שתף קטע נבחר

תוסף ברמת תרופה? סיור במפעל לתוספי תזונה

תחום תוספי התזונה פורח בעשור האחרון ומגלגל מיליארדי דולרים. כדי לראות איך זה עובד, הצטרף כתבנו לסיור במטה הרבלייף בלוס אנג'לס, דיבר עם המדען הראשי של החברה, שהוא ישראלי, וראה איך מפקחים על ספקי אלוורה ממקסיקו, עלי תה מסין וחלב מארצות הברית

מי מאיתנו לא מכיר את הסלוגן "הפחת משקל מיד - שאל אותי כיצד"? בעבר משפט זה הוביל את החזון של חברת התזונה הרבלייף, ואף התקבע בראשם של ישראלים רבים כאילו היה המהות כולה של החברה ושל מוצריה, אך בשנים האחרונות התרחבה פעילות החברה לכלל תחום סגנון החיים הבריא, והיא נחשבת לאחת המובילות בתחום.

 

קראו עוד על תוספי תזונה :

 

החברה נוסדה ב-1980 על ידי מארק היוז בארצות הברית, והתמקדה שנים רבות במכירת מוצרי הרזיה בשיווק ישיר. מאז מותו של היוז בשנת 2000, התחלפה הנהלת החברה ורבים מראשיה כיום עמדו בעבר בראש תאגידי ענק בינלאומיים, כגון "דיסני אינטרנשיונל". הרבלייף חולשת על כ-30% משוק תחליפי המזון בעולם, המגלגל כשמונה מיליארד דולר בשנה.

 

מוצרי החברה מחולקים לשלוש קטגוריות: בקרת משקל, תוספי מזון ומוצרי טיפוח (שבחברה מכנים "תזונה חיצונית"). בחברה מתגאים בכך שהרבלייף נבחרה לאחד ממקומות העבודה שעובדיו הם בעלי אורח החיים הבריא ביותר בעולם. בהחברה הבינו את ההכרח בסימוכין של מדענים ותזונאים לתוספי התזונה שהרבלייף מייצרת, והקימו מערך בקרת איכות הדוק ביותר תחת השם "From seed to feed".

 

בתחילת השנה הצטרפתי לקבוצת עיתונאים ישראלים כאורח החברה במטה שלה בלוס אנג'לס, במרכזים השונים של החברה ברחבי העיר ובמרכז הפיתוח והמפעל הראשי בקליפורניה. במוקד זה מיוצרים רוב תוספי התזונה ותחליפי המזון של החברה, והם יוצאים מהמפעל רק לאחר שעברו סדרת בדיקות קפדנית במערך בקרת האיכות.

 

תה מסין, אלוורה ממקסיקו

תחום תוספי התזונה ותחליפי המזון פורח בעשור האחרון ומגלגל מיליארדי דולרים, אף על פי שהוא שנוי במחלוקת. פרסומים על מקרים שבהם חלו אנשים שנטלו תוספי תזונה, חלקם של הרבלייף, פגעו בתדמית החברה, למרות העובדה שרשויות הבריאות ובתי המשפט בישראל קבעו שאין כל קשר בין הדברים.

  

"פרשת 'רמדיה' עוררה חשדנות ראויה בארץ", אמר ד"ר יאיר (סטיב) הנינג, המדען הראשי של הרבלייף, שהוא גם ישראלי המתגורר בלוס אנג'לס. "אבל אנחנו עושים את כל המאמצים האפשריים בתחום בקרת האיכות ומבטיחים מוצרים יעילים ובריאים, שלא מכילים דבר למעט מה שאנחנו מצהירים על האריזות".

 

העיקרון בשיטת הייצור של הרבלייף הוא שליטה על כל השלבים האפשריים של המוצר, מחומרי הגלם בשדות ועד להוצאת המוצרים לשווקים, ללא קבלני משנה כמעט. הספקים של חומרי הגלם עוברים תהליך סינון קפדני שנמשך עד שנה וחצי, בטרם החברה מתחילה לרכוש מהם את חומרי הגלם לשלוש הקטגוריות העיקריות של המוצרים, המתבססות על כ-150 סוגים שונים של רכיבים צמחיים.

 

חקלאים המספקים להרבלייף את עלי התה בסין, את האלוורה במכסיקו ואת הסויה, האפונים והחלב בארצות הברית מתחייבים בפני החברה על אופן גידול הצמחים והאכלת בעלי החיים כדי לנצל באופן מקסימלי את היתרונות התזונתיים שבהם, אך גם להימנע מ"ייצור יתר".

 

כמו כן, הם נדרשים לקצור את היבול באופן היעיל ביותר לשמירה על ערכי התזונה שלהם, כפי שתופסים זאת ב"הרבלייף", ומבלי לפגוע או לזהם את הקרקע. גם לאחר שספק החל לעבוד עם החברה, עדיין דוגמיות מחומרי הגלם נשלחות מדי תקופה לבדיקה במעבדות בקרת האיכות של החברה, כדי לוודא שהחקלאי עומד בתנאים.

 

שליטה על כל השלבים האפשריים של המוצר (צילום: מאגר חברת הרבלייף) (צילום: מאגר חברת הרבלייף)
שליטה על כל השלבים האפשריים של המוצר(צילום: מאגר חברת הרבלייף)

 

בקרה רנדומלית בקופסאות

חומרי הגלם מעובדים במרכזי הייצור של הרבלייף ברחבי העולם, באולמות הנמצאים תחת בקרה מתמדת של טמפרטורה, לחות וסטריליזציה. בכל שלב בעיבוד חומרי הגלם מועברת דוגמית לבקרה במעבדות החברה, ובמקרה של תקלה נערכת בדיקה מקיפה יותר והמוצרים כמובן אינם משווקים.

 

בשלב האריזה נעשה שימוש במכונות שמבטיחות סטריליזציה, ללא מגע יד אדם שלא לצורך. גם באולמות האריזה ישנה בקרה מתמדת של מדדי החום והלחות. בתוך כל משלוח ישנו מכשיר בקרה אלקטרוני שמונח באופן רנדומלי באחת הקופסאות, הרושם את התנאים שבהם הוחזקו המוצרים בעת המשלוח ואצל המפיצים השונים, כך שבמקרה של מוצר פגום ניתן לעקוב אחר תקלות במשלוח, לטפל בהן ולמנוע מהן להישנות בעתיד. המפיצים הרבים נדרשים גם הם, כמו החקלאים, לעמוד בתנאי איכות גבוהים והם מבוקרים לעתים קרובות.

 

"הרבלייף" מודעים לתדמית הבעייתית של מוצרים בשיווק ישיר בישראל. מנכ"ל ויו"ר החברה, מייקל ג'ונסון, שכיהן בעבר כנשיא תאגיד דיסני הבינלאומי, מסביר את תפיסתו: "הייתי באחרונה בחנות לתוספי תזונה. שאלתי את המוכרת לגבי תוסף מסוים והיא פשוט הפנתה אותי אל המדף שבו הוא נמצא. היא לא שוחחה איתי על המוצר הזה, על הצורך שלי בו, על הנזקים הפוטנציאליים, על התאמתו לאורח החיים שלי ולפעילות שלי. חוויה מאוד מנוכרת וצרכנית נטו.

 

"הנציגים שלנו זוכים להדרכה מפורטת של תזונאים לגבי כל המוצרים שלנו והתאמתם לסגנונות החיים השונים של אנשים. בנוסף, המומחים שלנו זמינים תמיד ללקוחותינו דרך האתר שלנו".

 

מנכ"ל החברה בישראל, דני פלד, שהצטרף לשורותיה לאחר שנים ארוכות של ניהול בתעשיית המזון, הסביר כי בארץ ישנם מפיצים רבים מקרב יוצאי חבר המדינות והמגזר הערבי. פלד מוביל לאחרונה מהלכים בהרבלייף ישראל שנועדו להתאים את פעילותה למתרחש בארץ, בהם מינוי מיטל עזר כתזונאית הבית של החברה, ואת חבר הוועד האולימפי בישראל ד"ר יונתן ירום לוועדה התזונתית המייעצת של החברה. במקביל, השיקה באחרונה החברה מרק עגבניות נמס גורמה, על בסיס ההבנה שחלק ניכר מהישראלים מדלגים על ארוחת הבוקר ומגיעים אליה רק במהלך שעות העבודה במשרד.

 

שימוש במכונות שמבטיחות סטריליזציה (צילום: מאגר חברת הרבלייף) (צילום: מאגר חברת הרבלייף)
שימוש במכונות שמבטיחות סטריליזציה(צילום: מאגר חברת הרבלייף)

 

MRI לתוספי מזון

על התחום המדעי מופקד, כאמור, ד"ר יאיר (סטיב) הנינג, ולצדו ועדה רפואית מייעצת, בראש ד"ר דיוויד הייבר, הנחשב למומחה בעל שם עולמי בתחום המאבק בהשמנת היתר, וכן ועדה תזונתית מייעצת, בראש ד"ר לואיג'י גרטון. שניהם חוקרים בכירים באוניברסיטת UCLA, שבה נערכים דרך קבע מחקרים קליניים לבדיקת יעילות המוצרים.

 

במקביל, החברה עורכת דרך קבע מחקרים עם תזונאים במוסדות אקדמיים שונים בעולם. את פיתוח המוצרים החדשים מובילים מדענים, בהם ד"ר לו אינגרו, חתן פרס נובל לרפואה לשנת 1998, שפיתח עבור "הרבלייף" מוצרים המתמקדים באנטי-אייג'ינג.

 

לטענת החברה, אופן הייצור ובקרת האיכות של תוספי התזונה ותחליפי המזון הוא המחמיר ביותר בעולם ומהמתקדמים ביותר, ובראש המערך כולו עומד ד"ר ביל פרנקוז, שהיה האחראי על תחום תוספי התזונה ב-FDA במשך שנים רבות.

 

בסיור במעבדות החברה הציגו בפנינו כמה מהטכנולוגיות שבאמצעותן נבדקים הרכיבים השונים, באופן דומה לבדיקת רכיבי תרופות, עד הרמה המולקולרית. בין היתר, בחברה מתגאים בבדיקת הרכיבים באמצעות מכשיר תהודה מגנטית גרעינית (NMR), הדומה למכשירי דימות רפואיים (MRI), ובודק את תכולת המוצרים באמצעות ספקטרוסקופיה.

 

עם זאת, נעשה גם שימוש בטכנולוגיות פשוטות יותר של כימיה אנליטית, כגון כרומוטוגרפיה ואלקטרואנליזה, כדי לוודא ששיעור הרכיבים בתוספי התזונה תואם את הנדרש ולהבטיח שאין בו מזהמים שונים, פטריות או עובש. בתהליך נבדקת גם נוכחות הרכיבים במוצר, כגון ויטמינים, ליקופן או אומגה 3, וכן הכמות שבה הם נמצאים במוצרים.

 

במקרה של פיתוח מוצר חדש, בוחנים במעבדות כיצד ניתן לשנות את התרכובת כדי שתוכל לספק את ההבטחה שהמוצר נועד להגשים, והאם הדבר ריאלי בכלל.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאגר חברת הרבלייף
הספקים של חומרי הגלם עוברים תהליך סינון קפדני שנמשך עד שנה וחצי
צילום: מאגר חברת הרבלייף
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים