מחיר לא ריאלי הוא אמור היה להיות גבוה בהרבה, כי אין מה לקטוף, בדרך כלל קוטפים פי 3 או 4".

 

הגורם למחסור במלפפונים ועקב כך להתייקרות הירק, הוא מזג האוויר. "הכל באשמת 'חודש מרס המשוגע'", מסביר ארליך. "יש שנים שהוא חם ויש שנים שהוא שקר, והשנה הוא קר מאוד. בשבוע שעבר, היו לילות קפואים, טמפ' אפס ומטה וגם הימים היו קרירים. זה לא גרם נזקים, למרות שיש פה ושם נזקי קרה, אך זה הביא להאטה בהבשלה, לא רק כאן גם בירדן. כל האזור נפגע מהקור, אין מלפפונים ומחירם עולה וכמו שהוא עולה - הוא גם ירד".

 

מתי המחירים ירדו שוב?

 

"כרגע, הלילות עדיין קרים, אך תוך שבועיים שלושה המחירים ירדו שוב. כיוון שאנחנו נמצאים בתפר בין עונת החורף והאביב, אנחנו כבר שותלים גידולים למחזור הבא. מחזור הגידול של המלפפון קצר: כשחם, תוך 4-3 שבועות הוא כבר נותן יבול. אני מאמין שבאמצע אפריל נהיה עם גידולים נורמליים".

 

העגבניות לא איכותיות, אך מחירי גזר ותפו"א בירידה

האם יבוא מירדן ייצב את המחירים? לא בטוח. "יש כל השנה מנגנון של יבוא מירדן ומהרשות הפלסטינית", מסביר ארליך. "רק ב-2012 נכנסו לארץ 6,000 טון מלפפונים – 2,000 טון בחודש, אלה כמויות לא מבוטלות. מדי חודש משווקים פה 7,000-6,000 טון מלפפון מתוצרת מקומית, ו-3,000 טון של יבוא חופשי מהרשות וכן יבוא מירדן.

 

"כשהמחיר בארץ עולה מעבר ל-4-3 שקלים - פותחים את הייבוא מירדן ללא מכס, אבל כרגע זה לא יעזור הרבה, כי גם בירדן היתה את אותה בעיה, אבל יתכן שהייבוא ימתן קצת את עליות המחירים. מאירופה, לעומת זאת, זו בעיה לייבא מלפפונים, כי אלה לא המלפפונים שאנחנו אוכלים בארץ".

 

יש ירקות נוספים שנפגעו?

 

"כל הגידולים נפגעו ברמה כזאת או אחרת, אך לא צפוי מחסור בירקות אחרים. אפשר לומר שלמרות עליית מחירי המלפפונים, חודש מרס מאופיין במחירי הירקות סבירים, עם כמה פיקים בקישואים והחצילים, גידולים עונתיים שקשה לגדלם בחורף. חסרות כרגע עגבניות איכותיות, אך יש מספיק עגבניות בשוק. בשאר הירקות יש ירידות מחירים: בתפו"א יש ירידת מחיר של 25% לק"ג, מוכרים ק"ג בשקל פחות לעומת החודש שעבר, וגם בגזר יש ירידת מחיר של 15% לעומת החודש שעבר".

 

הושמעה לאחרונה ביקורת על שהמחירים הסיטונאים מנופחים.

  

"מאז אנחנו מקפידים הרבה יותר לעשות דגימה יותר טובה, מתחילים לדגום ב-24:00 ומשתדלים להיות כל הזמן בקשר עם הסיטונאים ושומרים על שקיפות, כך שהסקירה מייצגת מאוד את השווקים. צריך לזכור שאנחנו סוקרים את התוצרת הטובה, לא סוג ב'. אז המחירון נותן ביטוי למחירי תוצרת סוג א'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים